„Mandrie si beton” in stil romanesc

„Mandrie si beton” este un proiect genial ce prezinta imaginea universului rural al zilelor noastre. Este infatisat satul Certeze, cel mai bogat sat din Romania datorita localnicilor care au plecat in Franta si care, traind acolo in conditii precare (in baraci improvizate in padure ori in case parasite) au economisit fiecare cent, l-au adus in tara si si-au construit vilele luxoase in care locuiesc o singura luna pe an (atunci cand vin in concediu). Filmul, un documentar de  13 minute, reuseste sa suprinda intreaga filozofie de viata a acestor oameni si sa ne lase pe fiecare dintre noi sa tragem concluziile proprii. Fara sa vrei insa, anumite replici din film te frapeaza si te pun pe ganduri, ca de exemplu: „Degeaba ai bani si nu se vede…ce zice lumea? Sa se vada ceva in constructii, in masini de lux”; „ca sa dam la sapa acum e deja greu, lumea e modernizata”; „niciodata nu faci bani daca umbli la restaurant, la discoteca, la film, sa-ti faci poftele, niciodata nu pui bani deoparte, jamais, cum zice francezul”; „cine are aici o Dacie ajunge in doua zile sa nu mai fie salutat”; „aduci bani multi in tara, la urma astia isi bat joc de banii nostrii…”.

http://www.mandriesibeton.ro/film.php

Stau si ma intreb ce se ascunde in spatele betonului? Mandria de oas, spiritul in care au fost crescute generatii de-a randul? Mai degraba as putea spune ca se ascunde intreg poporul nostru, un popor care de-a lungul timpului a fost greu incercat, dar in acelasi timp un popor care se uita cu jind la ceea ce au realizat popoarele vecine, un popor care vrea sa se imbogateasca imediat, fara sa tina seama ca pentru a evolua in adevaratul sens al cuvantului trebuie sa tina cont de anumite principii, un popor pentru care tot ce e scump e neaparat si de calitate, un popor care vrea sa evolueze material, dar care involueaza spiritual si nu in ultimul rand un popor care nu stie ce directie sa le ofere generatiilor tinere.

Mandire si beton, un proiect genial, care ne reflecta pe noi, pe romanii din 2013.

Sursa: http://www.mandriesibeton.ro/

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Comentariile cititorului

Spune-mi părerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest formular colecteaza numele, e-mailul si continutul dvs. pentru a putea urmari comentariile introduse pe site. Pentru mai multe informatii, verificati politica noastra de confidentialitate, unde veti primi mai multe informatii despre unde, cum si de ce stocam datele dvs.