Despre schimbare si nu numai

Ce faci cand vrei sa spui stop joc? Cand vrei sa-ti iei jucariile si sa pleci? Atunci cand devii adult nu mai poti sa o faci pur si simplu….sau oare poti?

In cadrul proiectului incubator107 am luat parte la o serie de patru ateliere legate de schimbarea profesionala. De la fiecare atelier am invatat cate ceva util si de care o sa-mi amintesc cu drag.

In cadul atelierului schimbarea in cariera am aflat ca indiferent daca avem un serviciu, o cariera sau o vocatie, ne vom duce motivati la job atata timp cat o sa existe: obiective clare (ne este clar ce se asteapta managementul de la noi in cadrul pozitiei pe care o detinem), un feed-back constant de la superior si acea parte de challenge in job (suntem stimulati in permanenta de noi lucruri in cadrul pozitiei detinute). Si nu trebuie sa ne fie frica de schimbare profesionala, caci la 5-6 ani, fiecare dintre noi simte nevoia sa o faca. Si cel mai important lucru pe care l-am notat in agenda: suntem egali cu cel care negociem, respectiv cu angajatorul. Nu avem de ce sa ne situam pe o pozitie de inferioritate in cadrul unui interviu. Pana la urma nici managerul nu vrea niste angajati umili iar atata timp cat eu ofer ceva si primesc la schimb altceva, pozitia dintre cele doua tabere este una de egalitate.

In cadrul atelierului despre concediu sabatic am fost surprinsa sa aflu ca si la noi in tara angajatii isi iau o pauza in cariera atunci cand simt nevoia sa o faca. Aceasta perioada este una constructiva, cu obiective clare in care fie ne ocupam de proiecte personale, fie ne regandim cariera; o perioada benefica atata timp cat nu se transforma in lancezeala pe plaja.

In cadrul atelierului legat de studiile si munca in strainatate am aflat cum ne simtim atunci cand suntem departe de tara natala: daca in primele luni de cand am pasit pe alte meleaguri ne simtim ca in luna de miere, dupa 3 luni incepem sa simtim lipsurile, sa avem un soc cultural si singurul lucru pe care il avem de facut este sa ne asternem pe hartie avantajele si dezavantajele sederii noastre in acel loc si sa ne decidem: ma reintorc in tara ori raman in strainatate, nefiind o alegere gresita nici una dintre variante, ci o decizie strict personala. Si ca sa vedem care sunt diferentele culturale fata de tara noastra, pe site-ul http://geert-hofstede.com/  putem face acest exercitiu.

Toate cele patru ateliere au fost faine, atat pentru informatiile utile dobandite, cat si pentru placerea de a o cunoaste pe Diana Ursachi, o tanara cu experienta de peste 10 ani in consiliere internationala. A avut sansa sa studieze si sa lucreze in strainatate, sa adune experienta proprie, dar si pe a celorlati, intr-o valiza, cu care s-a intors in tara, unde si-a pus bazele propriei afaceri pe partea de consultanta. Recent a lansat cartea „Si acolo ce o sa faci?”, un bestseller la targul de carte Gaudeamus de anul acesta, cu informatii legate de traiul in strainatate. Ce mi-a placut la Diana? Prin tot ceea ce ne transmitea ma simteam ca si cand m-as afla la o cafea cu un prieten drag, care imi vorbeste deschis, este sincer interesat  de problemele mele si este gata sa imi dea cele mai bune sfaturi. Iar la finalul cursului nu am putut sa nu zambesc la gandul ca suntem norocosi pentru ca avem romani care se reintorc in tara si sunt gata sa schimbe ceva.

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spune-mi părerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest formular colecteaza numele, e-mailul si continutul dvs. pentru a putea urmari comentariile introduse pe site. Pentru mai multe informatii, verificati politica noastra de confidentialitate, unde veti primi mai multe informatii despre unde, cum si de ce stocam datele dvs.