Claudia Buneci e technician nutriționist și functional health coach de mai bine de nouă ani. S-a îndreptat către zona asta din nevoia personală de a fi bine. La 20 de ani avea tot felul de probleme de sănătate. Cele mai frecvente dureri erau cele de la menstruație, despre care pe atunci nici nu se gândea că se pot rezolva în vreun fel. Apoi au urmat infecțiile urinare și, deși a făcut multe tratamente cu antibiotice, tot nu se rezolvau.
Atunci a fost prima dată când s-a dus la un homeopat, care a venit cu o altă perspectivă decât medicina alopată, i-a vorbit despre emoții și cauza emoțională a infecțiilor urinare, iar după vreo 6 luni de tratament homeopat simptomele s-au atenuat foarte mult. În acel moment nu a înțeles prea multe, dar i-a deschis apetitul în a explora un stil de viață sănătos. A început foarte lent să facă tot felul de schimbări și nu a mai avut infecții urinare, durerile la menstră au început să se reducă semnificativ și a rămas și însărcinată (încercase timp de câțiva ani, dar nu reușise). De atunci a început să devină tot mai motivată, ca să îi asigure copilului un mediu intrauterin și extrauterin cât mai sănătos. A fost totodată momentul în care și-a dat seama că nu vrea să se mai întoarcă la locul de muncă pe care-l avea (un job în comunicarea corporate) și s-a apucat de școală; mai întâi în România – Școală intensivă de tehnician nutriționist care i-a dat dreptul de practică, apoi a urmat cursurile online de la Institute for integrated nutrition din SUA, iar acum studiază online la School for Applied Functional, tot din SUA. La început a lucrat mai mult pe zona de post-partum, sarcină, diversificare, dar după ce s-au născut gemenii, Claudia a simțit nevoia să se focuseze mult mai mult pe femei și s-a specializat pe partea de premenopauză, energizare și hormoni.
Claudia lucrează cu femeile în niște procese pe termen lung care presupun și întâlniri de grup, dar și sesiuni individuale. Colaborează cu diverși specialiști de medicină complementară (homeopatie, acupunctură), acolo unde există deschidere din partea clientelor și își dorește foarte mult să existe și medici în echipă cu care să colaboreze în cazurile mai complexe.
Am stat de vorbă cu Claudia ca să aflăm mai multe despre nutriție, echilibru hormonal și premenopauză.
Ești nutriționist și functional health coach. Care este diferența între cele două?
Health coach include partea asta de nutriționist, diferența e că acum mă formez în abordarea funcțională, care mă pasionează de mai mult timp. Un functional health coach face mult mai mult decât un health coach. Un health coach se axează cu precădere pe stilul de viață, iar un functional health coach leagă simptomele între ele, încearcă să găsească cauzele, să lege analizele cu restul lucrurilor; e mai mult decât hai să vedem ce mănânci dimineața, la prânz și seara.
Am plecat de la nutriție, asta a fost prima mea specializare și apoi, încet-încet am înțeles, prin formarea de la Institute for integrated nutrition, că alimentația e de fapt secondary food și că relațiile interumane, bucuria vieții, stabilitatea și armonia reprezintă de fapt, primary food.
Somnul a devenit o parte integrantă din planul de refacere pe care-l propun, alături de mișcare, practici corporale și gestionarea emoțiilor. Am câțiva psihoterapeuți cu care colaborez pe partea de psihoterapie și hipnoză. Practic, întâi am plecat de la nutriție și apoi, încet – încet, mi-am dat seama că sunt importante și celelalte componente; așa că le-am adus în viața mea, le-am integrat și le-am dat mai departe. Evoluția asta cumva a reflectat foarte mult căutarea mea, traseul meu, și firește, credințele mele.
Unul dintre subiectele în care te-ai specializat este echilibrul hormonal. Cum ai ales subiectul ăsta?
M-am specializat pe subiectul ăsta pentru că, pe de o parte eu sunt în premenopauză și mă interesează în mod deosebit, iar pe de altă parte, pentru că nu poți să vorbești despre toate subiectele de pe lumea asta, am ales să vorbesc despre echilibrul hormonal.
La ce mă refer eu când zic echilibru hormonal (care cumva e o utopie, pentru că noi suntem într-o mișcare continuă și nu prea ne aflăm în echilibru, dar ceea ce ne dorim e să nu fim într-un mare dezechilibru) are mai multe dimensiuni. Este partea pe care o vedem imediat, cea care ține de hormonii sexuali (estrogen, progesteron, testosteron) și are legătură directă cu premenopauza și meneopauza, iar apoi, în spate, sunt mulți alți hormoni importanți: insulina, cortizolul (hormonul stresului), adrenalina și neurotransmițătorii (serotonina, GABA, dopamina).
Ce e fascinant e că există o interconexiune extraordinară între toți acești hormoni; nu poți să iei unul și să încerci să-l rezolvi doar pe el. Iar în spatele hormonilor e tot ceea ce se întâmplă la nivelul florei, ficatului, stomacului, bilei, toate sunt interconectate. Și trebuie să începi să le iei într-o ordine. să te uiți sistemic, Dacă iei doar probiotice, e ca și cum ai colora barca pentru a arăta mai bine; poți să te simți puțin mai bine, dar nu semnificativ mai bine.
Ce le spun mereu femeilor este că, dacă nu ajungem să facem schimbări ale stilului de viață, acele câștiguri pe care le dobândim pe moment se întorc la dezechilibre. Sunt multe persoane care își fac analize de intoleranță și scot respectivele alimente, dar nu fac nimic altceva. Iar procesul de vindecare e mult mai complex de atât. Pentru că intoleranțele nu au apărut din senin și trebuie să mergi pe lanț înapoi și să stabilizezi flora. Să scoți din meniu respectivele alimente e doar primul pas dintre toate celelalte.
Pentru că nu sunt doctor, nu recomand medicamente, recomand doar suplimente pe partea de nutriție și alte alternative (de exemplu, acupunctura). Din punctul meu de vedere medicamentele sunt extraordinare, salvează vieți de multe ori, dar ele au fost dezvoltate ca soluții de urgență, să câștigi timp ca să lucrezi la reglarea problemelor.
A fost o perioadă când Claudia a lucrat mai mult cu mamele. Prin prisma faptului că are 3 copii, lucrează mai ușor cu mamele pentru că le înțelege dinamica, iar ele au nevoie de cineva care să le ajute să-și integreze schimbările de stil de viață. Dar în momentul de față e din ce în ce mai mult centrată pe femeie, fie că e mamă sau nu.
Strâns legat de echilibrul hormonal este premenopauza, principalul subiect pe care-l abordezi. Dacă despre menopauză se vorbește destul de mult, despre premenopauză prea puțin. Povestește-ne puțin despre acest subiect.
Teoretic, premenopauza începe de la 45 de ani, dar în realitate, datorită stresului, începe mai devreme. Premenopauza este firească și n-ar trebui să ne sperie. Ea devine complicată atunci când în corp mai existau deja alte dezechilibre, și când mai vine și premenopauza pe deasupra (iar uneori vine accelerat), atunci femeile se panichează. Scade estrogenul, iar asta începe să se vadă, de exemplu, în unele cazuri, printr-o scurtare a ciclului menstrual, de la 28 de zile se trece la 26-25 de zile. Ceea ce coboară mai jos 25 de zile, mai ales dacă e într-un ritm accelerat, deja indică o scădere mare a progesteronului. Pentru unele femei se scurtează ciclul menstrual, pentru altele se lungește și apar cicluri anaovulatorii. Pe urmă încep să apară simptomele asociate scăderii acestor hormoni, care pot fi insomnie, lipsă de focus, fragilitate emoțională ori uscăciune vaginală. La fiecare femeie în premenopauză se amplifică un dezechilibru pe care știa cumva că-l are. Dacă era mai anxioasă, în contextul de premenopauză ajunge să aibă anxietate mai mare, dacă în general abia își ținea greutatea sub control, acum ajunge să se îngrașe mult mai ușor. Rareori se schimbă tiparul. În premenopauză se poate ajunge la menstruații care durează 20 de zile, la endometru îngroșat care trebuie curățat, la infecții vaginale (asociate scăderii estrogenului) și tot felul de astfel de simptome. De asemenea, pot apărea carențe de fier (care înseamnă extenuare) ori se pot declanșa probleme ale glandei tiroide.
În căutările ei, pe Claudia a inspirat-o foarte mult Aviva Romm, un medic de medicină funcțională, Sarah Gottfried, care e un ginecolog de medicină funcțională și Tracy Harrison, de la School for Applied Functional Medicine pe care Claudia o urmează în prezent.
Cum decurge o colaborare între tine și o femeie care vrea să-și regăsească un echilibru în viață (atât hormonal, cât și mental)?
În principiu îmi doresc să înțeleg destul de bine viața ei, ce s-a întâmplat până atunci, dacă a trecut prin momente stresante emoțional. În medicina funcțională trebuie să înțelegi care e declanșatorul. Vorbim despre astfel de momente din viața ei, despre cum decurge o zi normală, cum și ce mănâncă, cât face mișcare, ce relație are cu ea, cu soțul, cu copiii. Apoi identificăm împreună ariile în care poate să facă schimbări mai ușor și începem de acolo. Plecăm cu niște pași pe care îi poate face în ceea ce privește organizarea vieții și pe care construim încet: ajustări în stilul de viață, ritualul de masă și cel de somn, program de mișcare.
Femeia respectivă devine din cineva căreia i se întâmplă lucruri, cineva care începe să înțeleagă și să devina conștientă de multe lucruri. Pentru unele femei schimbarea asta se face mai repede și mai ușor, pentru altele mai greu. Depinde și de unde pleacă. Unele sunt conștiente, dar nu știu ce să facă să se ajute. Altele sunt deja în procese profunde de lucru pe planul emoțional, iar altele sunt la început și nu poți să începi două procese deodată, și pe emoțional și pe corp. Când ea avansează în partea asta de schimbări, ajungem să lucrăm mai profund: pe floră, dacă sunt semne de colon iritabil sau floră debalansată (facem și niște teste), iar dacă nu sunt aceste probleme, îi recomand să adopte o alimentație mai curată pentru a susține ficatul, progesteronul, estrogenul.
Abordăm partea asta atunci când nu reprezintă un stres mare pentru ea, altfel crește cortizolul și mai toate femeile cu care eu lucrez au probleme de stres management, care înhibă toate procesele reparatorii din corp. Ideea e să aduci pace în corp și de acolo el va avea spațiul să-și facă ajustările pe care știe foarte bine cum să le facă. Și apoi, după partea asta de curățare, urmează stabilizarea, interiorizarea unui stil de viață. Deja femeia care trece prin procesul ăsta învață multe despre ea. Se prinde imediat când ceva nu-i pică bine, când o persoană nu-i face bine, învață multe lucruri despre ea, despre perioada prin care trece și rămâne cu niște bune practici despre corpul ei.
Fiecare femeie e diferită, niciun proces nu seamănă cu altul. Îi fac recomandările și în funcție de ceea ce ea poate să încerce la momentul respectiv, pe principiul orice e mai bine decât nimic. Uneori sunt perioade când ești răcită ori ai multe proiecte la job și atunci încetinești procesul. Crești, stabilizezi, mai crești, cobori, nu e un galop, și e perfect firesc să fie așa.
Ce proiecte de viitor ai?
Să termin formarea School for Applied Functional Medicine și apoi să urmez o formare pe partea de somatică. Nu am de gând să mă opresc, îmi ține creierul antrenat, ceea ce e foarte important odată cu înaintarea în vârstă. Ce îmi propun e să las spațiu între formări, să se așeze informația. Pe partea de medicină funcțională în România e multă creștere în ultimii ani, dar există și un potențial în continuare să crească mai mult și să avem mai multă deschidere.
Pe Claudia Buneci o puteți găsi pe site-ul ei, unde aveți acces la articole și la podcast pe diverse teme de sănătate. În plus, Claudia susține webinarii gratuite și are o comunitate în care vă invit să luați parte.