Care e trendul în turism în 2021? cu Marius Berca și Christian Tour

Există vorba aia, omul potrivit la locul potrivit. Iar Marius Berca, director operational la agenția de turism Christian Tour, pe care l-am cunoscut în press trip-ul din Hurghada, Egipt este întocmai omul potrivit la locul potrivit. Drept dovadă stă pasiunea lui pentru turism, spiritul organizatoric, dar mai ales atenția și grija pe care le oferă fiecărui turist în parte.

 Lucrez de foarte mulți ani în turism, este cel mai minunat job, nu cred că aș mai vrea să fac ceva într-un alt domeniu. Vin dimineața cu mare plăcere la birou și faptul că am ocazia să cunosc mereu oameni noi din toate domeniile mă face să mă simt foarte bine. Îmi place jobul meu și în turism o să lucrez tot timpul.

Am stat de vorbă cu Marius Berca și am aflat despre începuturile lui în turism, dar și despre trendurile pentru vacanțele din 2021 și ofertele propuse de agenția Christian Tour.

Cum ai început colaborarea cu Christian Tour?

Dintotdeauna am spus că nimic nu e întâmplător. S-au aliniat astrele și m-am cunoscut cu Cristian Pandel, propietarul agenției, care e un om extraordinar. Recunosc că dacă eu știu astăzi ceva din turism e pentru că am învățat de la el foarte multe lucruri și e un om cu care te poți înțelege, poți să discuți și să rezolvi orice. Ne-am cunoscut cu totul și cu totul întâmplător la Paris, într-o excursie și am hotărât să  colaborăm. Știi cum e, în viață ți se oferă întotdeauna un tren. Dacă te urci în el îți dai seama cum este, dacă nu te urci și vezi mai târziu că era bine, o să regreți toată viața. Iar eu nu am vrut să ajung să regret.

În momentul în care l-am cunoscut pe Cristian mi-am dat seama că pot să colaborez cu el, că putem să realizăm lucruri frumoase în turism. El are o vorbă: egiptenii au construit piramide acum 3000-3500 de ani, când nu exista o tehnică așa avansată. Noi acum putem să construim o agenție serioasă și care să dureze. Și asta a și încercat de atunci. E adevărat că pandemia ne-a întors în urmă cu 10 ani, am încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri cu care am încheiat acum 10 ani. Și, deși poate părea un paradox s-au întâmplat și foarte multe lucruri bune în pandemie, am învățat mult în această perioadă și sperăm ca asta să ne ajute să gestionăm și mai bine business-ul.

Pe lângă partea de logistică pe care o asigură, corespondența cu cele 1 300 de agenții partenere și participarea la study tururi, lui Marius îi place să însoțească  grupurile de turiști.

 Îmi place să interacționez cu ei, iar în momentul în care mergi cu turiștii le dai un plus de încredere. Am legat multe prietenii și mi s-a întâmplat să vină oamenii la Târgul de turism sau să sune și să întrebe: Vine dl. Berca ghid? Dacă da, mă înscriu și eu în excursia asta. Mi-a plăcut cum a fost cu el vacanța data trecută, e atent și are grijă de noi.

Și într-adevăr, sunt seniori care nu cunosc o limbă străină și se simt în siguranță dacă știu că au un ghid care are grijă de ei, care îi poate ajuta. Oamenii sunt foarte receptivi la lucrurile astea și se leagă și o prietenie strânsă nu numai între noi, cei care mergem cu grupul, ci și între fetele care sunt în birouri și lucrează direct cu turistul. Turistul se duce în agenție, o caută pe domnișoara x și știe că ea îi va recomanda întotdeauna o vacanță în care o să se simtă bine.

Noi ne dorim ca toți turiștii să fie mulțumiți, pentru că sunt banii lor munciți, trebuie respectată munca lor și ei ca turiști. Ne străduim, nu suntem perfecți, mai apar sincope din cauza noastră, a partenerilor, sau independente de voința noastră. Dar d-asta suntem aici, ca să încercăm și cred că reușim să rezolvăm rapid tot ce apare, orice situație care nu e conformă cu realitatea.

Și chiar dacă a fost un an mai greu, asta nu m-a făcut să renunț la turism. Totdeauna am zis că poate ăsta a fost un semn de la Dumnezeu să fim cu toții mai buni, să învățăm anumite lucruri, să ne comportăm altfel.  O să mergem în continuare înainte și o să facem turism mereu. Eu niciodată nu o să renunț la turism.

Ce aduc vacanțele în viețile oamenilor?

Oamenii muncesc un an de zile și își doresc să meargă în vacanță. Noi încercăm prin vacanțele pe care le oferim să aducem fericire oamenilor, să își facă o vacanță frumoasă cei care merg cu familia, în cuplu sau singuri. Pentu noi e foarte important ca în momentul în care se întorc să fie mulțumiți și dacă ei sunt mulțumiți, atunci o să-și dorească să mai meargă în vacanță cu noi.

Cum a fost anul 2020 pentru turism și ce vești se anunță în 2021?

Anul trecut a fost un an greu pentru toată lumea, noi am avut pierderi de 80%. La începutul anului, până la lockdown vândusem cu 30% mai mult față de aceeași perioadă a anului 2019, deci se anunța un an foarte bun, dar a venit pandemia și s-a blocat tot. După ce au început să se ridice treptat restricțiile în Grecia, Bulgaria, Turcia, Egipt, noi am dat drumul la vacanțe, la chartere, au plecat în jur de 80 0000 de turiști cu 220 chartere. Pare o cifră foarte mare, dar e mică în comparație cu cea din 2019 când am avut 400 000 de turiști. Până să vină pandemia aveam 1 000 de rezervări zilnice, după pandemie am avut undeva între 80-120 de rezervări, foarte puțin, dar ne-au bucurat pentru că au aratăt dorința oamenilor de a călători și treptat, treptat ne dorim să intrăm într-o normalitate. Anul ăsta, pe lângă testul PCR pe care îl impun multe țări, foarte multă lume se vaccinează și cred că ușor, ușor se vor ridica restricțiile și lumea va începe să călătorească din nou. Poate că a mai dispărut și din teama pe care am avut-o cu toții. Într-adevăr, virusul există și trebuie să ne protejăm în continuare, dar eu cred că din 2022 vom ajunge la o normalitate, foarte aproape sau chiar cum a fost în 2019.

Care sunt destinațiile cele mai căutate în această perioadă?

Sunt destinațiile calde și mă refer la Egipt, Maldive, Republica Dominicană, Zanzibar. Oamenii vor să meargă într-o destinație caldă ținând cont că nu sunt foarte multe restricții pe destinațiile respective – e adevărat că e nevoie de un test PCR cu rezultat negativ. Între 18-24 februarie am avut un târg de turism online al nostru și e îmbucurător că oamenii își rezervă vacanțe pentru vara 2021, vor să meargă în Grecia, Turcia, Bulgaria, Egipt și noi sperăm că dacă se ridică restricțiile să putem să zburăm și spre Tunisia, o destinație foarte solicitată de turiști, care deocamdată e pe lista galbenă. E dreptul fiecăruia la vacanță și noi susținem acest drept la vacanță.

În plus, toți asiguratorii au introdus clauza legată de covid în contractele de asigurare.

Mai mergem în circuite anul acesta?

În perioada pandemiei cel mai afectat segment de piață din turism a fost cel reprezentat de circuite, multe țări din Europa sunt și acum în lockdown. Mă refer la circuitele culturale europene care se făceau atât cu autocarul cât și cu avionul sau autocar-avion, se trecea prin mai multe țări și din punctul meu de vedere anul ăsta e mai greu să se organizeze acest gen de circuite. Dar ne-am gândit că totuși ar fi bine să organizăm circuite pe destinații fixe, nu ca până acum, să meagă cu autocarul în 5 țări, ci doar într-una. De exemplu, turiștii să stea doar în Elveția sau doar în Italia ori Franța, să nu fie nevoiți să treacă prin mai multe țări pentru că deocamdată nu știm când se vor ridica restricțiile respective.

Oferte last minute sau early booking?

De când a început pandemia a dispărut noțiunea asta de early booking. Înainte de pandemie oamenii veneau și își achiziționau din timp 2-3 vacanțe, dar acum cred că își vor lua vacanțe înainte de plecare, oferte last minute. Însă sunt și turiști care vor de acum să-și rezerve vacanța de vară, ceea ce e foarte bine pentru că în perioada asta discounturile sunt foarte mari. De exemplu, pentru cine vrea să meargă în Antalia în vară, discountul e de 50%, prețul pleacă de la 440 euro/persoană all-inclusive, transport cu avion, taxe incluse, asistență turistică în limba română. Pentru cine vrea să meargă în momentul ăsa în Egipt, Hurhghada, pentru 7 nopți pachetul e de 435 euro/persoană, all-inclusive, hotel de 5 stele. De luna asta, din martie, dăm drumul la o nouă destinație tot în Egipt, Sharm El Sheikh și pachetele vor pleca de la 416 eurpo/persoană și vor crește proporțional cu clasificarea hotelurilor și serviciile pentu care optează, all–inclusive sau ultra all-inclusive.

Sperăm să se ridice restricțiile și să dăm drumul la o altă destinație exotică îndrăgită de turiști, Dubai. Și pentru că avem compania noastră aeriană, Anima Wings, cu siguranță o să dăm drumul și la alte destinații: Maroc în primăvară, Kenya în toamnă, zbor charter spre Thailanda și Puket. Am venit cu un plus pe lângă destinațiile tradiționale Bulgaria, Turcia, Grecia și România.

Anul trecut mulți români au călătorit în țară. Este reîncurajat turismul intern?

Noi promovăm și vindem foarte mult România, pentru că e o destinație de vacanță splendită și turiștii chiar au ce să viziteze, indiferent că sunt din străinătate sau de la noi din țară.

Pe lângă programele pentru extern create special pentru seniori denumite senior voyaj, Christian Tour a creat programe pentru ei și pentru România, care se bucură de un mare succes.

În 2019 aveam la un moment dat 21 de autocare care au plecat în aceeași zi în programe de senior voyaj în România. Deci oamenii chiar își doresc să călătorească. Noi încercăm să facem niște prețuri foarte bune pentru seniori, pentru cei care au muncit o viață întreagă și e normal să se bucure de vacanță. Încercăm să le oferim servicii cât mai bune din punct de vedere calitate-preț și ei apreciază asta. Sunt oameni care, deși au văzut aumite destinații, merg din nou și le revăd.

Cum o să fie prețurile în 2021 față de anii trecuți?

Din respect pentru clienți noi am încercat să păstrăm prețurile pentru că avem turiști care merg cu Christian Tour de peste 20 de ani, sunt obișnuiți cu ofertele noastre, cu pachete cu discounturi foarte mari, își doresc să călătorească. Și noi și turiștii venim după perioada de pandemie, unii au rămas fără serviciu, altora li s-a diminuat salariul și atunci trebuie să păstrăm o proporție. Mai mult decât atât, în perioada de lockdown în România, când nu s-a circulat, noi am dat vouchere turiștilor care voiau să călătorească și nu au putut. Cu acele vouchere pot să călătorească în 2021 și acum am extins și pentru 2022 pentru că foarte mulți nu știu când își vor lua concediu și atunci e normal să le oferim un interval mai mare.

Ce mesaj le transmiți turiștilor anul ăsta?

Le recomand să se protejeze în continuare pentru că virusul există, dar le recomand și să își înfrângă teama și să călătorească. Eu de când s-au ridicat restricțiile am călătorit foarte mult, e adevărat că m-am protejat, dar peste tot în toate țările în care am fost toată lumea a luat toate măsurile sanitare noi de protecție și atunci e bine ca turiștii trebuie să-și învingă teama și să călătorească, pentru că o vor face în condiții de siguranță. Pentru noi turistul e cel mai important, să aibă o vacanță fericită și toată călătoria lui să fie în siguranță. Iar noi ne străduim să facem lucrul ăsta.

Ofertele de vacanță de la Christian Tour le găsiți aici.

sursa foto: arhiva personala Marius Berca

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spune-mi părerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest formular colecteaza numele, e-mailul si continutul dvs. pentru a putea urmari comentariile introduse pe site. Pentru mai multe informatii, verificati politica noastra de confidentialitate, unde veti primi mai multe informatii despre unde, cum si de ce stocam datele dvs.