Urmăream de câteva luni bune emisiunea “Alături de tine cu Alina Ilioi Mureșan” în momentul în care am fost invitată în platoul de la A7TV să vorbesc despre cartea pe care o publicasem în acel an, în 2019.
Fiind o emisiune în direct, dar și printre primele la care luam parte, am plecat de acasă cu extrem de multe emoții. Dar imediat ce am ajuns în platou și am făcut cunoștiință cu Alina Ilioi Mureșan, gazda emisiunii, toate emoțiile mele parcă au dispărut. Energia ei este una cu totul aparte. Degajă o stare de liniște, bucurie și optimism cum rar am mai văzut. Iar chipul ei angelic e în deplin acord cu tot ceea ce trăiește și transmite. Prin întrebările pe care mi le-a pus și prin cadrul relaxant pe care l-a creat în timpul emisiunii m-a făcut să mă simt în largul meu, iar mesajul și ceea ce aveam de transmis telespectatorilor a venit pur și simplu de la sine.
Anii au trecut, îi urmăresc în continuare emisiunea și ne-am revăzut de câteva ori cu ocazia unor lansări de carte unde Alina era moderator. O urmăresc și în Social Media, unde povestește într-un mod autentic despre lucrurile frumoase care i se întâmplă, dar și despre cele mai puțin frumoase, pentru care găsește un sens de fiecare dată.
În toți acești ani am revăzut-o de fiecare dată zâmbitoare și cu o stare de pace interioară. Tot timpul m-am întrebat care e secretul din spatele acestui echilibru, așa că am vrut să-i aflu povestea de viață.
Cititul și scrisul au însoțit-o de când era mică
Am aflat că numele ei, Alina, vine de la cuvântul “alinare” și că încă de la naștere a fost învestită cu această misiune. A fost cel de-al zecelea copil la părinți, între ea și penultima soră fiind o diferență de șapte ani. A fost cumva o surpriză pentru toată lumea, pentru că mama ei a născut-o la 40 de ani, când nu credea că o să mai poată să aibă copii. Tatăl a fost cel care i-a ales numele, gândindu-se că o să fie o alinare pentru bătrânețile lor, ceea ce s-a și întâmplat.
Alina a fost de mică preocupată de tot ceea ce înseamnă cunoaștere. A învățat singură să citească, de dinainte să meargă la școală. Mi-a povestit cum pe la vârsta de trei ani, când o vedea pe Ligia, sora ei mai mare cu cartea mână, se ducea la ea și o ruga să-i citească. Ligia i-a citit din cărticele, dar după o perioadă i-a spus să o lase în pace, că nu mai are timp de ea. Așa că pe la cinci ani Alina a luat o carte și a învățat singură să citească. Iar un an mai târziu citea deja singură din cărțile pe care le găsea prin bibliotecă.
Când a intrat în clasa întâi învățătoarea nu mai avea ce să o învețe, așa că în timp ce colegii ei învățau să descifreze literele, ea continua să citească în bancă, din cărțile ei.
După citit, pasiunea pentru scris a venit natural. Mi-a povestit că în timpul liceului, perioadă în care apăruseră blogurile pe WordPress, un prieten de-al ei i-a lansat o provocare: să scrie un articol pentru blogul ei. S-a întâmplat că în acea perioadă să fie Zilele Orașului Rădăuți, orașul natal, unde erau venite tot felul de mașinării, printre care și un carusel, pe care-l vedea de la geamul ei. Inspirată de imaginea asta, a scris o poveste prin care și-a comparat viața cu un carusel. I-a trimis-o amicului, care i-a cerut permisiunea să o publice pe blog. Articolul respectiv a fost foarte apreciat de cititori și la încurajările acestuia, Alina și-a deschis propriul blog.
Eram prin clasa a X-a. Inițial, n-am vrut să se afle că sunt eu și am denumit blogul “Capshunik”. După o perioadă am schimbat cu numele meu. Era uimitor pentru mine că lumea citea ce scriam, nu-mi venea să cred.
I s-a întâmplat deseori ca în timpul facultății mulți oameni, inclusiv profesorii, să o recunoască datorită blogului. Iar în primul an de master, blogul “Gânduri ascunse cu Alina Ilioi” a fost desemnat la Radar de Media drept unul din cele mai citite bloguri din România, ajungând în top 5.
Pentru mine a fost ceva frumos, dar niciodată nu am văzut-o ca pe o chestie de laudă, că uite unde am ajuns. Era pur și simplu ceva firesc, venea totul de la sine.
De la 17 ani a ales televiziunea. Sau invers.
Am fost curioasă să aflu cum a început cariera Alinei în televiziune.
Eram într-o zi la liceu și jucam o scenetă în care interpretam rolul Reginei Maria. După ce am jucat rolul respectiv, a trebuit să mai adaug câteva cuvinte, să spun mai multe despre evenimentul în sine, mai ales că se sărbătorea Mica Unire. Era un eveniment destul de mare, venise și televiziunea locală din Rădăuți să filmeze. La final, reporterul m-a așteptat și m-a întrebat dacă am studii în domeniu. I-am zis că nu și atunci mi-a propus să vin a doua zi în studioul televiziunii locale. M-am dus, am dat o probă, iar peste câteva zile m-a sunat directorul care mi-a zis că vor să mă angajeze ca prezentatoare de știri, că am un talent înnăscut. Și am acceptat. Eram în clasa a XI-a pe atunci.
Și așa a început călătoria asta. În prima parte a zilei mergea la școală, după care se ducea la TV.
Viața mea a fost cu foarte multă muncă, dar n-am simțit-o niciodată ca pe ceva istovitor sau greu. Tata îmi spunea să nu mă mai chinui, că dacă merg pentru bani, mai bine să stau acasă, că-mi dă el suma aia pe care o primesc la TV. Dar pentru mine nu era un chin, cred că și gratuit m-aș fi dus, până la urmă.
Cred că ceea ce a ajutat-o pe Alina încă de la acea vârstă a fost etica muncii. Pentru că oricât de talentat ai fi, dacă nu ești suficient de ordonat și disciplinat în munca ta, nu ai cum să faci performanță.
Când a terminat liceul s-a hotărât să se mute în Cluj, să urmeze Facultatea de Comunicare și Jurnalism, continuând să lucreze și în televiziune, la Antena 1, la emisiunea “Neața”. A fost totodată corespondent special din Cluj, pentru “Observator”.
Deși era un job foarte bun, în ultimul an de facultate a simțit că ceva îi lipsește, că are nevoie de o schimbare. În plus, din punct de vedere profesional atinsese nivelul maxim la care putea să ajungă în Cluj, la acel moment. Așa că după câteva luni de frământări și-a dat demisia și s-a hotărât să se mute în București, să urmeze masterul.
După master a plecat pentru o perioadă la familia ei din State și acolo, un român care o urmărise de-a lungul timpului la Antena 1 și care avea o televiziune locală în Arizona, i-a propus o colaborare într-un proiect TV. Deși inițial a zis că nu mai vrea să mai lucreze în TV, când i-a fost prezentat conceptul a rezonat foarte mult cu el, mai ales că era pentru românii de acolo. A lucrat timp de șase luni, iar televiziunea respectivă i-a propus să rămână în State și să demareze procedura pentru obținerea vizei. Atunci a fost unul dintre momentele din viața ei când a trebuit să ia o decizie importantă. Și a zis că nu poate să dea România pentru nimic. Pentru ea, țara natală era mai importantă decât orice vis american. Iar decizia s-a dovedit a fi foarte bună, pentru că în doar câteva luni de când s-a întors în București și-a cunoscut viitorul soț cu care a întemeiat o familie.
“Alături de tine cu Alina Ilioi Mureșan”
Există zicala: “Să nu spui niciodată niciodată”, care s-a aplicat și în cazul Alinei. Deși spusese că nu dă România pentru nimic, a dat-o pentru Germania. Soțul ei obținuse o slujbă bună acolo, așa că l-a urmat. Tot acolo s-a născut și băiețelul lor, Richard. Au simțit însă că locul lor nu e în Germania, așa că după doi ani au revenit în București.
Când s-a reîntors în țară, Alinei i s-a propus un job în PR la un hotel important din Constanța, dar și un altul la televiziunea A7TV, care tocmai se înființase. I-a plăcut proiectul celor de la A7TV și din anul 2019 a revenit în televiziune, unde realizează și moderează propria emisiune, “Alături de tine cu Alina Ilioi Mureșan” transmisă în direct zilnic, de luni până joi.
Mi-a povestit că inițial nu s-a simțit foarte confortabil cu formatul de emisiune primit, i se părea că nu o reprezintă atât de bine. Așa că le-a cerut permisiunea să o lase să-l modifice puțin.
În 2019, într-o perioadă în care la televizor erau invitate în special vedetele, Alina s-a gândit la un format de emisiune cu psihoterapeuți și terapeuți, un concept care nu era deloc popular la acea vreme. Și, deși multă lume îi spunea că nu o să aibă audiență, prin acest format de emisiune s-a creat practic un precedent. Iar astăzi există multe astfel de emisiuni în televiziunile din România.
Alina se ocupă de tot conceptul, cap-coadă: își caută invitații, subiectele, face toată cercetarea și burtierele. Mi-a povestit că nu are niciodată întrebările notate dinainte, că îi place să le pună în timpul interviului, la cald.
O perioadă de timp a ales să fie și redactor-șef la A7TV, unde a avut rolul să supravegheze tot ceea ce se întâmpla pe partea editorială și redacțională, atât în zona de TV, cât și în zona de online, adică tot ce înseamnă conținut video, audio, text și site.
În prezent, pe lângă emisiunea “Alături de tine”, Alina Ilioi Mureșan realizează și moderează încă o emisiune săptămânală, “Jurnal de adolescenți”, unde are ca invitați adolescenți, dar și psihoterapeuți care încearcă să găsească soluții la problemele și frământările cu care se confruntă generația Z. Inițiativa asta mi se pare cu adevărat lăudabilă. Mă gândesc cât de mult am fi avut și noi nevoie de astfel de emisiuni în perioada noastră de adolescență, cât de tare ne-ar fi ajutat. Însă pe atunci astfel de dezbateri erau considerate tabu.
Ce pot să ofer oamenilor astăzi?
De când i-am urmărit primele emisiuni am remarcat că Alina se axează foarte mult pe oameni; că pentru ea nu contează ratingul emisiunii și nici funcția invitatului. Pentru ea e important să pună în lumină pe omul invitat în platou, iar audienței să-i ofere informații cu adevărat utile.
Eu în fiecare zi când intru în platou vin și cu întrebarea: Cu ce rămâne cel care se uită? Că dacă e doar o altă emisiune și atât, nu mai are rost să o fac. Și asta a fost mereu întrebarea: Ce pot să ofer oamenilor astăzi? prin ceea ce spune invitatul, prin atmosferă etc.
Deși de-a lungul timpului a primit propuneri de colaborare de la alte televiziuni mari, naționale, a ales să rămână la A7TV datorită mediului de lucru, a echipei cu care se înțelege și se respectă reciproc, dar și a libertății pe care o are.
Mereu am simțit că în momentul în care intru în platou pot să fiu exact cum vreau eu și să spun ce simt, fără să fie niciun fel de problemă. În general, în televiziune ești cenzurat, nu poți să fii mereu așa cum simți.
Alina știe că se află la locul potrivit, iar asta i-a fost demonstrat și prin premiile pe care le-a primit în ultimii ani pentru emisiunea “Alături de tine”. Asta arată că se poate, că oriunde ai fi, dacă îți faci treaba foarte bine și dacă o faci pentru oameni, nu ai cum să nu fi observat. Că poți să faci ceva calitativ și care aduce plus valoare în societate și într-un cadru mai mic.
Cărți de suflet
În paralel cu televiziunea, Alina Ilioi Mureșan nu și-a neglijat niciodată pasiunea pentru scris și a publicat trei cărți. Sunt genul de cărți care se citesc cu sufletul și ale căror pasaje îți rămân în minte și-n inimă pentru mult timp.
Am aflat că prima dintre ele, “Așa vei ști că l-ai întâlnit pe el”, a scris-o în întregime de mână.
În clasa a XII-a, o fată care-i citea blogul i-a făcut cadou o agendă foarte frumoasă, personalizată de ea, sugerându-i că poate cândva, o să scrie acolo o carte. Alina a început să scrie în aceea agendă, dar nu cu ideea de a scrie o carte, ci o poveste mai lungă. A terminat-o în ultimul an de facultate, în acel moment în care se afla la Cluj și nu știa exact în ce direcție să o ia în viață și, pentru că povestea s-a transformat de fapt într-o carte, a publicat-o un an mai târziu, în București.
La cea de-a doilea volum, “Te iubesc pe nevăzute” a început să scrie în perioada în care locuia în Germania și l-a publicat-o când a revenit în țară, iar cel de-a treia, “Cine sunt când nu mă vede nimeni?” a fost gata în timpul pandemiei.
Știu foarte bine câtă muncă presupune să scrii o carte, așa că o admir tare mult că până la vârsta de 30 de ani avea deja scrise și publicate trei cărți.
Și pentru că iubirea pentru citit și scris a însoțit-o permanent, a lucrat timp de un an și jumătate la editura Bookzone, unde s-a ocupat de PR și de toate lansările de carte.
Nu avea un prompter, așa că a învățat să vorbească liber.
S-au adunat 15 ani de când lucrează în televiziune și am întrebat-o despre cum reușește să vorbească în fața camerelor, în direct, fără să aibă trac și totodată cu atâta fluență în discurs.
Zâmbind, mi-a povestit că la 17 ani, atunci când a intrat în televiziunea din Rădăuți nu avea acolo un prompter. La început scria pe o foaie mare și o punea în față, iar mai apoi reținea ceea ce avea de zis ori spunea chiar cu cuvintele ei.
Atât de mult m-a ajutat asta să-mi dau seama că e important să știu să vorbesc, încât ulterior, în momentul în care mi s-a pus un microfon în față și am fost nevoită să umplu o oră de live, asta am făcut.
Experiența de la televiziunea din Rădăuți a ajutat-o inclusiv la una dintre probele de la jobul de la Antena 1, când avea un prompter în față care la un moment dat a picat. Au vrut să vadă reacția ei, ce face în astfel de momente care în TV pot să apară. Iar Alina a fost unul dintre puținii candidați care a continuat să vorbească și fără prompter.
Am fost curioasă să aflu cu ce situații inedite s-a confruntat de-a lungul timpului, mai ales că emisiunea “Alături de tine cu Alina Ilioi Mureșan” de la A7TV este în direct.
În perioada pandemiei trebuia să intre pe Zoom un invitat și nu reușeam să ne conectăm. Mai erau trei minute până să intrăm în direct și invitatul mi-a spus că nu-i merge internetul, că nu are nicio șansă. Mă uitam pe ceas, mai erau două minute și jumătate, nu știam despre ce o să vorbesc, iar oamenii din echipă așteptau de la mine o soluție. Mi-a venit mie în minte un nume, l-am sunat și l-am rugat să intre în direct. Era la volan, dar mi-a spus că ajunge în zece minute acasă. M-a întrebat despre ce o să vorbim și i-am zis că vedem; nu mai aveam timp să vorbesc. Se făcuse fix și am intrat în direct neștiind despre ce o să vorbesc, neștiind dacă persoana respectivă ajunge la timp, neștiind absolut nimic. Nu aveam nicio informație, dar lumea nu și-a dat seama. Când a intrat în emisiune, l-am lăsat pe el să aleagă un subiect și am realizat că nu știu aproape nimic despre acea temă. Am intrat rapid pe Google, am citit câte ceva cât timp vorbea el și am dus-o la capăt.
Alina mi-a povestit că se întâmplă frecvent ca invitatul să fie blocat în trafic și să întârzie la emisiune (chiar și 30 de minute), iar atunci ea trebuie să umple de fiecare dată tot acel interval liber. De asemenea, s-a întâmplat ca în timp ce ea vorbea, invitatul să se ridice și să plece fără să o anunțe și să revină după mai bine de zece minute. Sau la un moment dat, în urma unui eveniment foarte amuzant petrecut în platou, să nu se poată opri din râs nici ea, nici invitatul.
Dar i s-a întâmplat să treacă și prin momente personale extrem de grele și cu toate astea, a trebuit să țină emisiunea. Mai avea o oră și jumătate până să intre în direct, când a sunat-o doctorul să-i spună că tatăl ei are cancer în stadiul 4.
În acel moment mi s-au tăiat picioarele. După câteva minute am vorbit cu tata la telefon, trebuia să-l liniștesc. I-am spus că o să fie totul bine, că o să mai facem niște analize. Îmi aduc aminte că îmi venea să plec acasă, simțeam că nu sunt în stare să intru două ore și să vorbesc în platou. Dar m-am remontat. M-am dus la baie, m-am spălat bine pe față, am fost să-mi refacă machiajul și am intrat în direct ca și cum nimic nu s-a întâmplat.
Pe lângă televiziune, Alina a prezentat de-a lungul timpului multe evenimente, de la lansări de carte cu sute de persoane până la Zilele Clujului, cu mii de persoane. La fel ca-n TV, să vorbească în fața oamenilor i-a venit natural; nu a făcut niciodată cursuri de public speaking. A fost așa, ca pe un dar pe care l-a pus Dumnezeu în mine, mi-a spus ea.
Secretul echilibrului: credința
Alina este o fire veselă, zâmbitoare și când stai în apropierea ei simți că degajă o anume pace interioară. Pe lângă momentul greu al bolii tatălui și mai apoi al pierderii lui, a trecut de-a lungul vieții prin tot felul de situații grele. Mi-a povestit cum până la 18 ani i-au murit toți bunicii de care era foarte atașată, dar și de perioada dificilă a sarcinii, cea în care a renunțat la tot ce avea în țară și s-a dus în Germania, unde a și născut. Multe momente complicate și totodată multe schimbări. Iar când se gândea că poate să ia o pauză, un răgaz, venea altceva și tot așa. Am întrebat-o care e secretul stării ei de liniște interioară, cea despre care pomeneam la început.
Îl am pe Dumnezeu în viață și știu că orice s-ar întâmpla, El este în control.
Țin minte că aveam vreo șapte-opt ani și vorbeam altora despre Dumnezeu. Dar pe la vreo 16 ani aproximativ, am auzit mai multe variante despre cine este Dumnezeu și eram confuză, pentru că nu mai înțelegeam până la urmă care e Adevărul.
Atunci mi-am luat o Biblie și am început să o citesc cap-coadă. Și mi-a schimbat viața lucrul acela. Am început să înțeleg atât de multe lucruri și să-L cunosc la un alt nivel, să-L văd în lucruri mici și să realizez câtă grijă are de mine prin situații și contexte foarte frumoase.
Cred că ăsta a fost cumva unul dintre lucrurile cele mai bune care mi s-au întâmplat. Pentru că dacă e să mă uit la toată viața mea pe care am avut-o după, dacă nu l-aș fi avut pe Dumnezeu, nu cred că aș fi fost persoana de astăzi, în niciun caz. Credința îți dă o anumită decentă, un bun simț aparte și un echilibru în viață. Și totdeauna când mi-a fost greu, am apelat la ea.
Am trăit niște momente foarte frumoase, inclusiv când tata era pe piciorul de a pleca din lumea asta. Atunci l-am simțit pe Dumnezeu la un nivel pe care nu ți-l pot descrie. Am știut că e acolo cu mine. Și asta mă ține tare și acum, să știu că mai am un Tată aici, cu mine.
La finalul întâlnirii noastre am rugat-o pe Alina să vă transmită un mesaj vouă, cititorii blogului:
Ar fi bine să trăim viața frumos, cu credință. E atât de ușor să pui niște etichete, să zici ăla-i așa, ălălalt e așa. Dar dacă stai să cunoști povestea din spate, câteodată poate să te doară că ai pus niște etichete peste un om care-i istovit sau care poate că cine știe prin ce dramă trece. Să căutăm să aducem mai multă armonie și mai mult bine decât să aducem rău. De rău e plină lumea, suficient. Avem nevoie de bine.
Sursa foto: arhiva personală a Alinei Ilioi Mureșan