Top 5 atracții turistice în Malta

Dacă vizitezi o dată Malta, cu siguranță că vei vrea să te reîntorci. Nu ai cum să nu iubești această țară, care, deși este foarte mică (are dimensiunea și populația unui oraș), deține adevărate bijuterii culturale și naturale, cu peisaje încântătoare.

Se află la distanță de 2 ore de zbor cu avionul din București și este o destinație ideală atât pentru un city-break, cât și pentru petrecerea unui sejur.

Iată câteva sugestii, despre ce să vizitezi atunci când mergi pentru prima oară Malta:

  1. Mdina (fosta capitală a Maltei)

Mdina este locul meu preferat din toată Malta, întrucât se mulează perfect cu personalitatea mea  introvertită.  Cu o istorie de peste 3 000 de ani, Mdina (în arabă înseamnă “centru”) este denumită și Orașul Tăcerii, pentru că aici domnește liniștea la propriu, iar timpul pare că se scurge într-un alt ritm. Este singura cetate medievală din întreaga lume conservată atât de bine, aici nefiind construită nicio clădire nouă. Cu siguranță că ăsta a fost și motivul pentru care Mdina a fost aleasă ca loc de filmare pentru seria “Games of Thrones”, dar și alte pelicule precum Troia, Gladiatorul și Contele de Monte Cristo.

Mdina este denumit și Orașul Nobililor, atât al celor care au locuit aici, cât și a celor care încă trăiesc aici. Deși la prima vedere ai zice că e un oraș pustiu, în spatele porților construite în stil baroc trăiesc 300 de persoane, cu origine nobiliară.

Mdina este un oraș pietonal (doar mașinile locuitorilor au dreptul de a circula în zonă), care te invită să te pierzi pe străduțele tip labirint; aici fiecare casă, fiecare poartă are propria-i poveste. Ce m-a impresionat mult aici (ca de altfel în toată Malta), sunt bătătoarele de la uși, care au simboluri și semnificații diferite (de exemplu, dacă sunt în formă de îngerași înseamnă că în casa respectivă locuiesc mulți copii, dacă sunt în formă de pește înseamnă că acolo stă o familie care se ocupă cu afaceri în domeniul ăsta etc). Un alt aspect interesant este că aici casele au nume, nu au numere.

Un loc care merită vizitat este Catedrala Saint Paul, locul în care Sfântul Paul (apărătorul spiritual al Maltei), l-a convertit la creștinism pe guvernatorul roman Publius.

Pe lângă casa cu bougainvillea la poartă (cea mai instagramabilă poartă din Mdina), Fontanella Tea Garden este unul dintre cele mai vizitate locuri de aici, renumită atât pentru priveliștea superbă pe care o oferă (se  poate vedea toată Malta, înconjurată de Marea Mediterană), cât și pentru prăjiturile delicioase preparate. Totodată restaurantul  a devenit atât de faimos  pentru că aici obișnuiau să ia masa Brad Pitt și Angelina Jolie, în timpul filmării peliculei Troia.

Ca să vizitezi Mdina nu îți trebuie mai mult de 2 ore și, dacă vrei, poți face asta chiar într-o caleașcă trasă de cai.

Dacă vrei să cumperi un suvenir de care să îți aduci cu drag aminte, recomand magazinul cu obiecte artizanale (unde găsești inclusiv bijuterii) din tradiționala sticlă de Mdina.

Dincolo de poarta centrală de la intrare în cetate, se află Rabat (în arabă înseamnă “periferie”), adică orașul nou. Nu am apucat să-l vizitez, dar pe listă aveam trecut cripta și catacombele Saint Agatha și Grădinile Howard.

  1. Valletta 

Spre deosebire de Mdina, în Valletta atmosfera este vibrantă, plină de energie. Și, chiar dacă are doar un kilometru pătrat, orașul este un muzeu în sine, aproape fiecare clădire are o istorie în spate. Valletta este Orașul Cavelerilor Ioaniți, care au primit în dar insula Malta de la Regele Spaniei, Carol Quintul în anul 1530.

Am început plimbarea în oraș de la Poarta Victoria, am trecut pe lângă Fântana Tritonilor și mai apoi am admirat Palazzio Ferreria, cu balcoanele verzi, în stil arab.

Ora 12 fix m-a prins în Grădinile Upper Brakka, unde am văzut demonstrația salvelor de tun (are loc în fiecare zi, la ora 12 și la ora 16). Din acest loc/punct se vede întregul port, te poți bucura de briza Mării Mediteraneene, poți admira priveliștea ambarcațiunilor din port,  precum și cele Trei Orașe surori(The Treee Cities): Vittoriosa, Senglea și Cospicua (nu le-am vizitat, dar am înțeles că Vittoriosa este cel mai frumos).

De la Grădinile Upper Brakka se ajunge foarte repede la Co-Catedrala Sf. Ioan, o capodoperă a Maltei, care în trecut era Biserica Cavalerilor. Întrucât am avut parte de o zi extrem de aglomerată în Valletta, din păcate nu am apucat să o vizitez, însă, este pe listă, pentru data viitoare. Pereții catedralei sunt acoperiți cu foiță de aur și aici se află opera lui Caravaggio – Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul, iar podeaua este din marmură de Carrara, compusă din 400 de pietre funerare ale cavalerilor căzuţi la datorie.

În zona catedralei sunt nenumărate străduțe înguste cu arhitectură barocă și parfum medieval, unde te poți odihni atunci când vrei să te retragi puțin din aglomerația din centru. La câteva sute de metri se găsesc Grădinile Inferioare Barakka, locul unde se află un impresionant templu neoclasic alături de clopotul Siege, ridicat în memoria victimelor celui de-al Doilea Război Mondial.

O zonă care mi-a plăcut mult este Valletta Waterfront. Restaurante cu vedere la portul unde acostează vasele de croazieră, dar și clădirile cu ușile colorate crează decorul perfect pentru servirea prânzului sau a cinei.

  1. Insula Gozo și Laguna Albastră

Insula Gozo este la aproximativ 25 de minute de mers cu ferryboat-ul (dacă pleci din St. Paul Bay), și are undeva la 67 de km.

Principalul punct turistic este orasul Victoria – capitala insulei. Aici, principala atracție este Citadella, o cetate fortificată din perioada fenicienilor și mai apoi a romanilor. Poți să te plimbi pe culoarele înguste și pietruite, camere de piatră și tuneluri, să intri în magazinele de suveniruri sau să ai o priveliste de 360 de grade asupra insulei Gozo.

După ce cobori de la cetate, te poți răcori cu o înghețată, să te plimbi pe străduțele din centru sau să vizitezi Catedrala St. George, care are un stil baroc, dar cu o capelă bizantină.

Ce m-a impresionat cel mai mult din insula Gozo este Biserica făcătoare de minuni Ta’Pinu, cel mai renumit loc de pelerinaj din Malta, ridicată în mijlocul sălbăticiei. Acum aproape 200 de ani, o țărancă din Gozo trecea și se ruga în fiecare zi la Fecioara Maria, înainte de muncile câmpului. Într-o zi s-a îmbolnăvit și nu a mai putut ajunge, iar Fecioara Maria i-a apărut în vis și i-a spus că dacă va spune de 3 ori rugăciunea Ave Maria se va vindeca. Așa s-a întâmplat și apoi au urmat aici alte minuni. La Ta’Pinu a fost inclusiv Papa Ioan Paul al II-lea.

De la Insula Gozo am luat ferryboat-ul spre insula Comino, cu oprire la Laguna Albastră, un loc unic cu o culoare a apei de un azuriu superb, cu un peisaj stâncos care îți taie la propriu răsuflarea. Dacă ai noroc, poate găsești un loc liber la unul din șezlongurile de pe plaja (foarte mică) cu nisip alb. Dacă nu, îți așezi prosopul direct pe stânci (pentru că plaja e stâncoasă, sunt recomandați papucii de apă). Aici găsești din plin rulote cu sandwich-uri, pizza ori cocktail-uri în fruct de ananas.

 

  1. Plajele cu nisip din Malta

Am stat în Mellieha (o zonă superbă pe care o recomand ca loc ideal de stat în Malta) și aici în Mellieha Bay este una dintre puținele plaje cu nisip din Malta. Plaja îți oferă o priveliște superbă a orașului Mellieha, cocoțat la marginea țărmului. Tot în zonă, la 3 km de Mellieha este o altă plajă frumoasă cu nisip fin, Golden Bay care are o priveliște superbă la versanții montani,  Riviera Beach, la 4 km de Mellieha, este o altă plajă cu nisip de unde se vede cel mai frumos apus din toată Malta (nu am ajuns la ea, dar e pe listă, pentru data viitoare).

  1. Popeye Village

Nu trebuie să fii copil ca să vii să vizitezi Popeye Village.

Popeye Village (situat în zona Mellieha) este un sat care a fost construit special pentru filmul Popeye the sailor man (realizat în 1980 după desenul animat cu același nume) care l-a avut în rolul principal pe regretatul Robin Williams. Pentru a se construi satul format din 19 clădiri din lemn, a fost nevoie de un echipaj de construcții format din 165 de oameni care au lucrat timp de șapte luni (s-au păstrat același case, doar cea în care stătea Olive este în proces de renovare).

Popeye Village e ca un parc de distracții în care te întâmpină actori care joacă mici scene de film (uneori turiștii devin și ei actori amatori). Tot felul de jocuri, pentru cei mici sau pentru cei mari te așteaptă și spectacole pentru copii.

Aici poți vizita casele din film pentru a vedea recuzita vremii și exact locul filmării scenelor, iar în sala de cinema primești un popcorn și ești invitat să urmărești într-un documentar, culisele din spatele platoului de filmare. În timp ce te plimbi poți să iei un timp de repaus și să asculți valurile din  Anchor Bay sau chiar să te duci să stai la plajă și să înoți.

Chiar dacă Malta e foarte mică, mi-au mai rămas câteva locuri de vizitat. orașul Sliema, stațiunea St Julian, Grota Albastră, Dingli Cliffs, Laguna de Cristal, satul pescăresc Marsaxlokk sunt alte locuri frumoase dun Malta la care nu am ajuns, dar despre care voi povesti când voi vizita a doua oară această destinație.

 

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spune-mi părerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest formular colecteaza numele, e-mailul si continutul dvs. pentru a putea urmari comentariile introduse pe site. Pentru mai multe informatii, verificati politica noastra de confidentialitate, unde veti primi mai multe informatii despre unde, cum si de ce stocam datele dvs.