Sorin Similea, hairstylist: „De la început mi-a plăcut culoarea, tunsoarea a fost ceva care a venit după, ca o plăcere. Iar secretul meu constă în consilierea prealabilă.”

Să fie mai bine de 12 ani de când îl știu pe Sorin. Țin minte că eram în ultimul an de facultate, aveam banchetul, voiam să am părul frumos aranjat și, în urma unei recomandări, am ajuns la Sorin Similea. Aveam părul lung, așa că a ieșit o coafură elaborată, în ton cu ținuta și machiajul, iar eu m-am bucurat de multe complimente în acea seară. Imediat după licență am simțit nevoia să îmi schimb look-ul, așa că am fost iar la Sorin care, după o consiliere privind tipul meu de fir de păr, dar și fizionomia, mi-a propus un bob asimetric  de care am fost tare încântată.

La Sorin mi-am făcut primul balayage, la el am fost să-mi aranjez părul atunci când am avut lansările cărților, când am fost invitată la emisiuni ori am luat parte la diverse evenimente de-a lungul anilor. Pe lângă faptul că îmi cunoaste cel mai bine firul de păr, Sorin are calitățile unui bun psiholog, el a știut întotdeauna să îmi dea sfaturi extrem de utile. Țin minte și acum sugestiile pe care mi le-a dat în ziua în care mi-am lansat prima carte și care m-au ajutat  să-mi domolesc emoțiile.

Este unul dintre puținii oamenii pe care-i știu care pune atât de mult suflet în meseria pe care o face. Are peste 20 de ani experiență, a participat la seminarii și concursuri internaționale, a lucrat la cele mai importante saloane de coafură din București iar de 5 ani are propriul salon – Elite Beauty by Sorin Similea.

Noi ne știm de foarte mult timp, dar nu te-am întrebat niciodată cum a pornit pasiunea ta pentru hairstyling?

Nu a pornit de la ceva anume, însă de mic mi-a plăcut partea cu îndemânarea și cu răbdarea. Pe la vreo 7 ani știam deja să tricotez, să croșetez, îmi făceam bentițe, fulare. Așa că după ce am terminat liceul am zis că vreau să fac croitorie și m-am dus să învăț meserie în atelierul unui cunoscut designer vestimentar. Doar că lucrurile nu s-au întâmplat așa cum mi-am dorit. Eu mă așteptam să mă ia croitoreasa, să îmi arate cum se face un tipar, iar eu 6 luni de zile doar am tras la  mașină. Am plecat de acolo, dar am zis să rămân tot în zona asta, de manualitate și m-am dus ucenic la Constantin Ilie, la salonul de coafură Blondie.

Și după patru luni de ucenicie (care nu înseamnă mai nimic în domeniul ăsta), unul dintre stiliștii care trebuia să meargă la Campionatul Mondial de Coafură s-a îmbolnăvit. Echipa Wella era atunci foarte mare, putea să trimită pe oricine în locul lui, dar m-au trimis pe mine. Și așa am participat alături de echipa Wella la World Styling Championship for juniors unde am obținut locul 7. A fost primul meu concurs și bineînțeles un salt foarte rapid în breaslă.

După vreo șase luni m-am mutat la un alt salon, iar acolo au venit reprezentanții de la Londa, mi-au propus să le fiu ambasador și atunci a început adevărata educație. O dată sau de două ori pe lună mă trimiteau în Germania sau în alte țări la seminarii. Totodată norocul meu a fost că acolo, în noul salon, am avut niște colege care câștigaseră  campionate internationale și de la care am putut să învăț tot felul de trucuri. Asta e foarte important, să ai de la cine să înveți, după care să începi tu să-ți formezi propria experiență.

În anii care au urmat Sorin a lucrat în mai multe saloane din centru și din zona de nord a Bucureștiului. S-a ocupat de hairstylingul modelelor din cadrul Festivalelor de Modă ori a celor din reviste.  La un moment dat a pornit în căutare de noi provocări, așa că într-un an a plecat să lucreze ca hairstyilist pe vase de croazieră.

Cum a fost să lucrezi ca hairstylist pe un vas de croazieră?

Când am plecat în croazieră aveam deja cursurile făcute cu Londa și cu Wella, aveam vreo 3-4 ani de experiență, eram cel mai bine pregătit de acolo. Așa că nu pot să zic că am învățat lucruri noi, dar la un moment dat a venit un surpervizor pe coafură și ne-a învățat câteva tehnici – avea niște tehnici ca să te ajute să termini repede anumite procese. Și au fost destul de benefice. Chiar dacă eu aici, la salon nu vreau să mă grăbesc, tot mă ajută să termin oarecum mai repede și mult mai bine stilizarea.

Am stat inițial 2 luni, iar când am debarcat m-a sunat cea mai mare firmă de recrutare de vase de croazieră iar managerul a insistat să mă mai duc și pe alte vase. Am stat un an în total. Nu am rămas mai mult pentru că mă plafonam, pe vas nu aveam de la cine să învăț. Dacă nu pleci la cursuri, vei rămâne la același nivel.

Am observat cu câtă pasiune vorbești de fiecare dată de partea de culoare, de vopsit.  Îți place mai mult decât partea de tuns ?

Cred că de la început mi-a plăcut culoarea. Tunsoarea a fost ceva care a venit după, ca o plăcere. În tunsoare e vorba de timp. Dacă am la dispoziție mult timp, fără să fiu presat de următoarea programare o fac cu cea mai mare plăcere și depun energia care trebuie. Dacă sunt grăbit, o fac corect, dar nu am senzația aia, specială. În schimb, la culoare e vibrație, se simte, se vede. La un moment dat am combinat 12 reflexe și a ieșit fix ce trebuia.

Prima dată când o clientă vine la tine vorbești cu ea 15 minute despre tipul ei de fir de păr, despre ce tunsoare ori culoare o avantajează și care nu, despre ce produse să folosească și cum să le folosească. Iar această consiliere prealabilă te diferențiază acum față de alte saloane. Cum te-ai apucat să faci consilierea?

Am început să o fac din frică (râde). E cam mult spus frică. Am sesizat că au fost cazuri când la final clienta îmi spunea ori că e parcă prea închisă ori prea stridentă culoarea. Așa că am zis că de ce să stau să reglez la sfârșit un lucru care uneori nu poate fi reglat, când aș putea de la început să-i explic. Așa a plecat ideea de consiliere prealabilă. Iar apoi a început să-mi placă tot mai mult. E ca și cum te duci, de exemplu la un service și omul ăla îți alocă 15 minute ca să îți vorbească despre produsele pe care urmează să le utilizeze în mașina ta. Ce se întâmplă dacă le pui pe unele, ce se întâmplă dacă le pui pe altele, care e diferența dintre branduri.

Ce îmi place la genul ăsta de consiliere e informația pe care și tu, ca stilist, o dobândești de la clientă și cea pe care i-o dai. Am câștigat multe cliente cu asta. Secretul meu constă în această consiliere prealabilă, asta spun și în seminariile pe care le țin. Într-adevăr, dacă ceea ce ai spus în consiliere se vede și la sfârșit, prin vizual sau prin atingere, atunci e perfect.

Ce ar putea să-ți mai ceară cineva când tu i-ai dat toate sfaturile posible, plecând de la cum să folosească șamponul, cum să folosească tratamentul, de ce trebuie să le folosească și până la nuanța care mie mi se pare că i se potrivește și de ce? Dacă am o clientă nouă mă pregătesc un pic înainte, mă uit pe rețelele de socializare să văd care dintre culorile pe care le-a avut de-a lungul timpului mi se pare că vibrează cel mai bine cu ea. Sau la început ședinței îi dau catalogul să-și aleagă singură 3 culori. Asta nu înseamnă că-i fac vreuna dintre culorile alea, dar vreau să văd direcția.

Sentimentul pe care îl ai când te apuci să discuți cu cineva e o trăire senzațională și depinde și de cum te simți. Eu nu mă simt acasă cât de bine mă simt aici, la salon. Poate că acasă am anumite rețineri în a face diverse lucruri, tocmai, pentru a nu deranja, a nu jigni. În schimb, aici sunt în elementul meu, în energia mea. Și vezi oarecum și că femeia e încântată și uimită de faptul că a întâlnit o persoană care îi spune de ce așa și nu așa, ce ar trebui făcut, lucruri pe care ea le-a simțit, dar nu a știut să-și dea o explicație, de tipul  Da, într-adevăr, mă vedeam cam albă la față și acum înțeleg și de ce prin explicația pe care tu mi-o dai. Sau dacă veneau două fete, una venea la programare și cealaltă prietenă venea doar să vadă ce se întâmplă, eu le consiliam pe amândouă. Și cu siguranță că și ea își făcea apoi programare. Femeia o să vadă senzaționalul pentru că ea crede în omul ăla și în acțiunea care urmează să se întâmple.

Care sunt trendurile pentru anul 2021?

Nu am crezut niciodată în trenduri. Uite, vin și cu un exemplu. Eram la un seminar, aveam modelele în față și o doamnă blondă trece pe acolo și  zice Dar nu ați făcut niciun roșu? Că se poartă, e la modă. Eu am răspuns că nu m-a inspirat niciun model să fac roșu. Ulterior am început seminarul și am spus că mai devreme am avut o discuție cu o doamnă, care a fost ușor intrigată că nu am făcut niciun roșu, deși nuanța e foarte la modă, se poartă. Drept urmare o invit pe doamna cu care am avut discuția aici în față să o fac roșu, că se poartă, că e fashionable. Iar doamna care se afla în sală a băgat pur și simplu capul în pământ.

Eu consider că nu e important să-i faci clientei ceva la modă, în trend, ci e important ca ea să se simtă bine.

După pandemie crezi o să fie oamenii o să apeleze la tunsori sau culori mai îndrăznețe?

După pandemie oamenii pot fi mai îndrăzneți sau nu. Eu zic că lucrurile vor fi din acest punct de vedere la fel. Cine nu și-a făcut o șuviță verde în viața lui, nu o să-și facă acum. Nu are cum să ne schimbe din punctul ăsta de vedere, noi avem aceleași trăiri. Cine a îndrăznit până acum și a avut o nuanță de violet, poate să și-o facă în continuare și să îndrăznească chiar și altceva.

De fiecare dată îmi spui cât e de important să folosesc acasă un tratament pentru păr. Că așa cum după duș aplic crema de corp, tot așa, părul după spălat are nevoie de un tratament. Cum să ne îngrijim părul acasă ?

Cel mai important e să folosim un brand profesional, un șampon care să aibă chimie cu părul nostru, nu are importanță prețul, să folosim un tratament sau mască și nu balsam. Să folosim un leave-in, un produs pe care să-l utilizăm înainte de a ne pieptăna. Dacă  folosim toate astea și dacă mai mergem la salon din când în când să facem un tratament mai intens puțin decât acasă, atunci e perfect.

sursa foto: arhiva personala Sorin Similea

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spune-mi părerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest formular colecteaza numele, e-mailul si continutul dvs. pentru a putea urmari comentariile introduse pe site. Pentru mai multe informatii, verificati politica noastra de confidentialitate, unde veti primi mai multe informatii despre unde, cum si de ce stocam datele dvs.