Povestea cașmirului sustenabil cu designer-ul Laura Hîncu

De 10 ani brandul Laura Hîncu – Exclusive Fashion Design s-a impus în moda românească cu un material de lux și puțin folosit – mătasea naturală – iar de câțiva ani s-a îndreptat și către cașmirul pur. Două dintre cele mai rafinate materiale, ale căror atuuri sunt evidențiate în colecțiile ei de către designer-ul Laura Hîncu – fost contabil cu o poveste impresionantă pe care am dezvăluit-o aici.

Cașmirul a venit automat. E o completare foarte bună pentru sezonul rece la piesele din mătase, merg foarte bine împreună, spune Laura, care a ales să lucreze cu cașmir produs integral în mod sustenabil.

În ultima vreme lumea e preocupată să facă ceva sustenabil, să adopte un stil de viață eco, nu e indiferentă. Drept care, Laura s-a implicat într-un proiect de responsabilitate socială  cu mult sens, care încurajează un stil de viață eco. Chiar azi vine o veste bună – un pulover din 100% cașmir care în mod normal costă 200 €, acum e 439,99 lei, un preț unic pe piața internațională și pentru fiecare achiziție primești mai mult. Toate veniturile  din  colecție vor fi donate către un ONG – Banca de haine – care va crea o infrastructura cu scopul de a ajuta și încuraja oamenii să doneze hainele pe care nu le mai poartă. Acestea sunt preluate, igienizate, sortate și donate către  cei mai putini norocoși.

Primesc foarte des întrebarea: Unde pot să donez niște haine, știi pe cineva care are nevoie? Răspunsul la întrebare vine odată cu proiectul FashionDays, finanțat de Mastercard, la care m-am alăturat cu linia de hanorace LH, un produs ultravantajos, foarte ușor de purtat. Un proiect interesant care mi-a stârnit curiozitatea să aflu povestea cașmirului, și în special a celui sustenabil, dar și despre ultima colecție Laura Hîncu – Sustain.Ability- lansată la final de octombrie 2020.

Când ai început să introduci în colecțiile tale cașmirul?

Acum 7 ani, pe Private Fashioning făceam piese unicat din cașmir. La fiecare început al lunii decembrie organizam la showroom Ziua Cașmirului, un mic eveniment în care actrița Antoaneta Cojocaru povestea istoria acestui material. Totodată puteai să-l simți, să-l vezi și să probezi.

Acum 2 ani am lansat prima colecție din cașmir organic în cadrul shop-ului, prima în serie, formată din pulovere, paltoane, veste și accesorii, iar în următorul an am extins colecția cu pantaloni.

Anul trecut a fost primul an în care am folosit cașmir din sursă 100% sustenabilă. Producătorul din Mongolia cu care lucrăm este printre primii din breaslă care a aderat la Uniunea Cașmirului Sustenabil și care dispune de toată documentatia, certificate de garanție și alte certificate aferente.

Povestește-mi puțin despre ce înseamnă cașmirul sustenabil

Cașmirul sustenabil este un statement. Îți faci puține griji pentru viitor, vezi lucrurile în perspectivă, nu doar pe termen scurt. Practic, diferența majoră este că animalele sunt tratate decent, nu sunt tunse, nu implică partea de cruditate împotriva animalelor.

Apoi, nu există intermediar, lanțul e format din crescător, producător și brand. De la începutul sezonului stabilim cantitățile pe care le vom face, nu este încurajat consumul în exces. Sunt cele 4 culori, aferente celor 4 rase de capre: alb, gri, bej și maro natural, din care stabilim cu un an înainte cantitățile pe care le alocăm. Practic e un angajament, pe care tu ca brand ți-l iei.

Și mai pragmatic, atunci când porți cașmir sustenabil, materialul se scămoșează mai puțin, nefiind vopsit de niciun fel e mult mai fin. Și pentru că animalele nu sunt tunse, pentru că nu sunt combinate resturi, pentru că nu e amestecat fir scurt cu fir lung, rezistă mult mai bine în timp. Per total sunt de o calitate superioară.

Sustenabilitatea în modă  a devenit mai mult decât un trend. De câțiva ani, nu există nicio problemă în a găsi cele mai mici obiecte de mercerie create în mod sustenabil și nici în a produce în masă milioane de bucăți pe model. De ce ai ales să te îndrepți către sustenabilitate?

Simplist spus, cochetam oricum. Dar am simțit nevoia să oficializez pentru că nu-mi imaginez o perioadă mai potrivită decât asta, final de 2020, început de 2021, în care să te preocupi puțin, pentru că lucrurile nu mai merg ca înainte, trebuie puțină organizare.

Sustenabilitatea în modă, dar de fapt în orice business îți dă niște repere. De exemplu, eu știu că am un consum de 100 kilograme de cașmir, deci din start am un detaliu pe care nu mai trebuie să-l stabilesc, trebuie să văd doar cum mă organizez. Și e un lucru sănătos pentru brand. Nevenind cu surplus, îți asiguri o sustenabilitate, știi că rămâne o dorință pentru sezonul următor, pentru anul viitor, e un proces în sine coerent și natural, plăcut pentru evoluția unui brand.

La final de octombrie 2020 Laura Hîncu a lansat colecția de piese vestimentare pentru femei Sustain.Ability, cu modelele realizate 100% în mod sustenabil din cașmir pur, ușor de adaptat în funcție de orice preferință: paltoane, pulovere, pantaloni și accesorii. Și pentru că în perioada de pandemie ne petrecem cea mai mare parte din timp acasă, s-a gândit la o serie ținute care pot fi purtate atât în interior, cât și afară.

Cum a fost primită colecția Sustain.Ability

Colecția a fost primită mai bine decât mă așteptam. Mă așteptam la ce e mai rău, așa cum cred că ne-am așteptat cu toții în 2020, dar au venit multe surprize plăcute, iar stocul s-a terminat foarte repede. Am avut parte de reacții pozitive și mă gândesc că se pot datora esteticii, modelelor, emoționalului din 2020 care a dictat orice decizie pe care oamenii au luat-o sau efectiv pentru că e ceva coerent în spatele acestei colecții. Sau probabil că toate astea la un loc au făcut ca lucrurile să meargă bine.

Pentru multe dintre modelele de pulovere am ales varianta One Sized – așa cum apare în descrierea produselor, am făcut pulovere care să fie  oversized pentru S și M, loose fit pentru L. Se poartă de la foarte stâmt la foarte larg, așa că 2 centimetri sunt greu de cuantificat. Am lucrat foarte mult la partea de design și fitting. De exemplu, același pulover a fost cumpărat de o adolescentă de 17 ani și de mama ei de 43 ani, care avea o cu totul altă conformație, stil vestimentar și preocupări. În plus, trebuie să limitez cantitatea, iar dacă fac toate măsurile pentru un singur produs, atunci am consumat mare parte din cașmir pentru un singur model.

Cum este perceput cașmirul în România?

În extreme, nu există indiferent pentru cașmir. Există partea minoritară care poartă doar cașmir și există partea majoritară care nu a auzit, nu are în spate cunoșțințe, nu vede nicio diferență.

Cum se poartă și se întreține cașmirul?

Într-un pulover de cașmir nu ai nicio problemă la plus 20 de grade și nici la minus 10 grade în condițiile în care ai și un palton sau o geacă pe deasupra. Cașmirul ține cald când e frig și răcoare prin aerisire când e cald. Respiră foarte bine, nu reține niciun miros, fie că e vorba de fum de țigară sau parfum foarte puternic.

În ceea ce privește spălatul, pe eticheta de compoziție am detaliat fiecare pas în parte care trebuie urmat. Cașmirul nu trebuie spălat la fel de des ca nimic altceva, 20 de purtări fără nicio problemă, pentru că se murdărește mult mai greu, iar de obicei murdăria rămâne la suprafață. Și chiar dacă îl pătezi cu vin roșu, de exemplu și îl cureți peste câteva zile, îl lași 10 minute la înmuiat în apă cu săpun organic și când îl scoți o să vezi că au ieșit petele. Nu trebuie să-l freci, nu trebuie să-l storci. Îl tamponezi într-un prosop ca să iei surplusul de apă și-l lași la întins pe drept, cât mai aproape de forma lui normală. Pentru călcat, aburul este de ajuns.

De ce să ne luăm un pulover din cașmir în loc de 3 dintr-un material obișnuit?

Cașmirul te bucură mai mult, e mai satisfăcător. Oricât ai fi de concentrat pe cantitate, pe variante, pe opțiuni, pur și simplu nu se compară satisfacția pe care ți-o dă un pulover din cașmir cu nimic altceva. Iar o dată ce-l încerci, e foarte greu să te mai întorci, vei simți imediat diferența. Și nu e vorba doar că e moale, există și acrilic foarte moale și  plăcut, nu e vorba de aerul natural, organic pe care îl are, care e interesant din punct de vedere estetic, nu e vorba nici măcar de standardul pe care ți-l dă faptul că-l porți, ci pur și simplu e un confort pe care nicio altă fibră nu ți-o oferă pe timp răcoros.

Știi care cred că e diferența? Gândește-te cum te simți într-o zi toridă dacă porți o bluză din poliester și cum te simți dacă poți o bluză din bumbac. După ce porți un tricou alb de bumbac moale într-o zi toridă nu mai vrei să-ți pui o bluză cu pampon din poliester. Așa e și cu cașmirul iarna în comparație cu orice altă fibră, pentru că lâna, de exemplu, înțeapă.

Pe mine iarna a început să nu mă mai deranjeze odată cu cașmirul. Sentimentul pe care îl ai atunci când afară sunt minus 5 grade și îți pui pulover și apoi doar un palton din cașmir, călduros, atunci când renunți la maiou, helancă ori cojoc se numește libertate. Și dacă e și un design potrivit, atunci nu îi lipsește nimic. Iar diferența de preț o amortizezi în două sezoane, pentru că produsele din cașmir nu se spală atât de des, se pătează ori se agață foarte rar.

Care sunt planurile pentru început de 2021?

În primăvară o să lansăm o nouă colecție din mătase și cașmir, cu focus pe mătase. O să fie foarte mult tehnic în spate, texturi, drapaje, dar luna ianuarie pentru asta este, pentru noi colecții noi, pentru creație, pentru testat textile și cusături.

Creațiile  Laura Hîncu – Exclusive Fashion Design le găsiți pe site-ul http://www.shop.laurahincu.ro/

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spune-mi părerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest formular colecteaza numele, e-mailul si continutul dvs. pentru a putea urmari comentariile introduse pe site. Pentru mai multe informatii, verificati politica noastra de confidentialitate, unde veti primi mai multe informatii despre unde, cum si de ce stocam datele dvs.