Sunt cazuri in care tu alegi meseria sau altele in care meseria te alege pe tine. Cea de-a doua varianta s-a aplicat foarte bine in cazul make-up artistului Marian Tanase, sau Tase (apelativ bisilabic primit la un curs de machiaj). A fost profesor, traducator, angajat in multinationale, dupa care a devenit make-up artist. A lucrat in televiziune (Realitatea, Romantica si Publika TV), iar in prezent este lector la Scoala Media FEM unde preda cursul de machiaj.
Degajat, cu simtul umorului, la finalul unei zilei de lucru incarcate, trecut de orele 21, Tase ne-a impartasit secretele frumusetii prin machiaj.
1. Un machiaj bine realizat face o femeie sa se simta puternica. Cand realizezi machiajul unei femei pe care o vezi pentru prima oara, de ce anume tii cont in alegerea machiajului?
In primul rand de mesajul pe care vrea sa-l transmita femeia respectiva. Ma intereseaza motivul pentru care se machiaza. Ma intereseaza pe urma timpul pe care vrea sa-l petreaca cu machiajul respectiv pe fata ca sa stiu exact ce produse ii aplic. Dupa care ma intereseaza niste elemente foarte importante in machiajul respectiv: culoarea de par, culoarea de piele si textura ei si culoarea ochilor. Dupa care sunt accesorile pe care le poarta si care de obicei sunt cerceii sau chestii de pus la gat sau oja ori rujul preferat pe care il poata clienta si pot sa fac o armonie cromatica cu aceste lucruri. Dar de obicei parul, pielea si ochii ma intereseaza.
2. Care este diferenta intre produsele profesionale si cele de mass-market? Este bine sa folosim produse profesionale zilnic sau doar pentru evenimente speciale?
In principiu, produsele profesionale sunt produse un pic mai pigmentate si facute astfel incat sa stii sa lucrezi cu ele, pentru ca tu ai o pregatire. Exact diferenta intre o oala pe care ti-o cumperi sa faci mancare acasa si o oala pe care ti-o cumperi sa faci mancare pentru restaurant, sa zicem. Este cea mai banala asociere pe care o fac cumva acum, la modul ca da, intr-adevar produsele profesionale se pot folosi foarte bine si pentru uz personal. Daca cineva isi cumpara un fard care este foarte pigmentat si isi face o pata, il sperie cumva si nu o sa-l mai foloseasca cu foarte mare usurinta sau cu foarte mare incredere a doua oara. De aceea, brandurile de lux sau brandurile pentru uz personal de mass-market au mai putin pigment decat cele profesionale. Dar altfel, cunosc multe dintre clientele mele care folosesc doar produse profesionale. S-au obisnuit cu ele, au fost invatate de make-up artisti sa le foloseasca sau au invatat pur si simplu singure. Acum exista si produse de mass-market care pot fi considerate produse de lux.
3. Care este cea mai des intalnita greseala pe care o fac femeile atunci cand vine vorba de machiaj?
Prima care imi vine in cap este faptul ca au tendinta de a folosi fond de ten cu textura groasa chiar daca nu au nimic de acoperit. Textura groasa presupune ca acel fond de ten sa fie targetat pentru cele care au nevoie de acoperire mai mare. Si faptul ca folosesc fondul de ten mai inchis decat culoarea de piele. Se vede foarte ciudat în primul rand la intersectia pielii de pe fata cu cea de pe gat.
4. Afara sunt peste 30 de grade. Ce tip de machiaj recomanzi pentru o zi caniculara, la birou?
Un fond de ten cat mai fluid. Daca nu, doar putina pudra care contine oxid de zinc si care poate functiona ca un antiperspirant al fetei. Un machiaj foarte simplu al ochiului, putina mascara eventual. Sprancenele sa fie bune conturate, putin blush-crema daca este cazul si niste gloss sau pur si simplu… less is more. Cu cat mai putin, cu atat este mai bine. Va sfatuiesc sa nu purtati machiaj pe plaja aproape deloc, pentru ca e pacat.
5. Ce produs de make-up nu trebuie sa lipseasca din trusa de machiaj a unei femei?
Din punctul meu de vedere orice femeie trebuie sa aiba o mascara si un gloss. Daca ar fi sa aleg intre ele as alege mascara, ca pe buze se pot da si cu putin balsam.