Natalie Brașovean, Tucano Coffee: „Să bei o cafea bună dimineața e un ritual.”

 

În perioada asta de pandemie cel mai mult îmi lipsesc evenimentele, și mai exact acel gen de evenimente restrânse în localuri dichisite unde poți să te bucuri cu adevărat de aroma unei cafele bune și să fii înconjurat de oameni faini. Iar unul dintre localurile mele preferate e Tucano Coffee Madagascar de la AFI Park 4&5, de lângă mall Afi Cotroceni. Aici am luat parte la cele mai frumoase evenimente, de la lansări de carte la petreceri aniversare pentru diverse branduri.

Iar vibe-ul acestui loc este unul cu totul aparte. Se spune că omul sfințește locul, iar în acest caz energía pozitivă de la Tucano Coffee se datorează lui Natalie Brașovean, deținătoarea francizei, și a oamenilor din echipa sa.

Am fost în vizită la cafenea ca să degust noul meniu din sezon, dar și  să aflu de la Natalie care sunt secretele unei cafele bune și, mai ales, cum a reușit Tucano Coffee Madagascar să se reinventeze în perioada pandemiei.

Tucano Coffee Madagascar împlinește în curând 5 ani de la deschidere. Cum ți-a venit ideea să deschizi acest business?

După o facultate și un master cu profil economic, am lucrat într-o multinațională din industria alimentară timp de 5 ani de zile unde am trecut prin mai multe departamente (customer service, planificare producție, planificare evenimente) și am avut contact direct cu produsele alimentare, cum arată, cum ar trebui să fie vândute, promovate, cum să ajungă la consumatorul final. Iar după 5 ani am zis că ar fi timpul să încerc să gestionez singură  propriul business.

Ideea propriu-zisă legată de specificul business-ului a venit când lucram la multinațională și tot mergeam în coffee shop-ul de la parterul clădirii. Dintotdeauna am fost o pasionată și o băutoare înrăită de cafea, într-o vreme beam și 7 cafele pe zi. Atunci am zis să caut ceva în zona asta, mai ales că știam ce și-ar dori consumatorul, făceam parte dintre ei. Doar că neavând experiență am zis că cea mai sigură cale e să iau o franciză care are setat conceptul – procesele, furnizorii, materia primă, rețetele și mie să nu îmi rămână decât să învăț să promovez și să fac vânzări. Și asta am și făcut.

De Tucano Coffee am dat întâmplător, spre rușinea mea nu știam de acest brand, deși era din 2011 deschis în Moldova, iar eu m-am născut și am crescut în Orhei. În momentul în care am intrat în Tucano Coffee din Dorobanți am avut un clic în inimă, care a zis ăsta este și am crezut în intuiție. Așa a pornit. Iar pe 18 mai anul ăsta împlinim 5 ani.

Cum a fost anul de pandemie pentru Tucano Coffee?

A fost un an greu și trist, dar care pe mine și echipa ne-a obligat să gândim mai departe. Ajunsesem după 4 ani să fim o cafenea confortabilă cu vânzări bune într-o zonă de birouri și cu un flux fixat, era deja o rutină. Pandemia a dat totul peste cap și ne-a obligat să ne reinventăm. Cea mai mare parte dintre oaspetiii noștri erau cei care lucrau în birouri și care nu au mai revenit, așa că ne-am axat cu meniuri și combo-uri pe site-urile de livrare. Pe lângă produsele din cafenea – cafea, băuturi, wraps, bagels, cheesecake, am introdus pe site-urile de livrare și produse precum omlete și combo-uri cu meniuri de prânz, meniuri de party. Ne-am modificat 50% din cine eram. Ne-am axat clar mai mult pe partea asta de livrare care nu e neapărat și profitabilă, dar a fost o metodă să ne menținem vii și activi. Am reușit să ne organizăm cu oamenii de aici, toată lumea a trebuit să învețe cum se prepară sandvișurile.

Oricum, nu putem să vorbim de vreun plus în acest an. Clar, toată lumea a mers pe minus, nu cred că există un restaurant care a mers pe plus anul ăsta.

Motto-ul Tucano Coffee este Love. Peace. Coffee. Ce semnificație are?

E filosofia Tucano Coffee cu care eu mă identific. Tot ceea ce facem aici se desfășoară în jurul acestui motto.

Love înseamnă iubire față de oameni – echipă, oaspeți, dar și față de planetă, de natură. Promovăm conceptul green. Tucano Coffee are de un an de zile o aplicație mobilă, iar la 15 cumpărături clienții care vin la noi își vor planta un copac cu numele lor. În zona Sibiului împreună cu Asociatia plantafaptebune.ro. În martie s-au plantat primii copaci, iar din toamnă urmează o nouă serie de plantare.

Peace e pacea dată de atmosfera pe care o găsești la Tucano Coffee, accentuată de culoare, muzică, tablouri și de mirosul cafelei.

Iar coffee e cafeaua 100% arabica de foarte bună calitate, printre cele mai bune din București cu care ne servim clienții.

Conceptul Tucano Coffee este unul aparte. E un concept creativ, nu e doar despre cafea și prăjituri.

E un concept dus pe partea educativă și de susținere a artei, a valorilor. Am făcut tot felul de workshopuri – workshopuri pe partea de cafea în care le explicam oaspetilor nostri cum se consumă, cum se prepară o cafea,  dar și workshopuri creative, de exemplu atelier de pictat ouă înainte de Paște sau handmade de Mărțișor. Am avut o colegă care împletea brățări și făcea dreduri în păr și în anul respectiv am zis că se poartă mărțișorul în păr.

Am avut multe evenimente pe partea de citit- lansări de cărți, târg cu cărți second hand, dar și pe partea de muzică. Am avut o vară Summer of love în care la fiecare două săptămâni aduceam muzică live, trupe cu muzică de calitate, jazz iar clienții nu plăteau bilet de intrare.

Iar acum, în perioada pandemiei, în februarie când localurile erau deschise 30% în interior, am dat START-ul conceptul de Coffee hub – oaspetii veneau și lucrau de aici remote cu un meniu special – cafea, plus un sandviș sau, dacă erau mai mulți, un filtru de cafea la o masă și bruschete.

Pe lângă acest concept creativ, prin ce se diferențiază Tucano Coffee față de alte coffee shopuri?

Se diferențiază și prin calitate. Noi mergem pe o calitate foarte bună a tuturor ingredientelor din produsele noastre. Cafeaua boabe este 100% arabica și o prăjim mediu. În momentul în care este prăjită mediu nu i se ard toate proprietățile și are un gust care nu e nici amar (ca cel italienesc) și nici acru.

Ne concentrăm și pe partea de natural, bio, eco. De exemplu, în Tucano Coffee foloseam de mult timp matcha și tot felul de ingrediente care sunt acum la modă. Toate semipreparatele noastre din cafelele speciale sunt pregatite aici, de către bariștii cafenelei și e foarte important, pentru că majoritatea coffee shopurilor folosesc siropuri cumpărate, care nu sunt 100% naturale. Astfel procedăm și la milkshake-uri, smoothies, limonade, totul e natural.

Tucano Coffee se diferențiază și printr-un serviciu de customer service foarte bun. Alegem oamenii din echipă astfel încât să fie înclinați pe partea de ospitalitate – să fie drăguți, energici, veseli. În momentul în care oaspetii intră în cafenea trebuie să li se schimbe vibe-ul și asta se întâmplă doar dacă noi le dăm o energie bună. Oamenii din echipă sunt foarte importanți.

Zilele astea a fost lansat un meniu nou. Ce surprize ne pregătește Tucano Coffee vara asta?

În meniul din acest sezon am adăugat cafelele reci – Cold Brew Tonic, o cafea care stă la infuzat 16 ore, în care se pune schweppes și lămâie. O noutate este Seebeedee coffee. Cbd  este un ulei esential extras din făina de cânepă care te ajută la relaxare.

Tot zilele astea testăm și o nouă rețetă  de prăjitură vegană, cu matcha. În zona vegană, pe partea dulce mai avem un mousse vegan de ciocolată iar pe partea sărată avem wrap cu pastă de humus și bagel cu legume. Vrem să spargem preconcepția aia, conform căreia o mâncare vegană nu e gustoasă. Noi chiar le facem gustoase și pe cele dulci și pe cele sărate. Doar că încercarea noastră de a ieși cu multe produse vegane e un pic timidă, piața din România nu e pregătită 100%. Din ce am observat oamenii se duc spre vegan mai mult în momentele de post religios și din cauza asta un meniu jumătate normal și jumătate vegan nu ar avea succes acum. Dar poate că da în 5 ani.

În Tucano Coffee Madagascar sunt tot felul de mașinării și recipiente în care se prepară cafea, zeci de sortimente de cafea, așa că am profitat de ocazie să aflu mai multe despre subiect.

Care e diferența dintre cafeaua arabica și robusta?

Arabica și robusta sunt două cafele care cresc la altitudini diferite și necesită o îngrijire diferită. Arabica crește la peste 800 metri, poate fi culeasă doar manual iar modul ei de prelucrare este mai costisitor și mai complicat. Robusta e mai industrială, creste intr-un climat mai putin pretentios, la o inaltime de 400-600 metri, este culeasă și prelucrată cu ajutorul mașinilor, ceea ce ii dă un cost mai mic de productie, dar si de achizitie. În multe cafenele este amestecată robusta cu arabica tocmai, pentru un cost mai scăzut.

La Tucano cafeaua este 100% arabica din America de Sud și Africa, de la crescătorii de cafea micuțe. Noi cumpărăm de la fermieri și, pe unele sortimente, ambalajul detine si informatia cu privire la ferma de la care a fost cumpărată.

Trebuie să ne îndepărtăm de ideea care se promova înainte, cafeaua cu tot felul de arome – de exemplu, o cafea cu gust de tiramisu, pentru ca sunt boabe de cafea obisnuita, de o calitate îndoielnică, peste care s-au turnat niște siropuri. Cafeaua are un gust interesant, dar nu știi ce fel de sirop se adaugă, ce conține acel sirop.

Cafeaua de la Tucano are arome subtile și sunt date de plantațiile care cresc în jurul cafelei – portocali, plantații de cacao etc (de la apa, ploaie sau albinele care polenizează și se amestecă ușor aromele). Noi nu adăugăm nicio aromă artificială în plus.

Cum se prepară acasă o cafea?

Eu propun la V60 sau Chemex. Cel mai bine este ca o cafea să fie râșnească dimineața, înainte de preparare, așa că sugerez să se cumpere boabe din coffee shopuri. O cafea proaspăt râșnită dimineața înainte de preparare va avea alte arome decât cea deja râșnită de o perioadă si care a fost păstrată în pungă sau în alt recipient, pentru că efectiv toată aroma ei va iesi. În momentul în care o râșnești,  atunci cafeaua își dezvoltă și îți arată aromele ei.

Dar nu e mai simplu la o simplă apăsare de buton?

Cafeaua nu trebuie preparata automat, la un buton. Cafeaua este in sine un proces de trezire, de relaxare, de setare a unei stări, a unei zile. Noi trebuie să trecem de la partea asta automată la partea efectivă de mindfulness- să auzi sunetul râșniței, să simți mirosul care trezește toată casa. Să bei o cafea bună dimineața e un ritual.

În plus, dintotdeauna am fost de părere că e mai bine să cumperi ceea ce vezi tu, sămânță, boabă, frunză decât ceva ambalat și ascuns în care tu nu vezi. Nu știi ce e pus acolo și trebuie efectiv să crezi eticheta.

Cum alegem o cafea bună?

Acum 5-6 ani a început să se pună accentul pe speciality coffee, până atunci toată lumea cumpăra din supermarket sau Obor, asta știam noi că e o cafea bună. A fost greu să educăm consumatorii. Făceam workshopuri în care oamenii își dădeau singuri seama de diferența între cafele. Cumpăram orice cafea din supermarket pe care o folosea toată lumea și cafeaua noastră de aici. În momentul în care gustau simțeau diferența. Și  persoana respectivă poate că își punea a doua zi întrebarea ce cafea să consume în viitor.

Matcha e acum la modă. Este sau nu doar un trend?

Eu încurajez acest consum, e un beneficiu pentru organism. L-am descoperit mai târziu noi, românii, dar e bine că l-am descoperit. Avem oaspeti care cer matcha – matcha caffee sau matcha milkshake. Consumul e în creștere, se vede un interes neașteptat și de la elevii de generală sau liceu.

Matcha sau cafea? Ce să alegem?

Cafea cu matcha. (râde). La Tucano Coffee avem Rio Matcha Raf care are cafea, lapte și matcha. Depinde foarte mult și de tine ca persoană, pentru că matcha are deja un grad de cofeină în ea. Și mai e și varianta de matcha cu lapte. Noi avem o rețetă în care punem 5g de matcha bio în 400 ml lapte încălzit la steamer și adăugăm nucă de cocos si cafea. E delicioasă!

Ce planuri de viitor are Tucano Coffee Madagascar?

În pandemie e complicat să îți faci planuri de viitor. Îmi doresc foarte tare ca în vara asta să readucem în cafenea evenimentele cultutrale de care îți povesteam mai devreme. Aș vrea să încurajez și conceptul Coffee hub – work from coffee shop, tocmai, pentru a nu îndepărta oamenii care erau aici la birouri. E benefic și pentru ei să mai iasă din casă.  Și dacă totul o să meargă bine după ce se termină pandemia, am în plan să mai deschid o nouă cafenea.

sursa foto: arhiva foto Tucano Coffee

 

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spune-mi părerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest formular colecteaza numele, e-mailul si continutul dvs. pentru a putea urmari comentariile introduse pe site. Pentru mai multe informatii, verificati politica noastra de confidentialitate, unde veti primi mai multe informatii despre unde, cum si de ce stocam datele dvs.