Medicină integrativă, medicina viitorului la Brașov – Grandismedozon

Acum câțiva ani citeam un articol referitor la medicină integrativă, era prima dată când făceam cunoștință cu acest concept, vorbea despre medicina viitorului, o medicină care privește omul și corpul lui ca un tot întreg.

De curând am aflat că există și la noi în țară o clinică unde se practică acest tip de medicină –  Grandismedozon – o clinică aflată la poalele Tâmpei unde vin atât cei care locuiesc în Brașov, cât și turiștii sosiți să ia o gură de aer curat și să facă drumeții.

Am avut norocul să o cunosc pe doamna Angelina Zaporojan – Pîrgari, managerul clinicii care mi-a explicat în detaliu ce înseamnă medicina integrativă și de ce ea și soțul ei au ales acest drum.

Clinica Grandismedozon oferă trei linii de servicii principale: stomatologia, care cuprinde atât stomatologia holistică, cât și cea clasică (protetică, chirurgie, implantologie), nutriția integrativă și ozonoterapia. Există și un aparat de diagnostic celular unde se pot vedea la nivel de celulă metalele toxice, inclusiv concentrația mineralelor –  calciu, fier, magneziu, fosfor și potasiu etc. și alți parametri de sănătate.

Andrei Pîrgari este doctor stomatolog, doctor în științe medicale și în activitatea lui, pe lângă procedurile clasice, aplică și alte tratamente complementare, ca de exemplu ozonoterapia în tratamentul parodontitei. Inclusiv teza de doctorat a scris-o pe tema aceasta, fiind unul dintre primii doctori care a cercetat și a scris articole în domeniu.

Angelina Zaporojan-Pîrgari este la bază juristă, expertă în domeniul drepturilor omului, iar la Chișinău a creat și condus o organizație de femei care a contribuit la definirea cadrului legislativ privind prevenirea şi combaterea violenței în familie la normele europene. A rămas președinte de onoare la organizația respectivă, dar în tot acest timp dorința de autocunoaștere și de împlinire a călăuzit-o pe drumul dezvoltării personale către un domeniu de care a fost mereu interesată și pe care l-a tot experimentat: nutriția – spre exemplu, a fost vegetariană vreo nouă ani. În urmă cu doi ani a urmat un master la New York la Institutul de Nutriție Integrativă unde a studiat în detaliu cum starea de sănătate este influențată de alimentație, modul de viață, mediul extern și bucuria din viața de zi cu zi.

Împreună cu cei 3 copii au plecat în 2017 din Chișinău și au ales să se mute în Brașov pentru că, așa cum spun ei, “este o zonă relativ curată, în mijlocul României, cu un potențial mare de a atrage oameni interesați de sănătate și de însănătoșire.” Și au deschis clinica Grandismedozon, prima clinică holistică din Brașov.

Ați ales să vă îndreptați spre zona de medicină integrativă. De ce ați optat pentru acest drum?

Căutarea noastră nu a fost una ușoară. E ușor să mergi pe un drum pavat și nu e așa ușor să mergi pe o cărare pe care nu merg foarte mulți. Dar noi așa am simțit și acum avem rezultate foarte frumoase.

A fost un drum lung, cu lucruri din parcursul nostru personal îmbinate cu dorința permanentă de-a lungul vieții de a ne păstra sănătatea. În plus, soțul meu vine dintr-o familie de doctori (tatăl lui a fost doctor în științe medicale, profesor universitar în domeniul anesteziologiei și terapiei intensive și mama lui la fel, tot doctor). Noi mereu am căutat să fim lângă oameni și să le oferim soluții cât mai aproape de natură. Suntem conștienți că fiecare corp are mecanisme și sisteme de autovindecare și noi doar trebuie să creăm un mediu propice pentru ca acest lucru să se întâmple.

Medicina clasică privește foarte specializat afecțiunile corpului, foarte rar se face un screaning și o evaluare a sănătății întregului corp. În schimb, medicina holistică privește boala ca o consecință a unei disfuncții care se localizează într-un anumit organ, sistem de organe sau este generalizată în tot corpul – de exemplu, boala parodontală în cavitatea orală.

Practicăm o medicină conștientă, ceea ce înseamnă că vrem să oferim soluții pacienților noștri pe termen lung. Și una dintre constatările principale și ceea ce ne-a făcut să adoptăm tot mai mult acest fel de tratament a fost că prin crearea unui mediu propice în corp și în gură putem controla boala, vorbim aici de boala parodontală. Pentru că în majoritatea cazurilor se oferă niște tratamente conservatoare pe termen scurt, în final boala oricum ducând la pierderea dinților.

Pacientul își dorește o lucrare pe care să o aibă mult timp, iar dacă noi nu privim mai atent la ce se întâmplă în corpul lui, chiar dacă îi punem un implant, dar pacientul are o carență de calciu, iar calitatea osului este precară, atunci lucrarea dentară nu o să reziste. Iar ideea e să îl ajutăm să își recapete sănătatea, lucrările dentare să aibă o durată lungă și să-i confere un confort al vieții.

Dinții sunt mereu implicați în problemele de sănătate. Ce înseamnă de fapt stomatologia holistică?

Stomatologia este o parte integrantă a medicinei holistice. Există o legătură puternică între sănătatea orală și starea generală a sănătății corpului și viceversa. Majoritatea oamenilor nu își dau seama cât de mult sunt conectate cele două. Infecțiile si toxinele pot intra în fluxul sanguin prin gură și pot provoca inflamații în întregul corp. Multe boli cronice sunt cauzate de probleme dentare sau de o sănătatea orală precară. Acest lucru este cunoscut în special pentru boli precum nevralgii, sinuzită cronică, dureri de cap și de spate, boli articulare, cardiace, infecții respiratorii și multe altele. De asemenea, stomatologia holistică ține cont de impactul intervențiilor stomatologice asupra sănătății totale a corpului și pune accentul pe folosirea materialelor bioactive și biocompatibile cu corpul uman.

Să vă dau niște exemple concrete. Avem pacienți care vin cu analize foarte scumpe făcute în Germania care arată că sunt intoxicați fie cu mercur, fie cu nichel, fie cu plumb sau cu un alt metal greu. Și aceste metale grele din corp provin de fapt de la lucrări dentare pe bază de amalgam care se face cu mercur sau de la cornițele dentare care se puneau în trecut pe bază de aliaje din metale care nu erau tocmai nobile. Toate acestea se acumulează în corp și în cantități mari ele sunt toxice, se absorb în rinichi, în ficat și atunci omul se îmbolnăvește și începe să caute cauza.

“Zâmbetul vine din interior” este motto-ul pentru serviciul de stomatologie holistică oferit de clinică. Nu trebuie niciodată să subestimăm ce înseamnă un zâmbet pentru orice om. Îți redă încrederea, frumusețea, posibilitatea de a vorbi.

S-a întâmplat în cazul unei femei care avea parodontită cronică, avansată, i se clătinau toți dinții, nu putea să zâmbească, reușea să mănânce cu dificultate și căreia mai mulți doctori i-au spus că o să-și piardă toți dinții. A venit la clinică la tratament unde am combinat ozonoterapia cu reglarea carențelor nutriționale, s-au făcut intervenții chirurgicale parodontale regenerative, s-au pus implanturi în locurile cu dinți lipsă iar apoi s-a pus lucrarea. Femeia a plecat alt om, era o femeie care întinerise brusc cu 20 de ani, cu încredere în ea.

Un alt caz interesant este al unui domn care își pierduse toți dinții și care a venit la noi și ne-a povestit cât de mult a început să sufere personalitatea lui din cauza acestui lucru. Spunea că era foarte vorbăreț de fel, dar după ce își pierduse dinții, nu mai era el, nu putea vorbi, era deprimat. După ce și-a refăcut dantura la noi ne-a spus că și-a recăpătat viața.

Iar noi ne bucurăm când putem să găsim astfel de soluții pentru pacienții noștri.

Oferiți consiliere referitor la îmbunătățirea dietei, a modului de viață și atitudinii privind prevenirea bolilor și promovarea sănătății. Care sunt principiile pe care se bazează nutriția integrativă?

Nutriția integrativă privește omul ca un tot întreg, un complex de elemente, nu doar la ceea ce mănâncă el. Am întâlnit mulți oameni care mănâncă foarte sănătos, dar sunt foarte nefericiți și în consecință sunt bolnavi și am întâlnit alți oameni, pacienți de-ai noștri, care nu mănâncă tot timpul corect, deși sunt conștienți, dar au o viață împlinită, sunt în echilibru, și prin urmare au o stare bună de sănătate. Și acest lucru e legat de primary food. Primary food înseamnă bucuria vieții, stabilitatea, armonia pe care le poți obține în viața ta. Noi, oamenii, trebuie să simțim acel fior de bucurie în ceea ce facem, altfel ne simțim nefericiți.

Iar alimentația e Secondary food. Mâncarea trebuie să fie curată, dintr-o sursă pură, locală și cât mai naturală. În Romania avem acces la mâncare cultivată aici și trebuie să ne bucurăm de asta, sunt mulți fermieri mici care cultivă conștient.

Un principiu foarte important pe care l-am învățat la masterul pe care le-am urmat la New York  a fost “Given half a chance, the body will heal itself by itself”(oferindu-i jumătate de șansă, corpul  nostru se va vindeca singur). Iar noi, ca specialiști, lucrăm spre găsirea bio-individualității. După ce am studiat de-a lungul anilor toate teoriile nutriționiste – unele spun că trebuie să calculezi caloriile, altele că nu trebuie să mănânci carbohidrați, să fii atent cu grăsimile – concluzia la care am ajuns este că fiecare om e absolut individual și că are lucruri care i se potrivesc și care i se potrivesc mai puțin.

Rolul meu ca specialist în nutriție este să ghidez omul, să înțeleg exact ce i se potrivește cel mai bine, să-i ofer un plan adecvat, dar și să-i atrag atenția la modul de viață: câtă mișcare face, câtă bucurie are, ce se întâmplă în relațiile lui cele mai apropiate, cum se simte la job, cum este mediul lui de acasă, cât de împlinit este și în celelalte domenii. Am un exercițiu aparte pe care-l fac, se numește cercul vieții, unde analizez cât de echilibrate sunt toate aceste domenii ale vieții în contextul dorinței omului de a se schimba.

În felul acesta lucrez cu pacienții. În cazul în care unii își doresc să slăbească, le recomand un program de slăbit sănătos. Nu sunt de acord cu dietele stricte pe termen lung, pentru că nu poți să ai un mod de viață bazat pe dietă și limitări impuse. Ideea de bază e să creăm un mediu în care corpul să se vindece de la sine și atunci găsirea bio-individualității în baza unui mod de alimentație sănătos și echilibrat este cheia către succes. Procesul de ghidare implică multă conștientizare din partea pacientului referitor la obișnuințele alimentare, calitatea alimentelor,  combinarea corectă a produselor, gătitul acasă etc.

La New York am urmat și cursuri de coaching, iar ceea ce fac acum este mai mult decât nutriție, e o consiliere a oamenilor care își doresc să-și schimbe modul de viață spre însănătoșire, prin conștientizarea tiparelor de alimentație și a tiparelor de viață pe care le au.

Care este prima recomandare pe care o dați pacienților la o ședință de consiliere privind nutriția integrativă?

În primul rând le spun să se hidrateze, să consume cel puțin 2-3 litri de apă biodisponibilă pe zi. Pentru că suntem 70% făcuți din apă este de la sine înțeles că de calitatea apei depinde sănătatea și starea de bine a corpului. În al doilea rând, să evite pe cât posibil mâncarea procesată, să crească aportul de fructe și legume organice, proaspte și crescute local. La fel, să citească foarte atent etichetele și să evite produsele în care există cel puțin un ingredient a cărui denumire nu știu ce înseamnă – de exemplu, monoglutamat de sodiu sau nitrit de sodiu, etc.

Atunci când o toxină intră în corp, corpul o înmagazinează și face tot posibilul ca să nu ajungă în sânge ori la creier. Corpul are un mecanism prestabilit de înmagazinare a acestor toxine care să nu permită intoxicarea corpului. Și cel mai adesea acestea sunt înmagazinate în ficat, rinichi și țesutul adipos (celulita este o consecință a inflamației toxice a acestui țesut).

Ideea e ca noi să fim conștienți și să nu aducem în corp aceste toxine, pe cât posibil. Cei mai mulți dintre noi locuim într-un oraș, avem mașini, construcții, fabrici, nu trăim în mijlocul pădurii ca să ne putem izolăm în totalitate, dar pe cât posibil e bine să le evităm și în mod regulat să facem cure de detoxifiere.

În clinică noastră oferim programe de hidratare, detoxifiere, deparazitare, curățare a limfei și a intenstinului. Prin urmare dacă dorim să menținem sau să redobândim o săntate bună trebuie să înțelegem că respectarea biologiei corpului este esențială. Noi căutăm cauza îmbolnăvirii și nu tratăm doar efectul care se vede într-o localizare a bolii. De exemplu, vin la noi mulți pacienți tineri care ne spun că se trezesc dimineața și nu au energie, au o stare de rău generalizată. Acesta e un prim indicator al faptului că omul a ajuns la un nivel de intoxicare profundă a corpului.

În afară de o dietă echilibrată recomand suplinirea carențelor nutriționale, în baza scanării celulare pe care o facem.

Unul dintre serviciile principale din clinica Grandismedozon este ozonoterapia, pe care o folosiți atât local, în stomatologie, cât și generalizat, anumite proceduri de ozonare a sângelui. De ce v-ați îndreptat spre ozonoterapie?

Noi practicăm ozonoterapia de 20 de ani. Ozonoterapia s-a dezvoltat foarte mult în Germania, chiar în timpul Primului Război Mondial, se folosea la vindecarea rănilor soldaților în câmp. La vremea aceea abia se vorbea de penicilină. Rănile soldaților erau dezinfectate cu ozon în calitate de anti-septic și anti-bacterian cu rezultate foarte bune. Aparatul pe care îl avem acum la clinica noastră e din Germania și ne permite să facem tot spectrul de ozonoterapie, care are efect antimicrobian, antiviral, anti-fungic, anti-oxidant, anti-inflamator și imunomodulator. Ozonul practic nu are contraindicații, sunt doar câteva foarte specifice – de exemplu nu se recomandă în hemoragii sau anumite boli de coagulare a sângelui.

Suntem printre primii care am aplicat ozonul în stomatologia practică, în mod special în tratamentul parodontitei generalizate, dr. Andrei Pirgari fiind unul din primii stomatologi care a făcut cercetări științifice și a publicat despre acest subiect la nivel internațional.

Pe site-ul clinicii apare un articol despre ozonoterapie și coronavirus. Cum ajută ozonul în lupta cu coronavirusul?

La momentul actual, în România, în cadrul unui studiu interstatal alături de alte țări precum Italia, Spania și Moldova, ozonoterapia este aplicată în tratamentul pacienților afectați de coronavirus în secțiile ATI. Rezultatele studiului vor fi anunțate la sfârșitul acestui an, însă concluziile preliminare sunt foarte încurajatoare.

Cum privesc pacienții care vin la clinica Grandismedozon această viziune și abordare holistică? 

Avem pacienți care ne caută tot mai mult. Unii sunt pregătiți, vorba aceea, când elevul este gata, vine și profesorul. Mai nou, pentru o mai bună diagnosticare a stării de sănătate a pacienților noștri am adus un Scanner Celular, primul aparat de acest gen din România, care ne permite să identificăm fără durere, non-invaziv, în doar câteva minute spectrul de 20 de minerale, 14 metale toxice și 15 alți parametri de sănătate precum stresul oxidativ, sistemul imunitar, metabolismul, etc. Testul descoperă ce minerale lipsesc în organism și ce metale grele au fost acumulate, oferind ajutor în tratamentul, prevenirea și programul de nutriție atât pentru persoanele bolnave cat și pentru cele care doresc să preîntâmpine la timp eventualele dezechilibre în organism. Sunt mulți pacienți care se bucură că am apărut noi și că putem să-i ghidă în obținerea unei sănătăți de durată.

În plus, noi ținem foarte mult la relația cu pacienții noștri, împreună formăm o echipă, iar tot protocolul de tratament e individualizat.

La clinică avem soluții pentru fiecare. Sunt oameni care sunt gata, au citit mult, ne-au căutat, merg în pas rapid, iar alții care au nevoie de mai mult timp pentru că până la urmă e vorba de a conștientiza, de a înțelege că tu ai un rol de bază în sănătatea ta și doar împreună cu pacientul putem să obținem rezultate mari.

Dacă sunteți din Brașov sau doar vă aflați în vacanță în Brașov, clinica Grandismedozon vă așteaptă cu mare drag!

.

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spune-mi părerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest formular colecteaza numele, e-mailul si continutul dvs. pentru a putea urmari comentariile introduse pe site. Pentru mai multe informatii, verificati politica noastra de confidentialitate, unde veti primi mai multe informatii despre unde, cum si de ce stocam datele dvs.