Am văzut la o prietenă un aranjament minunat cu macarons și flori, iar la mine la lansare am primit o cană cu flori pe care scria Today is the perfect day to be happy.
Autoarea acestor frumoase creații este Maja, o fată cu zâmbetul mereu pe buze și care iubește la nebunie florile, oamenii și viața, drept care s-a autointitulat furnizor de iubire(pe pagina ei de Instagram o găsiți cu hastag-ul #hailaiubire). Am stat de vorbă cu ea ca să-i aflu povestea, cum a apărut pasiunea ei pentru flori și să o rog să ne dea câteva sfaturi legate de cum să alegem un buchet de flori și cum să ne bucurăm de el cât mai mult timp.
În timpul facultății lucram la o firmă de organizat evenimente, iar de Sfântul Constantin și Elena managerul firmei mi-a zis: Nu are cine să facă aranjamenul floral, ne grăbim, e pentru un protocol. L-am făcut eu și mi-a plăcut extraordinar de mult cum a ieșit. Mi-a plăcut atât de mult sentimentul ăsta, să creez ceva cu două mâini și să iasă ceva frumos, care este apreciat si aduce zâmbete, povestește Maja.
Apoi toată vara și-a petrecut-o în atelierul firmei, undei a învățat să facă aranjamente pe bandă rulantă. Și-a dat seama că îi place foarte mult. Iar în primăvara următoare a fost un moment care i-a schimbat viața: cel în care a găsit un anunț de florist.
O florărie renumită din țară își deschidea primul ei sediu în București și căuta floriști la început de drum cărora să le ofere un cursul de training în Cluj, de 3 săptămâni. Pentru Maja a fost momentul oportun să plece din București o perioadă și să facă ceea ce îi place, timp de câteva săptămâni. Povestește cu drag despre această primă școală și o denumește ca fiind cea mai frumoasă experiență din viața ei.
Zilnic învățam vreo 20 de tipuri de flori și verdeață, iar în următoarea zi eram fost pusă în florărie de față cu clientul să vând. Mi-a prins foarte bine. În plus, eram în Cluj, un oraș extrem de frumos și aveam primul meu salariu, spune Maja.
S-a întors în București, a ajutat la deschiderea florăriei respective și a lucrat acolo pe perioada primăverii și a verii. După ce a acumulat destulă experiență a mers la o florărie online, unde lucrurile se făceau pe bandă rulantă. Nu a rezistat foarte mult acolo, din cauza condițiilor drastice.Apoi și-a făcut propia firmă și propriile aranjamente.
Acum concepe și livrează aranjamente pentru toate felurile de evenimente (inclusiv corporate și funerare) și set-up-uri de evenimente (așa cum e vestitul fotocorner de la nunta sau de la petrecerile tip corporate). Iar pentru că este pasionată de design interior, face tablouri cu licheni care rezistă și pe care poți să le pui în casă și tot felul de decorațiuni cu flori criogenate.
De-a lungul timpului a avut multe suișuri și coborâșuri. S-a tot întrebat dacă ăsta e drumul pe care trebuie să îl urmeze. Deja terminase facultatea, colegii ei se angajaseră toți în corporație și aveau salarii lunare foarte bune. De-a lungul timpului a simțit nevoia să se asocieze cu persoane în domeniu sau a fost tentată să se întoarcă în locurile în care a mai lucrat, însă în viață toate se întâmplă cu un motiv.
Cum a fost să îți pui pe picioare propria afacere, Majadore?
Am trecut prin toate etapele unui business. De la să schimb în fiecare zi apa la flori, să fac buchete pe bandă rulantă, până la nunți cu aranjamente speciale, eu neavând experiență în vremea respectivă. Nu m-am promovat niciodată cu un site sau cu publicitate sponsorizată. Majadore a crescut organic doar din recomandări, datorită prietenilor și familiei care au avut încredere în mine și cărora le mulțumesc. La început au apelat prietenii. Prietena care e întâi mireasă, apoi mămică, apoi nașă și tot așa.
În afară de cursurile de florist la Cluj, Maja a fost autodidactă. A citit, s-a uitat pe internet și s-a împrietenit cu oamenii din domeniu – vorbea cu doamnele de la accesorii din Piața de flori și îi dădeau sfaturi legate de tehnici. A folosit și YouTube-ul, însă acolo nu se găsesc tutoriale pentru lumânări nunți, botez, pentru că doar la noi în România se fac. Așa că principiul pe care îl aplică de fiecare dată este testează până când înveți.
A trecut prin 3 rebrand-uiri de logo care să o reprezinte.
De unde vine numele de Majadore?
În buletin prenumele meu este Mădălina. În liceu mă uitam la Eurovision, iar pe o concurentă din Norvegia de care mi-a plăcut mult o chema Maja. Mi-am facut id-ul de messenger Mădălina Maja și de toată lumea a început să îmi zică așa, Maja. Am adăugat terminația “ adore” pentru că îmi place mult limba franceză, pe care din păcate nu o știu.
La inceput a fost Majadore Bouquet și a avut ca logo o Orhidee Phalaenopsis, aleasă total aleatoriu. Dacă cineva mă întreba de ce am ales orhideea nu aveam nicio explicație.Ulterior, mi-am ales o floare care să mă reprezinte: nufărul. Nufărul simbolizează puterea de renaștere pentru că este singura plantă care crește în mlaștină și nămol. Și cumva asta simt că am făcut și eu pe tot acest parcurs. M-am renăscut tot timpul. Când mi-a fost mai greu am stagnat, dar apoi m-am ridicat de 3 ori mai sus. Acum logo-ul meu are o siglă cu semnul infinitului, nufărul și culoarea verde. Verdele simbolizează chakra inimii și bineînțeles este culoarea mea preferată. Când am început să organizez evenimente serioase mi s-a părut că pot să renunț la cuvântul bouquet, pentru că făceam mai mult de atât.
A avut câteva luni și propria florărie în cartierul Timpuri Noi, dar nu a rezonat pera mult cu această idee, să stea într-un singur loc toată ziua. Avea diverse proiecte și era solicitată mult pe teren. Simțeam că mi se duce creativitatea. Am încercat ca să nu rămân cu regretul că nu am încercat, povestește Maja. Acum are propriul atelier unde pregătește aranjamentele pe care le livrează clienților.
De ce ții cont atunci când faci aranjamentele florale?
Fac aranjamente florale cu personalitate pentru că întreb fiecare client ce i-ar plăcea, cum i-ar plăcea, pun o părticică din sufletul lui acolo.
Înainte să am o bază de portofoliu, să arăt fotografii, nu știu cum au avut oamenii încredere în mine. Le ziceam așa: stabilim 3 tipuri de flori, o culoare, ocazia și mă lăsau pe mine să fac ce vreau. Ceea ce este genial. Ai câteva emoții pentru că nu știi ce o să iasă. Așa, dacă vezi o poză, îți cumperi ce e în poză și asta e. Acum am un portofoliu, dar tot timpul îi spun clientului că nu va ieși exact ca în fotografie. Încep să-l întreb cu ce ocazie este, pentru cine este, dacă are o culoare preferată, ce stil este persoana respectivă. De exemplu, la o corporație, tipa de la HR mi-a zis că vrea 60 de aranjamente și le-a descris în câteva detalii pe femeile din companie. Am dedus 3 tipuri de personalități: business woman, energică și romantică. Am făcut 3 tipuri de aranjamente pentru fiecare tip de personalitate: pentru business woman ceva cu mov foarte elegant, pentru cea energică am ales portocaliu, iar pentru romantică mov în combinație cu roz.
Cum te diferențiezi față de celelalte florării online?
Diferența între mine și florariile online e că eu țin foarte mult la interacțiunea cu clientul. Vorbesc cu el înainte despre ce sa creăm, îi trimit poze de la depozite cu flori, suntem într-o continuă colaborare. Așa m-am diferențiat. Pe de altă parte, îmi place să îmi folosesc cât mai mult imaginația. Încerc să combin tot ce ține de frumos: dulciuri cu flori – am făcut și macarons, bomboane în ciocolată, chiar gogoși cu flori, băuturi alcoolice cu flori, fructe cu flori, legume cu flori. Imaginația nu are limite.
De jumătate de an este asistent trainer la cursurile Ilbah – cursuri de perfecționare unde cursanții își pot lua diploma acreditată de asistent florist. Asta a făcut-o să îi crească încrederea în sine ca să treacă și la următorul nivel, să țină ea în particular cursuri.
De unde îți vine inspirația?
Am câteva conturi din Rusia pe Instagram pe care le urmăresc. Rușii sunt cu un pas înaintea noastră. Am văzut la ei acum ceva timp trendul cu flori uscate care să definească aranjamentul, și acum le-am văzut și la noi. Tot la ei am văzut și combinația de flori cu fructe.
Ce planuri ai pentru viitor?
Îmi doresc să țin cursuri de wellbeing în corporații, ca angajații să învețe să facă diverse aranjamente florale. Din ce am observat la cursurile pe care le mai țin, tipul ăsta de activitate e relaxant pentru femei și mi-ar plăcea să pot să le înseninez un pic ziua. Mi-ar plăcea și să asigur aranjamentele florale din recepțiile marilor corporații și să fac mai mute set-up-uri de decor pentru evenimente. Am experiență și pe zona de event planner – cunosc furnizori și știu cum să gestionez situațiile- vreau să mă duc și în directia asta. Mi-ar plăcea să merg și în Olanda. Încă nu am avut ocazia, dar am participat la concursul de aranjamente florale care se face în fiecare an la Ambasada Olandei. Iar premiul întâi e o excursie în Olanda, la Bursa de Flori. Am participat 4 ani la rând și am ajuns pe locul 7 din 52 de participanți. E de fiecare dată o experiență foarte frumoasă.Și mai am în plan să mă apuc să fac obiecte de casă, spre exemplu o vază cu magnet pe care poți să o pui pe frigider.
Cum alegem florile?
În funcție de persoana căreia i le oferim.
Eu cred foarte mult în coloristică și în semnificația culorilor, fiecare culoare transmite o emoție și o energie. Când te duci la o persoană iubită, la o persoană foarte apropiată, alegi o culoare roșie, puternică. Dacă mergi în vizită la un medic, atunci alegi ceva neutru, de exemplu un buchet cu flori albe. Pentru prietene alegi florile în funcție de personalitate. Pe fiecare persoană o reprezintă o culoare. Nu dăm niciodată greș cu lucrurile simple: culori simple, aranjamente aerisite.
Cum avem grijă de florile primite?
Un buchet este deosebit să-l primim într-un ambalaj frumos, însă ambalajul a fost creat pentru nevoia de protecție a buchetului, pentru transport, pentru diferențe de temperatură între locații. Ulterior a venit ideea de ambalaj ca element de design. Atunci când primim un buchet ne bucurăm cumva jumătate de zi cu el în ambalaj, însă, pentru a putea păstra florile o perioadă mai lungă de timp trebuie să eliminăm ambalajul, să lăsăm florile să respire. Altfel, ele transpiră, se crează umiditate și mucegai.
E recomandat să schimbăm apa la flori o dată pe zi și de fiecare dată când facem lucrul ăsta să tăiem codițele pe oblic și să eliminăm verdeața de pe tija florii.
De exemplu, dacă ai primit un trandafir cu 4 frunze, de fiecare dată când schimbi apa, mai elimini o frunză. Frunza înmagazinează apa și atunci în loc să se ducă la floare, se va opri în frunză și va hrăni frunza mai întâi. Cu cât avem mai puține frunze, cu atât apa ajunge mai repede la floare și rămâne o perioadă mai lungă de timp.
Un florist profesionist oferă un pliculeț de conservant la fiecare buchet. Conservantul nu face altceva decât să elimine microbii din apă. Ca să reducem microbii e important și ca vasul în care punem florile să fie foarte curat (să fie spălat eventual cu detergent de vase sau spray de geamuri).Iar dacă primim un aranjament floral, e bine să mai adăugăm apă la baza aranjamentului, pe burete.
Și nu în ultimul rând importante sunt lumina și temperatura. E bine ca florile să stea la lumină, dar să nu bată soarele direct pe ele. Iar temperatura să fie temperatura camerei, undeva sub 23 de grade.
Așadar, dacă și voi vă doriți aranjamente cu personalitate, iar luna primăvara tocmai a venit, puteți să o găsiți pe Maja pe pagina ei de Facebook și Instagram Majadore.