Liviu Vasiliu, Auping: „Ne petrecem 30% din viață în pat, așa că e foarte importantă decizia, ce pat și ce saltea îți iei.”

Așa cum noi, românii, spunem la pantofii sport, adidași sau la copiator, xerox, tot așa olandezii spun la pat auping. Auping are o istorie de peste 130 de ani în spate și este brandul casei regale olandeze.

Auping este chiar numele de familie a lui Johannes Auping, cel care în 1888 a inventat somiera tip plasă. De atunci și până acum somiera a mai suferit îmbunătățiri, dar principiile de bază sunt aceleași. A fost un produs atât de bun, încât practic, după atâția ani este folosit în continuare.

Așa cum se spune în viață, nimic nu e întâmplător. Și nu e întâmplător nici faptul că brandul Auping a ajuns în România la început de 2021, într-un showroom cochet din Dorobanți, în portofoliul lui Liviu Vasiliu, cel care se ocupă și de alte branduri olandeze de design interior.

Atunci când am primit propunerea Auping de a reprezenta brand-ul în România am zis da, cum să nu! În Olanda și în țările dimprejur – Belgia, Germania și Franța – e un brand hipercunoscut și aș vrea ca notorietatea asta să o aducem și în România și Auping să fie reperul în materie de achiziție de soluții de dormit.

Liviu a spus da unor soluții de dormit pe care piața din România nu le are în momentul de față, iar deschiderea oficială a showroomului a fost făcută în februarie anul acesta. Lansarea unui business cu soluții de dormit în timp de pandemie a fost, așa cum spune el, o decizie cât se poate de bună.

Cine are nevoie de un pat, saltea sau soluție de dormit are nevoie indiferent de anotimp, indiferent de context. Mai mult, lumea stând mai mult acasă, în pandemie,  și-a dat seama cumva, că parcă nu îi mai place canapeaua pe care o are, patul, salteaua ori că are dureri de spate.

Am fost să fac o vizită în showroom, să văd exact cum arată și funcționează soluțiile Auping, pentru un somn și odihnă de calitate.

Aici poți să te întinzi, să probezi, să stai 30 de minute, să înțelegi conceptul și să testezi diverse tipuri de saltele. Au fost clienți care au stat 2 ore iar unii au și adormit, mi-a spus Liviu, care a acceptat să răspundă tuturor curiozităților mele în materie de soluții de dormit.

Cum trebuie să alegem un pat și o saltea de dormit?

Cu atenție și în cunoștință de cauză. Ne petrecem 30% din viață în pat, nu în bucătărie ori pe canapea, așa că e foarte importantă decizia, ce pat și ce saltea îți iei. Patul, statistic vorbind, e posibil să nu-l schimbi niciodată sau o dată în viață, iar salteaua ar trebui să o schimbi la 10 ani. Confortul e cel care ne dictează achiziția și printr-un confort de lungă durată înțelegem un produs care să ne susțină corect corpul, astfel încât dacă nu avem probleme cu spatele să nu ajungem să avem, și dacă avem să încercăm să diminuăm durerea printr-o poziție de somn corectă.

Patul ar trebui să fie piesa cea mai importantă dintr-o casă în mod evident. De aceea eu invit pe toată lumea care vrea să facă o astfel de achiziție să vină în showroom și să testeze produsele. Nu prea poți să cumperi un pat online decât dacă știi exact ce îți dorești pentru că ai mai văzut sau cunoști foarte bine produsul. La Auping toate soluțiile sunt personalizate, îți configurezi patul și salteaua în funcție de nevoile tale, sunt câteva mii de combinații posibile.

Prin ce se diferențiază paturile și saltele Auping de restul?

La Auping totul se face la comandă. Nu e niciun produs prefabricat, salteaua se construiește în funcție de configurația corpului tău. Inclusiv dacă ai probleme medicale de tipul scolioză, lordoză ori cifoză, saltelele îți vor oferi un confort de care ai nevoie astfel încât să te odihnești și să te trezești cu chef de viață.

Fiecare saltea Auping are între 3 și 7 zone de confort (picioare, bazin, umeri, talie cap etc) și 4 fermități. Zonele de confort înseamnă că arcurile dintr-o saltea sunt asimetrice, astfel încât atunci când te întinzi în pat, indiferent de poziție – pe spate, pe burtă sau într-o parte, coloana vertebrală să fie perfect dreaptă, orizontală, paralelă cu podeaua. Ăsta e țelul. Iar dacă avem o coloană bine întinsă în pat, atunci ne odihnim bine.

O saltea Auping nu se întoarce niciodată.

În primul rând pentru că este susținută pe o somieră deosebită și unică pe piață. Somierele Auping au suprafață deschisă de 80%, cea mai mare suprafață deschisă a unei somiere din lume și o garanție pe viață (sau 35 de ani conform UE, pentru că nu mai ai voie să oferi garanții pe viață). Sistemul de ventilație e foarte important și începe de la somieră. Aerul, ca să ajungă la saltea trebuie să treacă prin somieră, iar dacă ai o somieră închisă, atunci aerul nu ajunge. O saltea ventilată înseamnă o saltea care are o viață îndelungată, care își servește scopul.

În al doilea rând pentru că salteaua e construită pe zone de confort și are arcurile asimetrice- greutatea corpului nostru, odată întinși pe saltea e diferită, avem o greutate la cap, la umeri, șolduri și la picioare. Iar pentru o coloană vertebrală perfect orizontală, salteaua trebuie să preia aceste greutăți diferite. Și dacă noi plecăm de la premisa că la 3 luni ori la 6 luni trebuie să întoarcem salteaua, am stricat această construcție (pentru că, de exemplu, ne punem zona de picioare la cap și invers și o să dormim mai prost ca înainte).

La Auping, pe lângă paturile simple (care au o somieră peste care vine salteaua) sunt paturile de tip box-spring care au baza din arcuri, salteaua peste care se poate adăuga un topper.

Atunci când cumperi o saltea trebuie să iei în calcul de la vârstă și până la problemele de sănătate. La Auping există un consilier online. Intri pe site, introduci câteva date primare –vârsta, sex, înălțimea, conformația corpului, dacă ai sau nu alergii – și sistemul generează până la 3 propuneri de tipuri de saltele.

Există o particularitate a saltelelor de la Auping –  saltelele duble, pentru paturile matrimoniale pot fi diferite. Soțul și soția nu trebuie să doarmă neapărat pe același tip de saltea, fiecare își alege în funcție de preferință ori necesitate. Iar apoi, într-o husă comună se înglobează cele 2 saltele.

La Auping saltelele ajută ca temperatura corpului să se mențină constantă. Când apelezi la consultantul online ai și una-două întrebări de tipul: Când dormi ți-e mai degrabă cald sau frig? Și în funcție de răspunsuri se selectează materialele din care e compusă salteaua. Materialele pot fi sintetice, naturale sau speciale pentru cei cu alergii.

În ultimii ani, sunt la modă din ce în ce mai mult paturile inteligente. Ce face un pat inteligent Auping?

Este vorba de fapt, despre somiere care au unul, două sau trei motoare. Poți să stai în pat și prin apăsarea unui boton sau cu ajutorul aplicației din telefon să îți ridici zona de picioare, cap, spate astfel încât să citești sau să te uiți confortabil la TV.

În plus, aplicația Auping Connect mai face două lucruri. Are o funcție anti-sforăit – aplicația detectează zgomotul, vibrațiile pe care le faci atunci când sforăi și mișcă un pic somiera. Suficient de puțin cât să nu te deranjeze, dar suficient de mult cât să te facă să-ți schimbi poziția. Și dacă ți-ai schimbat poziția, nu mai sforăi.

O altă funcție este cea care detectează ciclurile somnului. Somnul este ciclic, cu perioade de somn care alternează, mai adânc sau ușor. Dacă aplicația detectează că la 7 fără 15 ești în timpul ciclului ușor de somn, atunci îți ridică somiera, iar tu te vei trezi bine dispus și în formă. Dacă însă mai dormi 15 minute, te trezești buimac pentru că ai trecut deja în ciclul celălalt de somn.

Auping a brevetat prima saltea circulară din lume. Povestește-mi mai mult despre acest concept.

Asta înseamnă nu numai că salteaua e reciclabilă, în sensul că elementele din care e compusă se pot refolosi, ci că se pot refolosi la exact aceeași calitate. Materialele din care e alcătuită salteaua – metal și poliuretan- pot fi reutilizate la infinit pentru o altă saltea. Iar asta are un impact foarte important asupra mediului, pentru că anual, în Europa, undeva la 40 milioane de saltele sunt aruncate, nu există un sistem de reciclare acceptat. Dar cu acest sistem, brevetat de Auping, unic în lume, toate componentele saltelei sunt folosite la infinit.

Care sunt prețurile pentru aceste soluțiile de dormit Auping?

Având în vederea istoria, tehnologia pusă la dispoziție, nu sunt niște soluții ieftine, dar nici niște soluții extraordinar de scumpe. Sunt pentru toate categoriile de oameni și de venituri. Prețul unui pat cu o saltea începe de la 900 euro până la 12 000 de euro. O saltea cu 3-5-7 zone de confort și un strat de latex (naural sau sintetic) începe de la 500 euro și poate trece de 3 000 euro, dar este o achiziție pentru cel puțin 10 ani.

Auping și-a câștigat de-a lungul timpului renumele pentru că are o soluție pentru fiecare. Poți să dormi bine și pe un pat cu saltea de 1000 euro. Bineînțeles, există o diferență între cel de 1000 euro și 12 000 euro, dar nu înseamnă că la 1000 euro nu primești calitate. Primești extraordinar de multă calitate, tot know how-ul acumulat în 130 de ani de meșteșug olandez se simte și în produsul de bază.

Care e impactul pe care l-a avut Auping de la deschidere și până acum? Ce îți dorești de la Auping în viitorul apropiat pe piața din România?

Impresia generală e foarte bună. Impactul e pozitiv atunci când oamenii află despre produs și complexitatea lui și înțeleg toate soluțiile pe care le oferă Auping, că nu e este vorba de o simplă saltea sau o simplă somieră și atât.

Până acum mulți designeri ne-au trecut pragul, pentru că e un produs care se pretează genului de colaborare designer – furnizor de soluții – clientul final. Designerul poate să-l propună și să-l susțină foarte bine într-un proiect,  să se joace cu forme, texturi, culori.

Țelul e ca Aupingul să fie reperul în materie de soluții de dormit și în România. Și am început cu dreptul. Fără lipsă de modestie, în acest moment Auping are cea mai complexă și completă ofertă din piață. Mai există variante individuale pentru paturi sau pentru somiere sau pentru saltele. Dar o soluție închegată și integrata și, mai ales, la un asemnea nivel de calitate nu există.

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spune-mi părerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest formular colecteaza numele, e-mailul si continutul dvs. pentru a putea urmari comentariile introduse pe site. Pentru mai multe informatii, verificati politica noastra de confidentialitate, unde veti primi mai multe informatii despre unde, cum si de ce stocam datele dvs.