Limbajul corpului nu minte

Se spune ca atunci cand comunicam, din mesajul transmis cuvintele constituie 7%, vocea 38%, iar limbajul non-verbal 55%.

In urma unui workshop la care am participat avand ca tema „body language”, sustinut de  Amelia Cojocaru – trainer pasionat de acest subiect interesant, am aflat o serie de informatii.

Iata cateva sfaturi:

–          daca vrem sa parem mai increzatori in noi insine si deci, mai puternici, putem face acest lucru prin indreptatul coloanei, asezarea mainilor pe solduri ori privirea interlocutorului in ochi;

–          daca ridicam din umeri, ne mangaiem gatul, tinem capul plecat ori picioarele inapoi (atunci cand suntem asezati pe scaun) atunci pozitia noastra va sugera supunere in fata interlocutorului

–           pozitia mainii in zona fetei poate sugera urmatoarele:

  • mana la nas: anxietate sau minciuna
  • mana la ureche: minciuna sau lipsa interesului
  • mana la gura: surpriza, anxietate, rusine ori minciuna
  • mana la barbie: suspiciune, atentie

Cunosterea limbajul corpului este util in domeniul business, in special in negocieri, dar si in munca de la birou, pentru a ne putea cunoaste mai bine partenerii de afaceri ori colegii. Cand facem cunostiinta cu cineva, modul in care dam mana dezvaluie cate ceva din personalitatea noastra.

Iata sugestii despre cum ar trebui sa dam mana

https://www.youtube.com/watch?v=QP5zjPa-4KE

Limbajul picioarelor este si el unul sugestiv, iar clipul de mai jos ne dezvaluie cateva din semnificatiile lui:

https://www.youtube.com/watch?v=kXXs73Eg8Tk

In ceea ce priveste limbajul non-verbal al fetei, Paul Ekman (psihologul care  studiat emotiile in relatie cu expresiile fetei) a introdus notiunea de microxpresii. Mai precis, exista 43 de muschi faciali care dau nastere a 10 000 de posibile combinatii. Exista insa 7 emotii universale (surpriza, dispretul, frica, mania, tristetea, dezgustul si fericirea) vis-a-vis de care cu totii reactionam la fel. Studiile s-au facut pe tipare diferite de oameni, si au aratat ca atat bastinasii diferitelor triburi, cat si cele mai civilizate natii au aceleasi microexpresii atunci cand se confrunta cu una din emotiile universale: de exemplu, cand suntem tristi, lasam ochii in jos, privirea este pierduta, colturile gurii cad in jos.

Recomand serialul „Lie to me” ,in care protagonistul reuseste sa investigheze crime folosindu-se doar de body language si in special de microexpresii.

Susa video: you tube

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spune-mi părerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest formular colecteaza numele, e-mailul si continutul dvs. pentru a putea urmari comentariile introduse pe site. Pentru mai multe informatii, verificati politica noastra de confidentialitate, unde veti primi mai multe informatii despre unde, cum si de ce stocam datele dvs.