Unii specialisti spun ca ai nevoie de 21 de zile de repetitie pentru a-ti crea un obicei. Altii spun ca asta depinde de fiecare persoana, ca poate sa dureze si 66 de zile uneori. Oricum ar fi, mie intotdeauna mi-a fost greu sa ma tin de un nou obicei. Asa a fost cand m-am apucat sa fac exercitii de pilates acasa. Am facut temenic, in fiecare seara, iar dupa 10 zile am renuntat. Asa a fost si cand m-am apucat sa reinvat limba franceza. Am citit, am facut exercitii de gramatica vreo 2 saptamani, dupa care am renuntat.
Dar exista un obicei, de care ma tin de doi ani, de cand m-am intors din Africa – Jurnalul recunostintei.
In fiecare seara, imi fac timp 3 minute ca sa-l completez. Scriu acolo 3 lucruri pentru care sunt recunoscatoare. Poate sa fie un apus de soare, o prajitura, o conversatie interesanta, reintalnirea cu un prieten drag, un progres pe care l-am facut, un sfat primit ori o fapta buna. Cineva m-a intrebat ce beneficii aduce un jurnal al recunostintei. Ei bine, eu as zice asa:
1. Faci pace cu ziua care se incheie
In fiecare seara, cand te asezi timp de 2-3 minute in fata jurnalului tau de recunostinta, iti faci timp sa te gandesti la ziua care a trecut, sa o vezi asa cum a fost, cu bune si cu rele. Rutina asta de seara isi propune sa evidentieze ce a fost pozitiv in ziua care a trecut, ca tu sa te bucuri si sa poti dormi linistit.
2. Vezi partea buna a lucrurilor
In fiecare seara, iti iei cateva momente ca sa vezi partea buna a zilei. Cei mai multi dintre noi avem tendinta sa vedem negativul mai usor decat pozitivul. Ne spunem noi insine de multe ori in timpul zilei: dar ce lucru groaznic mi s-a intamplat. Si apoi, seara, in fata jurnalului recunostintei, vei vedea, retrospectiv, ca totusi nu a fost atat de groaznic, ca in cele din urma, acel lucru ti-a permis sa faci altceva. Da, ziua ta poate ca nu a fost usoara, dar sigur au fost si momente bune de care ai avut parte. Iar daca ti se pare ca totusi nu gasesti niciunul, mai gandeste-te putin. Pune-ti intrebarile astea: Esti sanatos? Ai o familie? Ai apa, ai mancare?
- Atragi fericirea
Poate cel mai bun beneficiu pe care il are jurnalului recunostintei este ca iti permite sa atragi fericirea .Dalai Lama spunea: „Fericirea ne face sa fim recunoscatori. Faptul ca suntem recunoscatori ne face sa fim fericiti.” Si exista si o lege a universului – legea atractiei, care exprima asta. Pastrand un jurnal al recunostintei iti dezvolti capacitatea de a vedea partea buna a lucrurilor si creezi deja un magnet spre fericire.
Cum sa iti pastrezi acest obicei?
Incearca sa alegi un carnet care sa iti faca placere sa-l completezi, asta e important. Sau poti sa notezi direct intr-o nota din telefon, unii prefera sa fie practic, altii atractiv. Gaseste un loc strategic unde sa-l pui, ca sa-l vezi in fiecare seara inainte sa te culci, de exemplu, pe noptiera. Ca sa iti formezi o rutina, e important si momentul pe care il alegi ca sa completezi jurnalul, sa fie de preferat in acelasi moment al serii. Tu alegi: Inainte sa te culci? Inainte sau dupa ce te speli pe dinti? Incearca cel putin o data pe luna sa rasfoiesti ce te-a facut fericit in ultimele zile. Iar atunci cand te simti trist, stresat sau demotivat, arunca o privire in jurnal, iti vei gasi o resursa de fericire.
Poti incepe jurnalul in orice zi, nu trebuie sa astepti data de 1 ianuarie. Sa observi micile momente de fericire, sa iti dezvolti sentimentul recunostintei nu trebuie sa fie decizii pe care sa le iei cu ocazia Anului Nou. Nu trebuie sa te gandesti la lucruri mari: prima ninsoare din an, un ceai cald in compania unor prieteni, un ajutor pe care il dai fara sa astepti sa primesti nimic in schimb. Totul e sa privesti in jurul tau si sa gasesti acele franturi de fericire de care sa iti poti aminti cu bucurie la finalul zilei si pentru care sa poti fi recunoscator.
Sunt recunoscator pentru ca…sau Multumesc pentru ca sunt cuvintele minune care iti vor aduce zambete la finalul fiecarei zile.