Hakuna Matata is our motto. It means no worries for the rest of the days, it’s our problem free philosophy, zic versurile din animația „The Lion King”. Și, dacă până să ajung în Zanzibar credeam că sunt doar niște versuri cu rimă dintr-un desen animat, cum am aterizat pe acele meleaguri am realizat că Hakuna Matata este chiar filozofia de viață a zanzibarezilor. Acolo totul se desfășoară în ritmul pole-pole (încet-încet), nimeni nu se grăbește niciodată, iar noțiunea de stres pare să nu existe.
Așa că timp de 10 zile am împrumutat și eu acest motto (am început prin a sta departe de știri și Social Media) și am pornit în descoperirea acestui loc. Am avut noroc că am fost în călătoria asta cu Sori Țigăeru, care a organizat vacanța în Zanzibar de o așa manieră astfel încât eu și colegii din grup (aici o să fac o scurtă precizare: am avut parte de cel mai cool grup) să ne bucurăm de toate peisajele minunate de pe insulă, să descoperim cultura locului, dar și să avem timp de relaxare.
În Zanzibar nu ai cum să te plictisești; poți face o mulțime de lucruri – de la lenevit pe plajă până la kitesurfing, scufundări, snorkeling sau paddleboarding. La care se adaugă o faună și o vegetație inedite (cum ar fi pădurea de mangrove, baobabi vechi de sute de ani ori maimuțele roșii) precum și locuri care îți dezvăluie istoria acestui popor.
Iată câteva idei, ce să faci atunci când vizitezi pentru prima oară Zanzibarul.
- Să mergi la o fermă de condimente.
Zanzibar este denumită Insula Mirodeniilor, și am înțeles și de ce. Aici cresc toate condimentele aromate (despre care știam sau nu că pot exista), folosite pentru gătit sau în medicamentele tradiționale. Totodată am aflat o mulțime de curiozități, cum ar fi: lemongrass are proprietăți antiseptice, aromoterapeutice și ține la distanță tânțarii, din ylang ylang se face renumitul parfum Chanel no 5, lipstick fruit este folosit ca ruj de către localnice, vanilia este o liană, piperul capătă diverse culori în timpul procesării, cuișoarele sunt anestezice tropicale, iar fructul de nucșoară seamănă cu o buburuză. Nu mică mi-a fost mirarea să aflu că ananasul crește în sol (și nu în copac, așa cum credeam eu) și că arborele de scorțișoară oferă arome și proprietăți terapeutice diferite în funcție de partea care este utilizată – frunzele, scoarța sau rădăcina.
Big body with Tatata Spice Farm se numește ferma pe care eu am vizitat-o, unde am degustat și fructele exotice și unde am aflat că Zanzibarul numără nu mai puțin de 17 specii de banane (cele roșii fiind cele mai rare și drept urmare, cele mai scumpe).
- Să faci turul cultural al orașului Stone Town.
Orașul de piatră, un amestec de influențe arabe, indiene, persane și africane, este un labirint de alei, piețe de mirodenii și un trafic nestăpânit.
Punctul cultural central este Biserica Anglicană, o bijuterie arhitecturală din piatră de corali, așezată într-o zonă cu o mare încărcătură istorică – în piața unde erau vânduți sclavii (Stone Town a găzduit una dintre ultimele piețe de sclavi deschise din lume, condusă de comercianți arabi, până când a fost închisă de către britanici în 1873).
Sclavii erau transportați în Zanzibar prin intermediul dhow-urilor (bărcile tradiționale arabe), supraaglomerate. Cu puțină hrană și supuși unor condiții îngrozitoare, nu toți captivii supraviețuiau pentru a ajunge în Zanzibar. Iar pe cei care reușeau, îi aștepta un alt calvar – erau ținuți în pivnițe cu tavane joase, întunecate, înăbușitoare și fără toalete, așteptându-și locurile la licitație. Apoi erau vânduți și expediați în diferite țări arabe.
Am vizitat o pivniță (una dintre cele cincisprezece existente în Zanzibar) și toată încărcătura emoțională a locului, alături de istorisirile ghidului, te provoacă să îți pui întrebări de genul: De ce la naștere unii dintre noi, am tras locul norocos și alții nu?Aproape de această pivniță scufundată în pământ, se află o altă operă de artă: statui înfățișând sclavi în mărime naturală, purtând lanțuri originale din acea vreme.
Acest loc aduce un omagiu și doctorului David Livingstone, care a rămas în Zanzibar înainte de ultima sa expediție. O parte din lemnul din copacul din Zambia sub care a fost îngropată inima lui a fost modelată într-o cruce, care atârnă acum în Biserica Anglicană.
Pe lângă aceast loc, în Stone Town ai nenumărate alte opțiuni: poți vizita casa lui Freddie Mercury, transformată în muzeu, poți să faci cumpărătuti în piața de fructe ori în cea pește sau poți să asiști la prepararea sucului din trestie din zahăr, amestecat cu lime și ghimbir. Iar pentru prânz sau cină, optează pentru un rooftop, priveliștea orașului nu te va dezamăgi.
- Să te fotografiezi cu broaștele țestoase în Prison Island.
La câteva minute distanță de mers cu barca de la Stone Town se află Prison Island. Acest loc a fost proiectat cu scopul de a fi o închisoare pentru sclavii care încercau să evadeze, dar după ce a izbucnit o epidemie de holeră a fost folosită pentru carantină, iar mai apoi a fost construit un hotel (care s-a închis cu câțiva ani în urmă).
Pe această mică insulă te poți fotografia cu broaștele țestoase gigantice aduse din Seychelles, majoritatea având peste 100 de ani (chiar și 190 de ani).
- Să vizitezi nordul insulei cu Plajele Nungwi și Kendwa și să faci snorkeling în apele atolului Mnemba.
Un loc cu adevărat spectaculos – unul dintre cele mai frumoase recifuri unde apa are culoarea safirului – apele atolului care înconjoară insula Mnemba este cu siguranță un loc unde trebuie să ajungi. Mnemba este privată (insula lui Bill Gates), dar în apropiere există o fâșie de pământ (pe care trebuie să ajungi la reflux) și unde te poti bucura din plin de frumusețea acestui loc (aici eu am avut impresia ca am ajuns în Paradis). Aici este și locul perfect unde să faci scufundări sau snorkeling și să admiri peștii tropicali, coralii, anemonele și alte viețuitoare marine.
Partea de nord a Zanzibarului (cu resorturi de 5 stele, cluburi și cele mai variate restaurante), este un fel de Mamaia la noi și totodată zona ce mai aglomerată. Plajele Nungwi și Kendwa sunt cele mai populare, iar la Kendwa o să ai parte de un apus de soare idilic.
5. Să te plimbi în pădurea ecuatorială
Aici vei vedea celebrele maimuțe Red Colobus, endemice în Zanzibar (și care nu mănâncă banane), dar și specia blue sykes.
Plimbarea continuă cu pădurea de mangrove, acei copaci cu rădăcinile expuse deasupra apei (sunt porecliți „copacii care se plimbă”), o vegetație care se dezvoltă din cauza mareei. Pădurile de mangrove sunt extrem de importante, ele susțin ecosistemul din Zanzibar – apără litoralul de inundații, tsunami și eroziune, filtrează apa sărată (care poate ucide plantele) și filtrează, de asemenea, poluanții, contribuind astfel la creșterea clarității și calității apelor.
- Să mergi în Safari Blue, o excursie pe apă de o zi, cu o barcă traditională Dhow.
Călătoria începe în satul Fumba, de unde se face îmbarcarea, iar prima oprire este pe o limbă de nisip (pe care poți să ajungi doar la reflux). Aici vei face plajă, te vei delecta cu o gustare cu fructe exotice sau vei înota printre steluțele de mare. După care, poți să faci snorkeling, să te bucuri de bancurile de peștișori colorați și de recifele de corali.
Următoare oprire se face pe insula Kwale (care este la bază o comunitate de pescari), o insula unde poți lua un prânz tradițional cu fructe de mare (și nu numai), unde poți vizita unul dintre cei mai mari și vechi baobabi (legenda spune ca ar trăi cineva în interiorul lui) și unde găsești cele mai ieftine și colorate suveniruri (bineînțeles, dacă știi să negociezi).
Cel de-al patrulea punct turistic din zonă este o lagună superbă, formată din stânci naturale și unde poți să înoți (dacă nu știi să înoți, nu-ți face griji, apa sărată te va ține la suprafață).
- Să faci o baie în Peștera Kuza și să te plimbi pe Plaja de la Mtende.
Kuza Cave este o peșteră formată prin prăbușirea tavanului și umplută ulterior cu apă dulce. Localnicii cred că acest loc are puteri excepționale (de aceea de-a lungul timpului au practicat voodoo) și se spune că dacă iei o gură de apă în timp ce înoți în apa peșterii, ți se va îndeplini o dorință.
Mtende situată în partea sudică a insulei, o zonă încă neatinsă de turismul de masă. Relieful și vegetația sunt diferite față de restul Zanzibarului – aici relieful este unul stâncos, iar baobabii iau locul palmierilor. Pe drum am oprit lângă un baobab uriaș, care avea peste 500 de ani.
Plaja de la Mtende, situată la bazele falezei se dezvăluie doar la reflux (când apa este la flux este total ascunsă). Acolo poți să te plimbi, să faci plajă ori să iei lua masa la unul dintre cele 2 restaurante de unde poți să admiri întreg peisajul.
- Să vezi apusul de soare din golful Michamwi și să faci (sau cel puțin să admiri) kitesurfing-ul pe plaja din Paje.
Paje este Vama Veche a Zanzibarului și raiul kitesurfer-ilor și al petrecăreților. Dacă te trezești dimineața, aici poți admira răsăritul în toată splendoarea lui.
Iar de cel mai frumos apus de soare din Zanzibar o să ai parte în golful Michamwi, pe plaja Kae Funk Beach Bar, unde muzica întreține buna-dispoziție și focul de pe plajă, până târziu în noapte.
În apropiere se află restaurantul The Rock, cel mai instagramabil restaurant de pe apă.
9. Să duci rechizite la o școală dintr-un sat.
Atunci când îți faci bagajul pentru Zanzibar, nu uita să iei și câteva rechizite. Copiii din satele de acolo o să se bucure foarte mult.
Noi am fost la o școală din zona Michamwi, unde învățau în doar câteva săli de clasă (plus afară, în curte, unde erau bănci), peste 300 de copii, în condiții extrem de grele (nici măcar profesorul nu avea un laptop). În Zanzibar rata abandonului școlar este foarte mare, copiii renunță ușor la educație ca să se apuce de pescuit sau alte activități – să-și poată ajuta părinții sau să facă rost de proprii lor banii.
Pe tot parcursul călătoriei, nu uita să te bucuri de tot ceea ce oferă Zanzibarul: fructele excotice extrem de gustoase, plaja alba ca zăpada cu cele mai frumoase scoici și show-uri acrobatice, o plimbare cu dala-dala (mijlocul lor de transport în comun), de fenomenul spectaculos al fluxului și refluxului, de zâmbetul unui copil care merge la școală și de tot ritmul, pole-pole, care ne învață că viața trebuie savurată, clipă de clipă. Hakuna Matata!