O știu pe Gabriela Blaga de dinainte de pandemie, de când m-a invitat la emisiunea moderată de ea “Tell me your story”, de la BiziLive TV, ca să vorbim despre vulnerabilitate, autenticitate și despre cartea mea recent lansată.
Astăzi, am schimbat rolurile. Și, pentru că de ceva vreme viața Gabrielei se desfășoară pe 2 continente (Europa și SUA), am reușit să mă văd cu ea la o cafea, chiar cu câteva zile înainte să plece în New Canaan (Connecticut), ca să-mi povestească despre ultima carte pe care a scris-o, Audrey Hepburn: Reach for your stars.
Reach for your stars este o carte tip jurnal, care conține 45 de citate celebre care-i aparțin lui Audrey Hepburn (numărul 45 vine de la data de naștere a actriței, 04.05), iar pentru fiecare motto de-al ei, Gabriela a venit cu întrebări din zona de coaching (Gabriela este și Solution Focused Coach, acreditat international, prin Școala de coaching a Petrei Muller).
E ca și cum, pe parcursul celor 45 de zile de autoreflecție, cititorul este ghidat de doi mentori, Audrey Hepburn și Gabriela Blaga.
Răsfoind cartea-jurnal, am observat că pe fiecare pagină apare desenat câte un fluture și pe fiecare aripă e scris câte unul dintre cuvintele – vulnerabilitate, unicitate, curaj și autenticitate – care formează acronimul VUCA. Am rugat-o pe Gabriela să-mi explice mai multe despre acest concept.
Până în 2016 am lucrat în sistemul corporativ și în toți acei ani s-a tot vorbit despre VUCA din mediul actual de business – Volatility, Uncertainty, Complexity, Ambiguity. Iar în 2020, în cadrul unui webinar am vorbit despre mediul de business VUCA și l-am legat de ancorele pe care le avem în noi, prin care putem să contracarăm ce ne aduce acest mediu. Jucându-mă cu literele, a ieșit un altfel de VUCA (vulnerabilitate, unicitate, curaj și autenticitate), pe care l-am denumit VUCA2.
Mai simplu spus, VUCA2 este un antidot pentru VUCA. Despre acest concept Gabriela vorbește mai pe larg în cartea publicată în 2021, VUCA2: Accesează puterea din tine (în engleză varianta VUCA2: Tap the Power Within You).
Și de ce ai ales totuși fluturele? întreb, după ce am observat bijuteria în formă de fluture pe care o poartă.
Simbolul meu personal e fluturele. După operația dificilă de endometrioză din Copenhaga, am început să caut ancore și tot felul de lucruri care să mă ajute să ies din starea în care mă aflam, pentru că a fost foarte greu, nu mai vedeam luminița de la capătul tunelului. Am început să-mi scriu gândurile, să desenez… și am desenat un future. De atunci fluturele e simbolul meu personal, d-asta îl port în diverse forme. Pentru mine simbolizează transformare și creștere în permanență.
Până să vorbesc cu Gabriela Blaga, Audrey Hepburn era pentru mine doar frumoasa și stilata Holly Golightly din filmul Breakfast at Tiffany’s. Însă, de la Gabriela am aflat foarte multe lucruri despre viața actriței. Am aflat că s-a născut în Belgia și că a provenit dintr-o familie cu sânge albastru. În timpul celui De-Al Doilea Război Mondial, din cauză că nemții le-au confiscat proprietățile, ea și familia ei au trebuit să se ascundă, în multe zile hrănindu-se doar cu bulbi de lalea. Audrey Hepburn și-a dorit foarte mult să devină balerină, mai ales că era talentată, dar, din pricina malnutriției (care i-a afectat sistemul osos) și pentru că era destul de înaltă (avea 1.72m), a trebuit să renunțe la acest vis și să vireze către o altă scenă. Așa a ajuns actriță.
Audrey Hepburn a fost totodată și ambasador de onoare al UNICEF, iar din momentul în care a început să-și desfășoarea activitatea, veniturile UNICEF au crescut mai mult ca niciodată (s-au dublat în perioada în care ea a deținut acea funcție). La aproape 63 de ani s-a stins din viață, din cauza unui cancer la stomac.
Gabriela a descoperit-o pe Audrey Hepburn undeva prin 2014, când a văzut ecranizarea peliculei Roman holiday. De atunci a început să citească biografia actriței (a citit toate cele 7 cărți biografice despre viața ei), să asculte interviuri audio și să urmărească filme documentare cu ea. Ca mai apoi, să meargă la propriu pe urmele lui Audrey Hepburn. Astfel, într-o vacanță la Roma, pe o străduță foarte frumoasă, denumită Via Margutta, Gabriela a putut admira casa unde s-a filmat Roman holiday. La New York, a fost să vadă casa din celebrul Breakfast at Tiffany’s (astăzi în interiorul clădirii se află un hotel boutique exclusivist). În urmă cu câțiva ani, aflată într-o delegație la Londra, a mers special la expoziția pe care Nation Gallery a organizat-o în cinstea lui Audrey Hepburn, ocazie cu care a văzut o parte dintre obiectele și fotografiile personale ale actriței (inclusiv pantofii ei de balet).
Pe Bucketlist-ul ei, mai are notat: să ia un mic dejun la Blue Box Café din cadrul magazinului Tiffany din New York (unde listele de așteptare sunt extrem de lungi) și să ajungă la casa din Elveția, acolo unde Audrey Hepburn a trăit timp de 30 de ani, loc unde este și înmormântată.
Gabriela a avut șansa ca acum un an să vorbească pe Zoom, timp de 45 de minute, cu Sean Hepburn Ferrer, unul dintre fiii ei. Într-un fel, m-am simțit ca și cum aș fi vorbit cu ea. Se simte că și-a iubit foarte mult mama. A și scris o carte despre ea “An elegant spirit”, un tribut al fiului către mamă, pentru mine e una dintre cele mai frumoase cărți despre Audrey Hepburn.
Căror cititoare le este adresată cartea-jurnal “Reach for your stars” și cum îți dorești să le ajute?
Este potrivit pentru toate femeile, de la 14 ani până la 80 de ani (râde). În primul rând îmi doresc ca ele să fie inspirate de toate cuvintele înțelepte ale lui Audrey Hepburn și prin prisma întrebărilor mele, să învețe să-și pună și mai multe întrebări asupra vieții. Și să nu uite niciodată că au puterea de a schimba ceea ce vine din exterior, prin forța lor interioară. Așa cum zice Audrey Hepburn, “Nothing is impossible, the word itself says I’m possible!”
Până la finalul acestui an, cartea va avea parte de evenimente de lansare în S.U.A. și în București.
Cartea o puteți găsi aici sau pe site-ul innerpreneur iar pe Gabriela Blaga pe site-ul ei sau aici.