De ce îți face bine să faci bine

Îți face bine să faci bine. Este dovedit științific. Și s-a scris o carte despre asta.

De fapt, suntem setați genetic să fim buni și molecula fericirii este oxitocina. Iar atunci când manifestăm bunătate, oxitocina ne inundă creierele și trupurile. Bunătatea schimbă structura creierului, influențează inima și sistemul imunitar. Fostul om de știință, David Hamilton, în cartea lui „De ce îți face să faci bine” demonstrează că atunci când suntem buni, corpul nostru este mai sănătos.

Pentru că bunătatea modifică structurile neuronale ale creierului, ajută o inimă bolnavă să se regenereze mai rapid (și chiar să își extindă durata de viață) și stimulează sistemul nervos pentru a combate inflamația, sursa de pornire a celor mai semnificative boli, inclusiv cancerul.

Atunci când ne gândim la bunătate, la generozitate, de cele mai multe ori ne gândim să facem donații celor nevoiași la final de an, să facem cadouri rudelor și prietenilor sau poate să participăm la diverse acțiuni de voluntariat.

Însă putem să găsim oportunități să fim generoși oricând și în orice aspect al vieții. Spre exemplu, atunci când primești un e-mail de la un coleg care te roagă să îl ajuți cu ceva, ori atunci când un prieten îți cere sfatul sau când cineva iubit are nevoie de afecțiunea ta.

Am citit de curând într-o revistă de mindfulness câteva moduri simple și la îndemâna tuturor de a alege bunătatea și generozitatea, care ne fac bine atât nouă, cât și celorlalți:

  1. Fii prezent pentru cei pe care îi iubești

Probabil că cel mai important dar pe care îl putem oferi celor pe care îi iubim este să le oferim prezența noastră.

  1. Ascultă cu generozitate

Ascultă cu mintea deschisă și cu un interes autentic. Fii atent nu numai la conținutul cuvintelelor, ci și la emoțiile și trăirile celui care vorbește.

  1. Oferă timpul tău

Pune-ți la bătaie calitățile în folosul celorlalți, fie că asta înseamnă să faci voluntariat pentru copiii orfani ori să gătești un prânz și să-l oferi unei persoane nevoiașe. Până și cel mai mic gest contează: să deschizi o ușă cuiva, să cari punga de cumpărături a unui vecin în vârstă ori să lași pe cineva în fața ta atunci când stai la coadă la supermarket.

  1. Generează gânduri pozitive

Fă o obișnuință din a fi generos vis a vis de modul în care gândești despre alții. Cântărește tendința de a-i judeca pe ceilalți și să-i compari, focusându-te pe ceea ce are bun fiecare persoană, în special cei apropiați ție. Exprimă-ți aprecierea față de ei frecvent, trimite-le mesaje sau spune-le direct de fiecare dată când te întâlnești cu ei.

  1. Îmbrățișează recunoștința

Fă o listă în fiecare săptămână (sau zilnic) cu toate lucrurile pentru care ești recunoscător. Asta va face o schimbare în mentalitatea ta și te vei focusa de la ceea ce nu ai la ceea ce ai. Și astfel te vei simți mai împlinit și va fi mai ușor să fii bun cu ceilalți.

Bunătatea poate să te definească cine ești tu, însă, ca să devină o calitate a ta, trebuie să o practici.

 

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spune-mi părerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest formular colecteaza numele, e-mailul si continutul dvs. pentru a putea urmari comentariile introduse pe site. Pentru mai multe informatii, verificati politica noastra de confidentialitate, unde veti primi mai multe informatii despre unde, cum si de ce stocam datele dvs.