Puțini își găsesc plăcerea în a face ceva. E simplu să zici că nu îți place aia sau ailaltă. Poate să nu îți placă nimic dacă stai să te gândești. Cred că nu trebuie să găsești ceva ce-ți place, ci să-ți găsești plăcerea în orice faci. Depinde de perspectiva din care privești. Poți să zici – eu nu mi-am descoperit pasiunea, nu am reușit, alții sunt mai norocoși, pentru că există tendința asta naturală a noastră, a oamenilor să dăm vina pe alții. Dar dacă ai fi un pic atent, să vezi cum se face asta sau ailaltă? Să îți găsești pur și simplu plăcerea în a face orice lucru.
Nu aud cuvintele astea de la un psiholog dintr-un cabinet de psihoterapie, ci de la Darius Stănase, eyebrows designer, din salonul lui iBrows din centrul capitalei. Când am ajuns prima dată la el am crezut că sprâncenele mele au nevoie doar de un mic retuș, însă procesul de pensat a durat mai bine de jumătate de oră, iar la final, când m-am uitat în oglindă, tot ce am putut să exclam a fost un mare „Wow!” Sprâncenele mele erau parcă desenate. Darius a folosit o pensetă specială (cu un design creat chiar de el), o lupă, cu care, așa cum mi-a povestit, vede fire pe care eu, în mod normal nu le văd și, bineînțeles tehnica unică de pensat dezvoltată de el.
Abia a împlinit 33 de ani, dar povestea lui Darius de viață este una demnă de un roman. A început să penseze în liceu, nu împlinise majoratul când s-a mutat în București, iar la 19 ani avea primul salon deschis cu bani împrumutați. Câțiva ani mai târziu a fondat iBrows – primul studio dedicat exclusiv pensatului profesional clasic și iBrows School – prima și singura școală de pensat de la noi. Și asta pentru că a pus un pariu cu el – în câțiva ani să trăiască într-o Românie cu sprâncene frumoase. Perioada de pandemie i-a fost una benefică și cu inspirație – a creat un produs pentru regenerarea sprâncenelor iBrowsElixir. Mereu motivat și cu un spirit antreprenor, Darius are acum în plan să deschidă iBrows for men, primul serviciu de pensat pentru bărbați de la noi, dar și alte proiecte despre care mi-a povestit cu entuziasm.
De cât timp pensezi și de unde a venit pasiunea asta?
De mai bine de 15 ani. A fost un dar pur și simplu, a venit de la Dumnezeu, printr- o joacă in liceu. Locuiam într-un orășel mic la munte, Victoria, de lângă Făgăraș. Am început să pensez în liceu și când am văzut cum iese, am început să o fac la modul serios. Am mers la singurul salon din oraș, care era un fel de frizerie, am închiriat un scaun de bar cu oglindă și acolo efectiv machiam și pensam. S-a dus vestea repede, era orașul mic, eu eram doar un puști adolescent, iar oamenii nu știau mare lucru despre pensat atunci.
Imediat ce am dat BAC-ul, la 17 ani și jumătate am venit în București să fac un curs de cosmetică, să învăț să pensez în opinia mea. Am așteptat modulul de pensat și am fost foarte dezamăgit pentru că nu avea ce să mă învețe efectiv. Pe de altă parte, atunci am și văzut oportunitatea. Am zis că dacă la singurul curs de cosmetică existent la acel moment pe piață te învață asta, înseamnă că eu aș putea să deschid o școală de pensat mai târziu. Am rămas în București și la mai puțin de un an de zile aveam primul salon deschis, undeva în Crângași cu banii imprumutati. A fost o poveste interesantă, chiar dacă a fost un eșec.
Apoi m-am mutat în altă locație, am împrumutat alți bani și am deschis un alt salon în hotelul Ibis de la Gara de Nord. Aici a mers foarte bine, am plătit datoriile și ulterior l-am vândut. După care am ajuns aici, în locația asta, acum vreo 8 ani și am deschis conceptul iBrows salon dedicat doar pensatului și iBrows School – școala de pensat.
Ideea numelui i-a venit în timp ce un prieten pe care-l tundea a făcut o glumă și și-a pus telefonul la ochi, zicând “eyephone”. Așa i-a venit ideea instant, iBrows– for unique eyebrows.
La acea vreme nu mai exista niciun studio dedicat exclusiv serviciului de pensat și nici o altă școală de pensat la noi în țară. Povestește-mi mai mult despre acest concept, cum s-a născut el.
Asta mi-am dorit, să fie un concept doar despre pensat. Toată lumea a zis că sunt nebun, că nu am cum să supraviețuiesc cu un singur serviciu într-un salon. Și le-am demonstrat că se poate foarte bine. Era nevoie de un concept de acest gen, pentru că nici cosmeticienele și nici clientele nu puneau cu adevărat accentul pe pensat. Era ceva fugitiv, toate fetele visau să devină make-up artist, să machieze celebrități, aveau alte aspirații. Și am venit eu cu pensatul și am zis că e important, că trebuie să aibă un spațiu și un timp alocat. Am creat un curs de la zero, despre pensatul profesional doar cu penseta – să obții cea mai bună variantă doar din pensat. L-am masterizat ca tehnică, să iasă cât mai bine și așa a evoluat ideea.
În ceea ce privește școala de pensat pe care am înființat-o, iBrows School, am vrut să dezvolt meseria și chiar consider că las o meserie în urmă.
Statistica oficială spune că pensatul este al doilea cel mai accesat serviciu din salon după tuns. Iar în ultimii ani clientele pun accent foarte puternic pe sprâncene.
Dorința mea și proiectul cu care am început acum 10 ani era să avem o Românie cu sprâncene frumoase, și am zis că vreau să învăț pe toată lumea din țară să penseze, astfel încât toate fetele și femeile să aibă sprâncenele frumoase. Chiar cred că am avut o contribuție reală. De când am început să promovez pensatul ca un serviciu de sine stătător, că e important să-i acorzi importanța cuvenită, cosmeticienele care au fost la cursuri au început să penseze altfel. La Brasov și Arad am găsit două fete foarte talentate care acum au franciza iBrows Brașov și iBrows Arad.
Și totuși, tu unde ai învățat să pensezi?
A fost un dar de la univers, de la Dumnezeu. Nu avea cine să mă învețe pentru că la momentul ăla nu existau cursuri, nu exista informație. Chiar și acum nu există informație decât la modul general – pe internet sunt 3 măsurători care se vehiculează de ani de zile care oricum sunt greșite, mai sunt câteva idei prin niște cursuri, dar sunt lucruri mărunte. Nu te învață nimeni efectiv cum să ții penseta în mână. Cursul meu, în schimb, are totul, de la zero. De la cum ții penseta în mână, cu ce viteză smulgi firul, cu ce înclinație, toate detaliile. Nu ai zice că e atât de complex un pensat.
Lucrez cu două perechi de ochi – cu lupă și cu ochelari și văd fire pe care tu nu le vezi în oglindă, ai zice că nu sunt acolo, că nu sunt atât de importante. Însă detaliile fac diferența.
Eu vin din exteriorul către interiorul formei și curăț. Fac atât de bine curățatul și creez un contrast atât de clar între pielea curată și forma ta, încât vezi rezultatul altfel, ca și cum ar fi desenat.
Nu am învățat nicăieri, am învățat singur. Am studiat pensatul pensând. Ce se întâmplă? De ce fac asta? Cum fac asta? L-am studiat în toate detaliile lucrând ani de zile. După care am scris efectiv cursul de la zero, cap-coadă.
Inițial scopul meu a fost să devin cel mai bun, nu mă interesa să fac bani. Și nu mă comparam cu nimeni. Voiam tot timpul să fiu mai bun decât mine. Până am ajuns la un nivel, fără modestie, la care e greu să ajungi.
Sunt oameni care lucrează în domeniu, pensează și nici nu înțeleg efectiv ce fac eu. Am avut peste 1000 de cursante în țară timp de 6 ani și au fost cursante care efectiv au renunțat la idee după ce au fost la cursul meu, au zis ca e prea complicat.
Ce poți să ne spui despre pensatul acasă și greșelile pe care le facem atunci când ne pensăm singure?
Păi simplu, pensatul acasă nu ar trebui să existe. Nu ai cum să te pensezi acasă dintr-un simplu motiv. Pentru că ai nevoie să stai aproape ca să vezi ce smulgi, dar dacă stai aproape nu mai vezi linia, nu mai ai viziunea de ansamblu. Iar viziunea de ansamblu ți-o faci când te uiți de la 50 de centimetri, pentru că atunci când te apropii pierzi linia respectivă și smulgi tot ce nu trebuie. E jocul ăsta de distanță și nu ai cum să te pensezi corect singură.
Fetele au tendința să se penseze singure și pentru că pensatul pe care-l fac în diverse saloane nu e de calitate. Multe cosmeticiene sau persoane care pensează rup foarte multe fire pentru că nu știu să țină penseta corect în mână, se grăbesc, iar dacă smulgi foarte repede firele, majoritatea se rup. Și după 3 zile ai fire crescute și normal că îți vine să le smulgi acasă. Dar dacă pensatul e bine făcut și 3 săptămâni arată impecabil, de ce te-ai pensa acasa? Așadar un serviciu bine făcut te poate ajuta să nu te mai pensezi acasă și să ai tot timpul sprâncenele frumoase.
Acum câțiva ani Darius a creat penseta perfectă împreună cu Rubis, cel mai bun producător de pensete din lume.
Am creat o pensetă din titan împreună cu Rubis. Au fabrica în Elveția, nu există o calitate mai bună de atât. Ei au început acum 50 de ani să facă pensete pentru repararea ceasurilor lor elvețiene de ultra lux și apoi au produs și pensete pentru cosmetică. Am creat împreună cu ei penseta design propriu. E din titan, e foarte ușoară, fină, e o bijuterie.
De curând a lansat iBrows Elixir produsul de regenerare a sprâncenelor, creație proprie, de la zero, care momentan se găsește la iBrows și pe site-ul lor, dar care curând va fi disponibil și în alte saloane, precum și în lanțurile de magazine Sephora și Douglas.
Odată cu serul, am gândit un nou concept, iBrows Regeneration. Vreau să fie o continuare a ideii de acum 10 ani, o Românie cu sprâncene frumoase. Doar că acum vreau să fie o Românie cu sprâncene regenerate și să implementez asta la nivel de țară. Fetele să știe că acum sprâncenele chiar se pot regenera, că poți să ai din nou sprâncenele tale naturale din liceu.
Produsul iBrows Elixir e un ser tratament 100% natural destinat regenerării, creșterii și îngrijirii sprâncenelor. Formula e realizată în colaborare cu un laborator de la noi din țară, am testat împreună și am ajuns la formula finală care e acum pe piață. Ambalaj, logo, totul e creat de mine de la zero. Pe lângă ser, am creat și un dermaroller, o rolă cu microace din titan care stimulează circulația pe zona respectivă și în felul ăsta stimulează creșterea, iar produsul pătrunde și mai bine în piele. E un pachet care îți îndesește sprâncenele, îngroașă firele subțiri, le întărește, nu mai cad, iar firele cresc mai groase și mai puternice.
Care sunt tendințele de anul ăsta în materie de pensat?
Se continuă tendințele de anul trecut, cu laminarea, firele explodate lipite de piele. Părerea mea este că laminarea pe termen lung e dăunătoare. Trendul cu laminarea a început din dorința unor sprâncene foarte bogate. Unele fete reușesc să ai aibă sprâncene bogate natural sau cu produse de regenerare, altele cu laminare sau make-up.
Din păcate încă se tatuează sprâncenele foarte mult, dar și trendul ăsta a început să scadă, în ultimii 2 ani, au început să se promoveze sprâncenele naturale. Și fetele încearcă să le recupereze pe ale lor, să ajungă la sprâncene naturale cât mai bogate.
Cum ți-a mers în pandemie și ce planuri ai în viitor?
Mie mi-a mers foarte bine în pandemie, pentru că acum, odată cu purtarea măștilor, se văd mai mult sprâncenele și trebuie să fie îngrijite.
Îmi doresc să lansez curând iBrows for men, un concept dedicat bărbaților pentru sprâncene. La noi nu există un studio în care să se ducă doar bărbații să se penseze. Și aici e o mare nevoie pentru că bărbații sunt pensați ca niște femei, din lipsă de informare. Greșeala pe care o fac cosmeticienele e că au tendința să aplice aceeași tehnică de pensat atât la femei cât și la bărbați. O să urmeze exemplificări, promovare și un modul integrat în cursul de pensat, pe care am în plan să-l reiau curând.
Urmează și un ser pentru regenerarea genelor, iar acum testez și un produs pentru scalp.
Când pensezi esti prezent, ești acolo, nu pe pilot automat. Se vede că îți place ceea ce faci, dar cum faci totuși să nu obosești?
Sunt acolo la fiecare pensat și evident că sunt undeva în fundal gânduri care rulează. Mi-au venit atât de multe idei în timp ce pensam, d-aia mă consider super norocos cu jobul ăsta, e un job în care am timp să reflectez tot timpul.
Nu obosesc, mă simt foarte bine acum, ca la 20 de ani. Când mă apuc de muncă muncesc efectiv, non-stop, dorm 6 ore pe noapte, fără vacanțe, fără weekend, nu mă oprește nimic.
Am fost visător de mic și am zis că eu la 35 de ani o să mă opresc din muncă, o să mă pensionez. Până la urmă de la un vis pleacă totul. Profesorul Constantin Dulcan susține în cartea sa, Inteligența materiei că noi suntem un mare gând, tot ce s-a întâmplat în univers a început de la un gand. Așa e și cu viața noastră individuală. Totul pleacă de la un gând. Pune-ți gândul ăla în minte, cultivă-l, pune apă și el o să se materializeze garantat.
Sunt în grafic, probabil că după 35 de ani doar o să gestionez businessuri. Cred că avem o percepție eronată asupra timingului vieții. Suntem programați să facem școală până la 25 de ani, să muncim până la 60, după care te pensionezi, te tratezi de diverse boli și îți trăiești o bătrânețe mediocră. Dar de ce nu ai putea să tragi tare până la 35 de ani, să faci ce școală consideri tu că ai nevoie, să stabilești tu ritmul de învățare singur și după care să te oprești din muncă la 40 de ani și să trăiești, efectiv? Eu vreau să trag tare câțiva ani, după care vreau să-mi și trăiesc viața. Cum ar fi să trăim până la 100 de ani în putere? Eu asta îmi doresc, să ajung la 100 de ani sănătos.
Ești norocos că de mic ți-ai descoperit pasiunea, vocația. Este pensatul si menirea ta?
Sunt foarte norocos că primul meu job e și cel de azi, puțini sunt cei care reușesc să-și descopere vocația atât de devreme.
Nu știu dacă menirea mea e să pensez sau să fac altceva, dar simt că am un scop și mai mare de atât: să deschid niște drumuri. Mă pasionează zona de sănătate, studiez psihoterapia și psihologia pentru mine personal și cred că pot aduce o schimbare în viața oamenilor la nivelul ăsta, al dezvoltării emoționale, personale. De multe ori transform ședințele de pensat în ședințe de terapie. Simt că am o chemare și în zona asta, sănătate și dezvoltare emoțională. Cred că am ajuns să trăim un stil de viață destul de nesănătos și mă gândesc la ceva în direcția asta.
Prin serviciul ăsta, pensatul sprâncenelor le-am creat clientelor o mică îmbunătățire în calitatea vieții. Au un serviciu bine făcut, sprâncenele lor arată bine, se simt mult mai bine. Eu văd la mine când merg la tuns, ma simt altfel. Asta am făcut cu pensatul și vreau să fac și cu celelalte businessuri și proiecte din viitor, să avem o calitate a vieții cât mai bună.
Ce îți aduce zâmbet la finalul unei zile, ce te încarcă?
Cel mai mult mă încarc de la zâmbetul clientelor atunci când se uită în oglindă, la finalul sedintei de pensat. Îmi dau seama că zâmbetul lor e influențat de starea mea intrerioară. Înainte pensam 25 cliente pe zi, eram pe bandă rulantă. În fiecare zi auzeam acel wow de la fiecare clientă atunci când se uita în oglindă. Dacă nu auzeam wow, era o problemă, ăsta era un target impus de mine. Mereu explicam fetelor de la cursuri, că trebuie să ai cel mai înalt target tu cu tine. Și in cazul meu trebuia să aud wow în oglindă. (Râde)
Asta influențează și starea mea interioară, asta mă încarcă foarte mult într-o zi. Dar mă bucur și de muzica pe care o ascult și de simplul fapt că am norocul să fac o meserie atât de ușoară și frumoasă, că nu simt că muncesc. Îmi place atât de mult ce fac, încât mi se pare o joacă.
Chiar mă bucur de orice și am învățat să fiu recunoscător. De când mă trezesc dimineața chiar îmi zic: sunt recunoscător că m-am trezit, pentru apa caldă, mâncare, că sunt întreg, că mă pot folosi de mâinile mele, de mintea mea etc, mă automotivez de dimineața.
Simțirea sentimentului de recunoștință îți aduce multe beneficii, echilibrează tot ce se întâmplă în viața ta și chiar la nivel fizico-chimic îți îmbunătățește funcționarea organismului, de la sănătate la starea de bine, la flow de bani și tot. Recunoștința face minuni.
sursa foto: arhiva personala iBrows