“ Locuințele noastre sunt responsabile pentru 15% din gradul nostru general de fericire, fiind la fel de importante ca starea noastră de sănătate și condiția fizică (14%) și semnificativ mai importante decât veniturile (6%) sau locul de muncă (3%)”, spune studiul GoodHome, realizat în 2019, de compania Kingfisher și Institutul de Cercetare a Fericirii din Danemarca.
La sfârșitul anului trecut m-am mutat într-o nouă locuință și asta a venit la pachet cu tot ceea ce presupune sortare, depozitare, reciclare și așa mai departe. A fost o perioadă cu mult stres și nervi întinși pentru că abia atunci când pleci dintr-un loc unde ai stat mai bine de 15 ani, vezi cât de multe lucruri ai putut să aduni (apropo, cu ocazia asta am dat și peste cursurile de economie din primul an de facultate). Așa că anul trecut am recitit Magia ordinii a lui Marie Kondo, mi-am cumpărat cealaltă carte, Bucuria ordinii și m-am uitat la serialul ei de pe Netflix. Am aplicat multe dintre principiile lui Marie Kondo, însă mi-am dat seama că mai am mult de lucru. E un proces pe care nu-l faci de azi pe mâine, mai ales dacă ești o persoană ca mine, atașată de lucruri și care încearcă să aibă controlul: dar dacă nu o să mai găsesc niciodată o rochie ca asta, să o mai păstrez, chiar dacă nu o mai port? Așa că am lăsat la mama o groază dintre lucrurile din categoriile „nu știu ce să fac cu ele” ori “mă mai gândesc peste câteva luni dacă le mai țin sau nu”.
Și pentru că nicio întâlnire în viață nu e întâmplătoare, acum câteva săptămâni am cunoscut-o pe Romina Roșu, primul (și singurul) consultant KonMari certificat din România. Am participat la un curs de-al ei, Less stuff, more living! și am rămas tare impresionată atât de povestea ei de viață, cum a ajuns să fie consultant KonMari, cât și de pasiunea cu care vorbește și dă sfaturi despre tot ceea ce înseamnă conceptul și filozofia de decluttering, dar și despre a trăi înconjurat de ce îți este util și drag.
Astăzi se vorbește mult de simplificare pentru că noi, oamenii, acumulăm din ce în ce mai mult. Cu toate acestea, nu suntem mai fericiți. Cum ai integrat conceptul de simplificare în viața ta?
Cu pași mici, în timp, prin cunoaștere, învățare și multă disciplină. Totul a început de la bani, mai exact, de la economisire. Prin 2008-2009 eram în faliment personal, adică cheltuiam tot ce câștigam până la jumătatea lunii și apoi mă împrumutam, după care venea ziua de salariu și o luam de la capăt. Îmi plăcea să merg în magazine, să mă uit la ce era nou, să probez, să cumpăr. Nu aveam o altă perspectivă a banilor, decât să-i cheltuiesc pe toți cât mai repede, să îmi satisfac toate dorințele, să îmi iau ”doza” de fericire din shopping. Țin minte că într-o iarnă am plecat cu 7 perechi de cizme dintr-un magazin, nu știu cum le-am cărat până acasă pentru că bani de taxi nu mi-au mai rămas. În final, obiceiurile mele de consum au venit la pachet cu două mari dezavantaje: spațiul din casă devenise un fel de depozit și bugetul meu era tot timpul pe avarie. Dacă voiam să plec într-o vacanță, trebuia să fac eforturi financiare foarte mari. Nu aveam niciodată bani pentru ce era, cu adevărat, important, dar asta am înțeles-o mult mai târziu. Pe vremea aceea nu vedeam lucrurile așa pentru că eram în alt mindset și mi-era greu să am răbdare să economisesc pentru o vacanță când aveam la îndemână plăcerea imediată a unei sesiuni de shopping.
Cred, totuși, că am avut și puțin noroc. La momentul respectiv lucram într-o companie de servicii financiare și coordonam zona de programe și proiecte de CSR (Corporate Social Responsability). De la grup a venit o solicitare să facem un program de educație financiară în România și, pentru că eu eram omul de la CSR, mi-a picat fix în brațe. Câteva luni bune nu am înțeles ce m-a lovit. Eu, care cheltuiam tot (dacă s-ar fi întâmplat ceva în momentul acela cu mine nu aveam niciun leu pus deoparte), trebuia să vorbesc acum despre principii de economisire, să gândesc în termeni de venituri, cheltuieli și bugete personale și să povestesc și altora despre asta. Însă, cu pași mici, cu fiecare articol pe care îl scriam pe subiect, cu fiecare prezentare pe care o făceam, cu fiecare workshop de educație financiară pe care îl pregăteam, am ajuns să conștientizez cât de importantă este stabilitatea și siguranța financiară. Am învățat că aveam nevoie să mă uit altfel la banii mei, în primul rând cu responsabilitate și să încep să economisesc. Doar că, până la economisire, trebuia să-mi înțeleg cheltuielile și cât din ce cheltuiam se ducea pe dorințe. Așa am aflat, nu cu mare stupoare, că în jur de 80% din venituri se duceau pe lucruri de care, realmente, nu aveam nevoie.
Cu imaginea mult mai clară în minte, cu un buget realist în față și cu un plan de economisire, am început să reduc progresiv sumele pe care le cheltuiam pe lucruri. Inițial am economisit 50 de lei, apoi am crescut suma până când, în 2018, atunci când am plecat din corporație, ajunsesem să economisesc undeva la 75% din cât câștigam. Și aici intră în scenă simplificarea și organizarea…
Cum ai ajuns de la economisire la partea de organizare? Care e legătura dintre cele două?
Am început să simplific și să organizez singură, prin 2010 (atunci nu știam că există Marie Kondo), ca o consecință firească (zic eu acum) a faptului că începusem să mă uit mai atent la banii mei, la spațiul meu, la viața mea. Mergeam deja din ce în ce mai rar la shopping (nu deloc!), eram mult mai exigentă cu ce cumpăram și cu ce aduceam în casa și-n dulap. Însă, casa continua să fie un depozit care îmi influența negativ starea de spirit și calitatea vieții. Nu mă mai simțeam de mult bine acasă, deoarece mai tot timpul trebuia să pun în ordine și să curăț lucruri de care nu aveam nevoie, să am grijă de ele, să le mut dintr-o parte în altă, ceea ce îmi crea un disconfort foarte mare și un stres la fel de mare. Poate ne e greu câteodată să credem, însă există o legătură directă între timpul, banii și lucrurile din jurul meu; sunt interconectate.
Prima oprire din procesul de simplificare a fost în dulapul cu haine. Copleșită de volum și de emoții, am început să mă uit mai atent la hainele pe care le adunasem de-a lungul timpului. M-a ajutat și faptul că am fost la un curs de consiliere vestimentară unde am învățat cum să am o garderobă, și nu doar haine, ce conformație am și ce mi se potrivește, cum să combin hainele ca să iasă ținute, cât de importante sunt accesoriile și cum pot da un twist oricărei ținute. Cu aceste informații la mine mi-a fost mult mai ușor să îmi dau seama ce îmi place și ce-mi trebuie, să renunț la haine care nu erau mărimea mea (de multe ori îmi cumpăram bluze cu o mărime mai mică, poate, poate se întâmpla o minune și slăbeam) sau pe care nu le mai purtasem de ani de zile. Oamenii cumpără și păstrează multe lucruri, chiar și atunci când nu-i criză, pe principiul ”să am acolo, nu știi niciodată când o să am nevoie, să fie în casă”.
Pe parcurs ce simplificam și organizam dulapul, simțeam efectele și cât de bine e să nu mai stai dimineața câte 30 de minute să-ți alegi ceva cu care să te îmbraci, să nu mai pierzi timp și energie. Asta mi-a dat încredere să continui și cu celelalte categorii de lucruri – încălțăminte, cosmetice, hârtii, decorațiuni, electrocasnice, cutii care ocupau spațiu, cărți luate de acasă în speranța că o să-mi fac o bilbliotecă frumoasă la București, ca tot omul intelectual.
Cum ai descoperit-o pe Marie Kondo și programul ei de certificare, KonMari?
Pe Marie Kondo am descoperit-o în 2015, când mi-a picat în mână Magia ordinii, am citit-o și am zis că e perfect mach. M-am regăsit foarte mult atât în povestea ei (când eram mică obișnuiam să organizez mai tot prin casa), cât și în principiile pe care se bazează filozofia KonMari – bucurie, respect și recunoștință pentru oameni și pentru lucruri, onestitate – sunt principii de viață după care mă ghidez și în care cred foarte mult. Mi-am zis că atunci când o să facă un program de certificare, mi-aș dori să particip. Și s-a întâmplat în aprilie 2019. Mi-am dorit foarte tare să fiu în programul de certificare deoarece cred că e important să înveți cum să îi ajuți pe alții să treacă printr-o astfel de experiență. Nu mai este suficient ce ai învățat tu în propriul proces (deși și asta este foarte important), ci trebuie să înțelegi filosofia din spate și cum să coordonezi un astfel de proces în calitate de consultant, să dobândești anumite abilități care să te ajute să fii pregătit să susții omul și procesul lui de schimbare KonMari.
Care sunt etapele procesului de certificare prin care trece un consultant KonMari?
În prima etapă trebuie să dovedești că tu ai trecut prin proces – trimiți poze și îți documentezi propria experiență ca oamenii să se asigure că ești pregătit să mergi mai departe, să-i ajuți pe ceilalți. Apoi, dacă ai fost acceptat, mergi la un seminar de 3 zile în Londra (sau New York) cu Marie Kondo și cu alți consultanți certificați. Trebuie să recunosc că am plecat la seminarul din Londra cu așteptări destul de mici, nu credeam că o să mă uimească prea multe, însă atunci când am ajuns acolo, lucrurile s-au schimbat. Oamenii din comunitatea KonMari sunt oameni foarte faini, instruiți și cu experiențe personale și profesionale diverse și extrem de interesante – medici, avocați, cercetători, pshihologi, soprane, am întâlnit chiar și pe cineva care tocmai își dăduse demisia de la Nasa. Cei peste 100 de oameni, veniți din toate colțurile lunii, energia din sală, conținutul și structura seminarului mi-au confirmat că sunt unde trebuie. Cireașa de pe tort a fost momentul în care am cunoscut-o pe Marie Kondo. Deși are o înălțime de doar 1,38 cm, are o energie pe care nu am mai simțit-o la nimeni până acum, este ”a real walking joy”. Cred că este aproape imposibil să creezi un brand personal, cunoscut la nivel mondial, fără să fii ceea ce propovăduiești. Iar Marie Kondo este bucurie.
După seminar, urmează etapa de practică în care trebuie să treci prin procesul complet KonMari cu cel puțin doi oameni, iar după fiecare sesiune, să trimiți rapoarte documentate prin portalul dedicat consultanților. Au urmat două examene – unul scris și unul oral – care mi s-au părut destul de grele deoarece ai nevoie să înțelegi subtilitățile metodei, întrebările sunt asemănătoare, iar diferența o face experiența de lucru cu oamenii în procese.
În etapa finală ți se face profilul de consultant pe portalul oficial- https://shop.konmari.com/pages/consultants și, voila, ești consultant KonMari certificat. Astăzi sunt 364 de consultanți KonMari certificați în toată lumea, iar eu sunt unul dintre ei, cu nivel silver și mai mult de 400 de ore lucrate în sesiuni private cu oamenii, în casa lor. Cât a durat totul? Aproape un an. A fost greu? Da, însă a meritat efortul pentru că este pasiune.
Ce presupun sesiunile private KonMari?
KonMari este un proces de schimbare, de transformare prin care învățăm oamenii să își pună ordine în lucruri pentru totdeauna, îi ajutăm să înțeleagă relația cu lucrurile și cu spațiul, ce determină consumul și acumularea, care sunt consecințele unui spațiu dezorganizat și ce pot face pentru a schimba scenariul astfel încât să le fie mai bine și mai ușor acasă. Procesul constă în sesiuni private 1:1 și poate dura între 3 și 6 luni, în funcție de volumul lucrurilor, de suprafața casei și de cât de repede ia omul decizii. Lucrurile sunt doar instrumentul prin care ajungem să stam față în față cu trecutul și cu viitorul, deopotrivă, de aceea este important să analizăm toate lucrurile pe care le deținem și să decidem dacă ce păstrăm în viața noastră, în funcție de cât de tare ne plac și cât de utile ne sunt.
Ce este specific acestei metode, este faptul că simplificăm și organizăm pe categorii de obiecte – îmbrăcămintea, cărțile, hârtiile, obiectele diverse (denumite și komono) și obiectele sentimentale – nu în funcție de locul în care sunt depozitate. Cred în simplificarea și organizarea lucrurilor pe categorii. Atunci când aduci toate lucrurile dintr-o categorie într-un singur loc, îți este mult mai clar ce și cât ai cu adevărat, ce se repetă și ce îți lipsește. Este un moment de conștientizare foarte puternic. De asemenea, vezi mult mai bine care este cea mai potrivită și eficientă soluție de depozitare pentru lucrurile tale astfel încât să îți fie ușor să le iei și să le pui la loc.
Acum, revenind la procesul de consultanță, mulți oameni mă întreabă de ce e nevoie de un consultant, chiar nu putem face singuri ordine? Sigur că putem. Unii dintre noi. Însă sunt și oameni care nu știu cum să facă, de unde s-o apuce, oameni care au acumulat foarte mult și au pierdut controlul. Lor chiar le este greu să treacă printr-un proces de simplificare și de organizare, să analizeze tot ce dețin și să găsească o ordine a lucrurilor în care să le fie și bine, și simplu. Și nu este nimic de judecat aici pentru că scenariul este, de cele mai multe ori, următorul: ai 24 de ore la dispoziție, un job de la 9 la 5 (care se transformă în ora 7 de cele mai multe ori), 2-3 copii, o listă de urgențe și priorități, în care ordinea, ca proces, nu mai are loc. Când volumul lucrurilor este mare, este aproape imposibil să stai focusat în proces și să depășești singur momentele acelea de criză care de multe ori te fac să spui: nu funcționează, nu e pentru mine, nu o să mă pricep niciodată, e prea mult, nici nu vreau să mă gândesc să mă apuc. Rolul meu, în calitate de consultant, este să ghidez procesul, să susțin momentele în care omul este copleșit, dar și pe cele de bucurie, să ofer soluții și să creez împreună cu el un sistem de organizare adaptat nevoilor și stilului lui de viață.
Cele mai importante principii ale metodei KonMari
- Unul dintre principiile KonMari e să sortezi și să organizezi pe categorii. Sunt 5 categorii: îmbrăcămintea (inclusiv încălțăminte, accesorii, genți), cărțile, hârtiile, komono (tot ce ai în casă, altceva decât cele 3 categorii) și apoi obiectele sentimentale (pe parcursul procesului poți să descoperi obiecte sentimentale printre cărți, hârtii sau chiar haine).
- Asigură-te că este momentul potrivit să începi procesul de organizare. KonMari este o experiență transformațională căreia vei avea nevoie să-i dedici destul de mult timp si energie.
- Imaginează-ți viața ideală, cea pe care ți-ai dori să o trăiești în casa ta.
- Sortează și simplifică. Eliberează spațiul.
- Dacă folosești un lucru și îl pui la loc, pornind de la premisa că lucrul respectiv are un loc, dezordinea nu are cum să apară. Dacă aduci în casa ta doar lucruri de care ai nevoie și care îți plac foarte mult, clutter-ul nu are cum să apară.
Cum se desfășoară procesul KonMari cu clienții?
În prima etapă avem o discuție – interviu în care trebuie să înțeleg povestea clientului, așteptările și nevoile lui. Aici îmi dau seama dacă are nevoie sau nu de un consultant și dacă este pregătit să treacă prin procesul KonMari. Dacă există motivație și angajament, adică poate să dedice timp și energie pentru un astfel de proces, atunci începem să lucrăm la viziune și programăm prima sesiune.
Sesiunile au loc o singură dată pe săptămână, iar procesul durează între 3 și 6 luni. Durează atât pentru că e important să îi lasăm omului timp și spațiu să conștientizeze, să stea câteodată în disconfort, să aibă experiența cunoașterii. Dacă trecem repede prin proces, de azi pe mâine, puțin probabil să se schimbe ceva pe termen lung. Efortul fizic ar fi mult prea mare (vorbim de toate lucrurile adunate într-o viață), volumul informațiilor la fel de mare, iar omul s-ar simți copleșit și n-ar avea timp să le proceseze și să învețe, exersând. Eu nu cred că există schimbare profundă peste noapte, nu s-a întâmplat la mine, nu am văzut nici la alți oameni (de exemplu, azi să ai 120 kg și mâine să te aștepți să ajungi la 70 de kg și să dureze).
Procesul KonMari este un proces individual și personal de aceea nu lucrez cu mai mulți oameni în aceeași sesiune (de ex., în cuplu). Dacă pe parcurs dorește să se alături și partenerul, atunci începem un proces separat. E important de menționat aici faptul că nu simplificăm și nu sortăm niciodată lucrurile celorlalți oameni din casă deoarece s-ar putea să aruncăm lucruri valoroase și să creăm supărări foarte mari. Fiecare om e responsabil pentru lucrurile lui. În plus, dacă vom organiza lucrurile în locul celorlalți, nu vor mai ști de unde să le ia, nu vor ști cum să le pună la loc și dezordinea va reapărea.
Ce facem cu lucrurile de care nu mai avem nevoie?
Sunt din ce în ce mai mulți oameni care îți doresc să se despartă responsabil de lucrurile la care renunță. Vor să se asigure că ajung cât mai puține la groapa de gunoi, iar eu îi ajut cu recomandări de ONG-uri, magazine de caritate, grupuri online unde pot dona, vinde sau recicla. Însă, există și lucruri de care oamenii se despart greu și atunci aleg să le ducă temporar la ”mama” sau îi pasează acesteia responsabilitatea de a face ceva cu ele. Rar se întâmplă ca mama să le dea mai departe. De aceea, ele se vor aduna în spațiul părinților și, mai devreme sau mai târziu, tot noi ne vom ocupa de ele. Lucrurile de la mama nu dispar.
Care este cea mai dificilă parte pentru clienți în tot acest proces de organizare?
Sunt mai multe aspecte dificile. Sentimentul de copleșeală dat de volumul mare de lucruri, asociat cu frica că nu vor reuși, nerăbdarea de a termina cât mai repede, etapa de simplificare, cea în care trebuie să analizeze fiecare lucru pe care îl au în casa lor. Apoi, când analizează lucrurile pe categorii și conștientizează câte sunt și câți bani au cheltuit pe ele, inevitabil apare sentimentul de vinovăție și de frustrare. Însă, când ai o viziune de la început și îți este clar de ce te ”chinuiești” în acest proces, e mult mai ușor să iei decizii cu privire la ce păstrezi și să depășești aceste momente dificile.
Utilitatea și bucuria pe care ți-o aduce un lucru sunt două principii importante atunci când sortezi. Există în casa și în viața noastră lucruri care, per se, nu ne aduc bucurie și atunci ne gândim la ele prin prisma utilității, a ceea ce facem cu ele și a rezultatului pe care îl obținem, folosindu-le. Rezultatul este cel care ne-ar putea aduce bucurie. Să luăm exemplul unei sticluțe de Nurofen – mie nu îmi aduce bucurie, dar simplul fapt că mă ajută în momentul în care copilul are febră, mă bucură. Să ne gândim așa la lucruri când le sortăm, și ne va fi mai ușor.
Pe de altă parte, atâta vreme cât vom folosi lucruri în viața noastră, vom avea nevoie să le punem în ordine, să le punem la loc. Ce se schimbă odată cu KonMari este faptul că vom depune mai puțin timp și energie pentru astfel de activități. Ne va fi mai ușor. De asemenea, atunci când mergem la shopping, vom fi mult mai exigenți cu ce aducem acasă, vom fi mai responsabili și mai conștienți.
Toate acestea ne vor ajuta să ne ținem spațiul în ordine și să avem mai multă libertate.
Cum privesc românii conceptul de organizare a locuinței?
E un domeniu nou în România, care cere multă informare și conștientizare pentru a fi înțeles corect. Însă, cred că oamenii sunt din ce în ce mai deschiși la ideea de a căuta instrumente care să le aducă liniște, echilibru, claritate și independență, iar simplificarea și organizarea lucrurilor pot ajuta la obținerea acestui obiectiv. Observ o tendință de a trăi mai simplu, conștient și cu intenție, ceea ce mă bucură tare mult.
Pot fi învățați și copiii cum să-și organizeze lucrurile lor?
Da, lucrez și cu cei mici, cu copii de peste 3 ani și e fantastic, ei știu foarte bine ce le place și ce nu. La ei nu există ”mă mai gândesc, poate am nevoie anul viitor”. Copiii aleg și iau decizii mult mai ușor decât adulții, la ei ori e albă ori e neagră. De obicei lucrez înainte cu unul dintre părinți, în special cu mama, și împreună setăm un cadru în care se întâmplă lucrurile, stabilim coordonatele procesului. Nu poți ține un copil într-o sesiune de 5 ore, își pierde răbdarea și atunci facem lucrurile altfel.
În afară de consultanța KonMari, în sesiuni private, Romina Roșu organizează workshop-ul ”Less stuff, more living”, în fiecare lună la Cărturești Verona (luna aceasta #stămacasă) și workshop-uri pentru corporații despre organizarea spațiului de la birou și a zonei digitale, scrie pe www.organizo.ro și povestește pe pagina de Facebook – https://www.facebook.com/organizoromania/.
Enjoy!
sursa foto: arhiva foto Romina Rosu
Comentariile cititorului
Si eu o urmaresc :) si chiar am avut placerea sa o cunosc pe Romina. Este una dintre persoanele pe care le apreciez si in care am incredere! Imi plac proiectele ei si dorinta de a-i ajuta pe ceilalti. E o profesionista, un om minunat! Foarte frumos interviul, mi-a tinut companie la cafea!
:) ma bucur ca te-a insotit la cafea articolul:)