Cum sa gasesti o editura care sa iti publice cartea?

pozacarte2
Raspunsul? Insistand.
Atunci cand te apuci sa scrii prima data o carte esti foarte entuziasmat. Ai în cap subiectul. Poate si titlul. Dupa care te apuci de treaba. Te asezi in fata calculatorului ori a foii de hartie si te apuci sa scrii… cateva zile, cateva saptamani si tot asa, pana cand realizezi ca esti la ultima pagina si pui punctul ultimei fraze din carte. Si in acest moment iti pui si intrebarea: Unde o sa imi public eu cartea?
Iar daca vrei sa gasesti o editura care sa iti publice cartea pe banii lor, urmeaza pasii pe care i-am facut eu.

Pasul 1: Intocmeste o prezentare a cartii (1-2 pagini) si un CV de autor. Daca ai si o recomandare (a unui scriitor sau critic literar) cu atat mai bine.

Pasul 2: Suna la edituri
Asa am inceput eu cautarea. Am sunat la peste 10 edituri. Mi-au dat adrese de genul office@editurax.ro si le-am trimis mail cu prezentarea cartii, manuscrisul propriu-zis si cu CV-ul de autor. Am avut surpriza ca doar un sfert dintre edituri sa imi confirme primirea email-ului (iar confirmarile au venit din partea unor secretare, nu a editorului). La telefon am avut parte si de raspunsuri de genul: “Dar ce d-onsoara, va asteptati sa publicam noi pe banii nostri, sa va scoatem noi din anonimat?”

Pasul 3: Daca pasul 2 nu merge… iti intrebi toate rudele, toti prietenii daca cineva stie pe cineva care lucreazs la o editura

Am vazut ca nu merge cu sunatul la edituri si am inceput sa apelez la reteaua de networking. Recunosc ca am avut noroc si am obtinut cateva contacte bune si le-am scris direct editorilor. Pentru ca veneam ca o recomandare din partea lui x, au primit mail de confirmare in 10 min.
Dupa o luna, doua, am primit raspunsuri de la edituri de genul: “ne pare rau, dar nu ati fost selectata”, sau “cartea dvs. nu e nici cal, nici magar, nici calare, nici pe jos, nu stapaniti tehnica Y” sau “ati putea rescrie cartea din perspectiva unei adolescente?

• Pasul 4: Daca nici pasul 3 nu functioneaza, te duci cu manuscrisul printat in brate la targurile de carte.
Eu am fost la Bookfest. Cu tocuri, aranjata si cu plasa de manuscrise, m-am prezentat la fiecare stand in parte: “Ma numesc …, am scris un roman… publicati tineri debutanti?” Si aici tot felul de raspunsuri: de la “da, dar pe banii dvs.” pana la „trimite si tu manuscrisul pe office@editurax.ro”. Intr-un final am ajuns in dreptul unui stand unde m-am impiedicat la propriu. “Ghinion sau noroc” mi-am zis in gand, dupa care a urmat clasica introducere. Raspunsul a fost direct: “Da, publicam. Ai venit unde trebuie”. Am lasat manuscrisul si peste cateva saptamani am primit un email in care editorul mi-a spus ca am trecut de preselectie si ca romanul o sa fie publicat.

Pasul 5: Daca nici pasul 4 nu functioneaza, ia-o de la capat si insista
Insista, fara jena, pana cand obtii un raspuns de orice fel. Sa nu presupui ca o tacere inseamna neaparat o respingere. Retrimite email sau suna din nou.

Nu uita ca nimeni nu e genul care sa insiste pana cand devine.

Sursa foto: pixabay.com

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Comentariile cititorului

  1. dinu c

    Buna Cristina, chiar foarte util articol. are o singura hiba: nu ai precizat editura care a acceptat sa publice altfel decat pe banii tai. eu sunt la a doua carte si pentru prima am platit eu. si sincer mi-ar placea mult sa sar peste acest pas :)…

Spune-mi părerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest formular colecteaza numele, e-mailul si continutul dvs. pentru a putea urmari comentariile introduse pe site. Pentru mai multe informatii, verificati politica noastra de confidentialitate, unde veti primi mai multe informatii despre unde, cum si de ce stocam datele dvs.