Cum sa asterni versuri pe hartie

Ce semnificatie are cartea tiparita? Fara cartea tiparita nu ar exista istorie, nu ar exista descoperiri, nu ar exista cultura. Chiar daca in ziua de azi numeroase carti circula in format electronic, senzatia pe care o incerci atunci cand rasfoiesti o carte, nu poate fi inlocuita de nicio inventie digitala.

Cartea estphoto(28)e privita ca un obiect de arta de catre mesterul Razvan Supuran, artist in arta hartiei manuale. In cadrul proiectului „27 de ragazuri”, mai precis a evenimentului „Atelier de hartie manuala si versuri” din cadrul Muzeului Taranului Roman am vazut cum se face hartia de mana. Ajunsi in „Atelierul de carte” am avut impresia ca ne aflam intr-un spatiu vechi de sute de ani. Am ramas placut surprinsi de biblioteca plina cu carti sau carnetele confectionate manual (printre care si editii unice ale operei „Miorita” in viziunea artistului), de hartia pusa la uscat si prinsa cu carlige, de aparatul de presa ori de micul atelier cu instrumente de tipografie. Pe scurt, un loc cu totul special a carui locatie in cadrul Muzeului Taranului Roman nu putea fi mai nimerita. Pasiunea initiala a mesterului pentru citit s-a transformat in pasiunea pentru carte si pentru hartie, de-a lungul anilor inventand propriile formule chimice de realizare si tratare a hartie.

photo(29)Procesul realizarii hartiei manuale porneste de la desfacerea fibrelor (fie ca este vorba de celuloza industriala, diverse materiale ori plante) in combinatie cu apa, cu ajutorul unui aparat special, urmata de strecurarea fibrelor prin sita, ca mai apoi fiecare foaie astfel obtinuta sa se puna la presa, iar la final la uscare. Ulterior, cu instrumente speciale am putut sa tiparim pe foaie versuri sau ornamente grafice.

Fiecare dintre noi a plecat acasa cu o foaie alba, speciala, pe care sa putem sa ne asternem ganduri frumoase…ce vor ramane intiparite pe hartie, in minte si-n suflet.

photo(30) photo(31)

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Top 5 atracții turistice în Malta

Dacă vizitezi o dată Malta, cu siguranță că vei vrea să te reîntorci. Nu ai cum să nu iubești această țară, care, deși este foarte mică (are dimensiunea și populația unui oraș), deține adevărate bijuterii

Citește mai departe

Spune-mi părerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest formular colecteaza numele, e-mailul si continutul dvs. pentru a putea urmari comentariile introduse pe site. Pentru mai multe informatii, verificati politica noastra de confidentialitate, unde veti primi mai multe informatii despre unde, cum si de ce stocam datele dvs.