Corina Turcuman, tehnician și trainer extensii de gene: „Îmi place să recurg la tot felul de trucuri, dar să pară cât se poate de natural, să nu iasă în evidență.”

Dacă s-ar face un chestionar pentru a vedea ce produs de beauty e nelipsit din trusa de machiaj a unei femei, probabil că în top ar fi rimelul. Și asta pentru că niște gene lungi, dese și frumos arcuite oferă privirii un mister aparte. Numai că femeile au vrut ceva care să le ofere și mai mult volum și s-au inventat genele false tip bandă care pot fi folosite la diverse evenimente (pe care le-am încercat și eu de câteva ori). Femeile nu au fost mulțumite nici așa, și-au dorit să aibă parte de o privire perfectă în fiecare zi și prin urmare s-au inventat extensiile de gene fir cu fir, care de câțiva ani de zile sunt la modă.

Eu sunt adepta naturalului și pot spune că până acum am văzut foarte puține extensii de gene care să îmi placă cu adevărat. De curând însă am observat la o prietenă niște extensii frumoase, care păreau extrem de naturale. Am rugat-o să mi-o prezinte pe cea care i le-a pus și așa am cunoscut-o pe Corina Turcuman, tehnician de gene false, câștigătoare a zeci de concursuri internaționale în domeniu, care a învățat meserie de la cei mai buni tehnicieni din lume. Și care acum, la rândul ei, ca trainer, dă expertiza mai departe.

Am fost în salonul ei, Karina Lashmaker, să aflu mai multe despre extensiile de gene, dar și despre cum și-a făcut curajul să schimbe cariera din domeniul bancar cu cea de tehnician de gene false, cum a plecat din Chișinău ca să-și deschidă propriul business în București și nu în ultimul rând despre cum reușește să împace jobul de mamă cu cel de antreprenor.

Ai schimbat cariera în bancă cu cea de tehnician de extensii de gene false. Ce te-a motivat să faci schimbarea asta?

Schimbarea s-a produs în 2010, eram în concediu de îngrijire a copilului cu cea de-a doua fetiță și încercam să-mi găsesc o ocupație în care să fiu utilă și societății, nu doar familiei. Înainte aveam o mică carieră în domeniul bancar, dar atunci copilul era destul de mic și îmi era foarte greu să mă reîntorc în bancă. Am încercat la acea vreme diverse idei de business-uri, care să-mi permită să mă ocup și de copii dar să mă simt și eu utilă societății, însă niciuna nu s-a concretizat. Până într-o zi, când am citit un anunț despre un serviciul de aplicare de extensii de gene. La vremea aia abia știam ce sunt extensiile de unghii. M-a captat anunțul, am zis să merg și să-mi aplic. Marea mi-a fost surprinderea când am ajuns la salon și mi s-a spus că procedura are loc cu ochii închiși. Pentru că nu am văzut nimic, curiozitatea mea a crescut și mi-am propus să fac un curs de extensii de gene.

Eram atunci la Chișinău și cu greu am găsit un trainer, de fapt fata care mi-a aplicat extensiile, tot ea mi-a și arătat tehnica. Primul meu curs a durat practic 2 ore în care am aplicat 3 extensii de gene. Acum, peste ani de zile pot să recunosc că acel curs a fost o dezamăgire pentru mine, dar cumva atunci ambiția m-a provocat să nu mă opresc, ci din contră, să merg mai departe, să mă perfecționez, să caut cât mai multă informație. Am urmat multe cursuri de perfecționare în Ucraina, Rusia (într-o iarnă am fost și în Siberia la un curs, la -42 de grade) și în prezent mă tot perfecționez. Acum, în pandemie există varianta online, doar că nu toate lucrurile se pot învăța online. Sper să merg cât mai curând să vitez trainerii pe care-i urmăresc, să învăț noi tehnici și metode.

De unde a pornit pasiunea ta pentru zona de beauty?

Tot timpul am fost interesată de zona de beauty. În studenție am primit cadou de la părinții mei un curs profesional de make-up, m-a captat și am început să-mi machiez prietenele și colegele. Machiajul mă fascina și m-am perfecționat, însă programul de lucru din weekenduri cu miresele nu îmi lăsa timp să mă ocup și de fetițele mele. Așa că m-am axat pe gene. Și, deși prietenii îmi spuneau că jobul ăsta nu se potrivește cu firea mea energică, de mai bine de 10 ani sunt în domeniul ăsta și e un lucru care pe mine mă relaxează. Pot să fiu obosită, stresată, atunci când mă apuc să pun extensii de gene unei cliente mă relaxez și atunci îmi vin în minte și idei și proiecte pe care vreau să le realizez.

Corina Turcuman e unul dintre primii traineri de extensii de gene de la noi din țară. Mă uit în salon și văd foarte multe cupe, diplome, iar curiozitatea mă împinge să aflu mai multe.

Mie îmi place ca lucrurile să vorbească despre mine, nu vorbele. Cupele, diplimele sunt de la cursurile de perfecționare pe care le-am avut, dar și de la concursuri. Pot să zic cu mândrie că sunt cea care a adus conceptul de Campionatul internațional de extensii de gene pe teritoriul României. Ideea a apărut când eram la o deplasare în Siberia, invitată în calitate de jurat în cadrul unui concurs de extensii de gene. Văzând toată atmosfera de acolo, emoțiile pozitive ale participantelor am zis de ce nu, să aduc și pe teritoriul României aceste emoții. Așa a apărut proiectul Lash Fest, campionatul interrnațional de extensii de gene din România care a avut deja 3 ediții (a patra nu s-a mai realizat pentru că a venit pandemia) și au fost participante din toate colțurile lumii – Franța, Israel, Norvegia, Grecia, Danemarca, Sebia, dar și românce plecate din țară.

 Un alt proiect este cel de conferință online, la care am încercat să aduc speakeri din Rusia și Ucraina, unde sunt cei mai buni traineri care să vorbească despre anumite teme legate de nișa noastră de extensii de gene. M-am gândit că dacă fetele din România nu pot să ajungă la ei, de ce să nu le ajut eu cu acest format, am fost și organizator și traducător.

Corina și-a deschis primul salon de aplicare extensii de gene în orașul natal, în Chișinău, acum 10 ani. După ani buni de aplicare, multe cursuri și perfecționări a început să susțină ea cursuri, în calitate de trainer.

Cum ai ajuns în București?

Două fete care și-au pus extensii la mine și care aveau în București un magazin unde vindeau produse pentru tehnicienii de extensii de gene mi-au propus o colaborare, să țin cursuri. Eu făceam de ceva timp naveta Chișinău-București, dar nu mă opream în București, mergeam la Târgoviște o dată pe lună ca să pun extensii de gene la un salon cunoscut de acolo.

La început am ezitat puțin, pentru că la vremea aia nu știam foarte multe expresii, cuvinte corecte în limba română, așa că lucrul ăsta m-a făcut să stau pe gânduri. Mă întrebam dacă o să înțeleagă fetele ce vreau să le explic. Dar ambiția din mine mi-a zis că pot să fac față. Și așa a fost, dacă sunt până în prezent în România înseamnă că am fost destul de bine înțeleasă. Câteodată fetele mă simt ca accent, dar nu ascund niciodată că sunt basarabeancă și vorbitoare de limbă rusă.

La început veneam în București o dată pe lună, apoi de două ori pe lună, am colaborat așa vreun an de zile. Apoi colaborarea pe care o aveam la momentul acela a încetat, dar cererea pentru cursuri era foarte mare, cursantele îmi spuneau că am eu metoda mea aparte de a explica. Doar că eu mă simțeam obosită, timp de doi ani făceam naveta, o săptămână eram în București, o săptămână în Chișinău, conduceam noaptea, a doua zi dimineața eram cu clienta în fața mea și lucram. Era destul de greu pentru mine, iar copiii mei îmi duceau lipsa. Trebuia să mă hotărăsc, ori să rămân acasă în Chișinău ori să mă mut în București și, fiind cererea foarte mare, am zis să încerc să vin pe cont propriu. Fetițelor mele le-a plăcut foarte mult în București și am ales să rămânem aici.

Când m-am mutat în 2016 am devenit antreprenor și am ales locația asta. A fost dificil pentru că nu știam Bucureștiul și nu știam ce zonă să aleg. Mi-a plăcut aici că nu e departe de centru, dar nici aglomerat. Mi-am dorit să vin cu un design anume, începând de la parchet, până la tavan, să creez o atmosferă caldă în salon.

După 4-5 ani i s-a făcut dor de casă, de familie, de prieteni și de atmosfera de acolo, de la Chișinău. Au fost perioade în care în București a avut parte de comentarii răutăcioase privind accentul ei, dar s-a autoeducat, a învățat să filtreze lucrurile, să nu le ia personal. A ales să rămână totuși aici, mai ales că fetițele ei se acomodaseră atât de bine.

Acum îmi dau seama că duc dorul și de acolo, dar duc dorul și de aici. În Chișinău îmi lipsesc parcurile din București, iar aici îmi lipsește mâncarea cu specific basarabean.

Ai luat-o de la zero. Cât de greu ți-a fost ca antreprenor?

Nu a fost ușor. Cu partea de antreprenoriat eram obișnuită din Moldova. A fost greu pentru că nu aveam de la cine să cer un sfat, nu aveam de la cine să cer un ajutor. Pe de altă parte erau colege din același domeniu care poate nu voiau să-mi spună anumite lucruri, mă simțeau concurenta lor. Eu văd lucrurile mai diferit. Eu am avut o situație în care la 300 de metri de locația mea era salonul unui tehnician de extensii de gene care se deosebea de numele meu doar cu 3 litere. Dar nu am luat-o ca pe un cuțit în spate. Mi-am zis că trebuie să fac în așa fel încât clienții să vină la mine, iar asta presupune să ofer sevicii adiționale, să comunic, să încerc cumva să mă deosebesc. La început multe colege încercau să mă imite, am fost o sursă de inspirație pentru multe. Asta înseamnă că fac lucrurile bine, așa că am zis să fiu un exemplu pentru toți.

Astăzi sunt pe piață multe tehniciene de extensii de gene (numai eu am pregătit în jur de 1000 cursante), e clar că tot eu mi-am pregătit concurența. Când zic asta – și asta încerc să explic și fetelor la curs – mă refer la o concurență loială, care să te motiveze să fi astăzi mai bun decât ceea ce ai fost ieri și să prestezi servicii de calitate mai bune decât colegul ori colega de pe aceeași stradă cu tine.

Cu ce te diferențiezi față de alte saloane?

Eu asta le învâț și pe cursante – să comunice cu clienta, să afle ce își dorește ea de la extensiile de gene. Sunt multe cazuri când clienta vine, nu spune nimic și la final e dezamăgită. Poate că ea a vrut extensii mai lungi, dar i s-au aplicat mai scurte sau invers, sau poate a vrut un volum mai natural. Mie îmi place să comunic cu clienții, să ofer servicii așa cum mi-ar plăcea mie să primesc. Sunt  fete care vin pentru prima oară la aplicare de extensii de gene iar eu le descriu toți pașii pe care îi fac. Pentru că fata, fiind cu ochii închiși are o frică, stă încordată. Eu când anticipez pasul pe care-l fac ea începe să se relaxeze și se simte mai în siguranță. Încerc să prestez servicii de cea mai înaltă calitate.

Pe lângă serviciul de extensii de gene, Corina s-a specializat și în laminare de gene, styling sprâncene, vopsit cu hena și microblading.

Gene și sprâncene se completează foarte bine. Am încercat și zona de hairstyling, epilare (inclusiv cea definitivă), coafuri, dar fac ceea ce îmi place, ce îmi aduce satisfacție, nu ceea ce îmi aduce bani.

Există mitul că genele false distrug genele naturale. Este adevărat sau fals?

Fals, dar și un pic adevărat. E adevărat că atunci când se exagerează cu lungimea, cu grosimea sau se aplică mult adeziv, atunci da, se deteriorează genele naturale. Dar atâta timp cât se aplică corect extensiile, atâta timp cât lungimea, grosimea sunt corespunzătoare, genele naturale nu sunt afectate. Am cliente care de 6-7 ani își aplică la mine extensii de gene și au genele naturale perfecte. Oricum, și genele false au evoluat foarte mult. În 2010 erau din plastic, acum sunt foarte fine, moi, arată ca cele naturale, nu le deosebești.

Eu sunt persoana căreia îi place naturalețea. Îmi place să recurg la tot felul de trucuri, dar să pară cât se poate de natural, să  nu iasă în evidență.

Extensile de gene sunt de multe lungimi și de multe grosimi. Un 3D poate fi făcut cu extensii un pic mai groase sau un pic mai subțiri. Eu aleg varianta mai subțire ca să pară mai natural. Dar și aici, grosimea extensilor de gene se alege în funcție de grosimea și lungimea genelor naturale- dacă genele sunt foarte scurte și aplici extensii lungi nu o să reziste lucrarea, nu o să aibă o stabilitate. Dar vrei ceva natural, cât mai lejer, atunci alegi varianta subțire. Le porți 4 săptămâni și nu le periezi. Când sunt foarte lungi față de genele naturale ele nu au stabilitate și trebuie să stai permanent să le periezi.

Poate adezivul să provoace iritații, roșeață sau chiar arsuri ale corneei?

Adezivul e chimic, emană vapori toxici. Dar de la an la an formula se îmbunătățește și acum nu mai sunt atât de toxici cum erau la început. În cazul în care nu e dozată corect cantitatea de adeziv sau dacă clientul nu stă cu ochii bine închiși, atunci poate să se înroșească zona albicioasă a ochiului. Dar atâta timp cât s-a lucrat cu produse de calitate, procedura are loc cu ochii închiși, s-a dozat corect cantitatea de adeziv nu are cum să fie afectat ochiul.

Există contraindicații? În ce situații nu se pot aplica genele false?

Nu se pot aplica persoanelor cu boli de ochi vizibile – conjunctivită, blefarita, ulcior, ochii umflați. Cele cu ochii sensibili pot purta, dar trebuie să anunțe tehnicianul, ca să știe cum să aplice adezivul să nu provoace iritații mai mari. Pot fi aplicate inclusiv persoanelor care poartă lentile de contact.

Cum trebuie îngrijite acasă genele false?

Dacă înainte timp de 24 de ore nu trebuia să le speli și trebuia să le periezi zilnic, acum lucrurile au evoluat, după procedură poți chiar să mergi la piscină. Totuși recomand să fie spălate zi de zi cu o spumă specială pentru extensiile de gene. Multe cliente cred că dacă nu se spală la ochi extensiile de gene o să reziste mult mai mult timp. Însă dacă nu se spală se adună praf, sebum, fard, se depozitează la rădăcină și asta nu ajută genele naturale.

În medie genele false țin 4 sau chiar 5 săptămâni. Nu trebuie să ai niciun disconfort cu ele. Dacă le simți, înseamnă că ceva nu a fost bine aplicat. Cu rimel nu e nevoie să te mai dai, poți eventual spre sfârșitul lunii, când devin mai rare.

Cum e cererea pentru extensii de gene false, pe piața de beauty de la noi din țară?

 E în creștere și cred că acest serviciu o să fie mult timp cerut pentru că extensiile de gene te schimbă foarte mult. Îți pot schimba privirea, deschiderea ochiului. Se pot masca multe imperfecțiuni pe care noi ca tehnicieni le observăm. Nu mai ai nevoie de machiaj, nu mai ai nevoie de linia de tuș, nu mai pierzi timp să le machiezi, să le demachiezi. În funcție de forma ochilor, apropiați, îndepărtați, se fac diverse efecte de alungire, de rotunjre, de lifting (pentru cele care au pleoapa căzută). Există extensii de gene colorate sau de diferite curburi care dau diferite efecte, Kim Kardashian, wet lashes, efect de eyeliner.

Ce îți aduce bucurie la final de zi?

Îmi aduce bucurie atât reacția cursantelor mele cât și a clientelor mele. Mă bucură că pot să aduc informații corecte, că pot să explic pe înțelesul cursantelor și ele să poată să facă lucrurile cât mai bine. Mă bucură bucuria din ochii cursantei care vede la fiecare aplicare că se descurcă tot mai bine și mai bine. Și legat de ce spuneam la început, simt că am o contribuție pentru societate când văd că fetele evoluează de la zi la zi. Sunt mândră că multe dintre cursantele mele sunt astăzi traineri, că unele au crescut și au ajuns sus mai repede decât mine.

Mă bucur în momentul în care clienta vine la început un pic sceptică, iar la final zice Wow, genele astea sunt foarte naturale, îmi stă foarte bine. Sau după ce fac o laminare de gene, clienta se întreabă Chiar astea sunt genle mele naturale?

Ești mamă și antreprenor. Cum împarți cele două joburi?

E greu și complicat și vreau să mulțumesc familiei că mă înțelege. Câteodată am regrete că nu petrec suficient timp cu fetele mele, muncesc toată ziua, seara vin obosită. Însă ieșim foarte des cu familia, aproape în fiecare weekend. Încerc să îmi dedic timp pentru ele, să facem mini-vacanțe unde să mergem împreună, am zile dedicate pentru fiecare dintre ele, pentru că au vârste diferite. E greu, dar se poate face.

sursa foto: arhiva personala Karina Lashmaker

 

 

.

 

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spune-mi părerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest formular colecteaza numele, e-mailul si continutul dvs. pentru a putea urmari comentariile introduse pe site. Pentru mai multe informatii, verificati politica noastra de confidentialitate, unde veti primi mai multe informatii despre unde, cum si de ce stocam datele dvs.