Ea (o domnisoara draguta, roscata, dandu-si ochii peste cap): „Ce-am fost si ce am ajuns…. eu, o diva…uff….ce greu este”
El (un tanar simpatic, ce o tine pe domnisoara de brat): „Asta ti se pare tie greu? Sa mergi cu metroul?”
Ea (hotarata): „Da”
El (fixandu-i privirea): „Nu, greu e sa n-ai ce manca, unde sa stai si sa trebuiasca sa lupti zilnic ca sa le ai.”
Ea (incruntata si usor cazuta pe ganduri): „Nu stiu ce sa zic…mie si sa mergi cu metroul mi se pare greu…”
El (fixandu-i in continuare privirea): „Asta e cel mai mic rau de care poti sa ai parte, nu crezi? Uita-te la toti oamenii astia din jur, din metrou…toti oamenii astia sunt saraci… nu au bani…oamenii astia lupta…asta e …realitatea”
O discutia aparent banala, dintr-o zi de luni dimineata, in metroul aglomerat din Bucuresti … dar al carei ecou ramane…. o poza a societatii romanesti… in care fetele tinere au pretentii de asa-zise „dive”… in care mersul cu metrou este vazut ca fiind ceva pentru „plebea societatii”…
De ce oare, la Londra, spre exemplu, vezi in metrou numai oameni civilzati si imbracati frumos la costum care se indreapta spre birouri? Oamenii cu bani care aleg acest mijloc de transport si care nu se rusineaza de acest fapt, ci din contra, aleg sa nu-si piarda diminetile in trafic si au grija si de mediu…De ce la noi este la moda ca oamenii sa mearga la serviciu cu masina doar pentru a nu-si „sifona” costumul in metrou? De am ajuns sa evitam sa circulam cu RATB-ul de frica sa nu ramanem fara portofel ori telefon mobil, ori ca sa nu fim injurati?
Pentru ca acest tip de mentalitate este incurajat in tara noastra… si probabil ca baietii, inca de mici, sunt educati despre importanta unei masini pentru a putea impresiona o viitoare „diva” si sunt mai putin educati despre importanta mediul inconjurator ori regulile de comportament civilizat din mijloacele de transport in comun.