Nu degeaba Belgia este supranumita si tara ciocolatei. Aici exista peste 2000 de magazine specializate numai in ciocolata. Cateva dintre cele mai familare nume ale producatorilor de ciocolata sunt: Neuhaus, Godiva, Leonidas, Corné Port-Royal, Galler, Jacques.
Neuhaus
Originea celebrei ciocolaterii a inceput in anul 1857, cand Jean Neuhaus (de origine elvetiana) si-a deschis propria farmacie in Bruxelles. El vindea ciocolata amaruie (lichida sau solida) fabricata in pivnita farmaciei sale. In anul 1912, Jean Neuhaus junior, a preluat afacerea si a creat ceea ce denumim azi pralinele begiene, iar 3 ani mai tarziu, cu ajutorul sotiei sale, a creat o cutie speciala in care se tin pralinele denumita “ballotin”. De atunci si pana in ziua de azi, ciocolateria Neuhaus se numara printre ciocolateriile de lux din intreaga lume.
Godiva
Totul a inceput in anul 1926, in subsolul casei familiei Draps din Bruxelles. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, cei trei frati: Joseph, François si Pierre au dat numele “Godiva” intreprinderii lor familiale. Numele a fost dat in onoarea legendei doamnei Godiva. Legenda spune ca, in secolul al XI-lea, Godiva, sotia unui lord din acea vreme, a calarit pe strazile din Conventry (oras din Anglia) fara a purta haine, ca semn de protest impotriva taxelor exagerate impuse de sotul sau chiriasilor. Cu trecerera timpului, afacerea “Godiva” s-a extins putin cate putin, ajungand de la Bruxelles pana in New York.
Leonidas
Numele este dat dupa numele fondatorului grec, Leonidas Kestekides, care in urma premiilor castigate in anul 1910 la Bruxelles si in 1913 la Gent, fiind recunoscut ca un adevarat mester in arta ciocolatei, s-a stabilit in Belgia. El a dorit sa faca accesibila vanzarea ciocolatei tuturor locuitorilor si a creat conceputul prin care vindea ciocolata la fereastra, astfel incat trecatorii sa poata vedea toate sortimentele. Conceptul, cunoscut de specialisti drept “guillotine-window” a avut succes imediat.
Galler
Fondata in 1976, Jean Galler a reusit sa creeze cea mai fina ciocolata si a devenit oficial furnizorul de ciocolata al Casei Regale. El este inventatorul a ceea ce denumim “langue de chat” (limba de pisica). Unul din magazinele sale le puteti admira chiar in Grand-Place din Bruxelles.
Pierre Marcolini
Se spune ca cea mai buna ciocolata este cea de la ciocolateria Pierre Marcolini. Acesta si-a deschis magazinul in Bruxelles in 1995, imediat ce a castigat titlul de “World Champion of Pastry”. In ciocolata gasim nu numai fructe neobisnuite (pepene, pere) dar si condimente precum piperul, patchouli.
Pe langa cele descrise mai sus, in Belgia puteti admira si alte faimoase ciocolaterii precum Dumon Chocolatier (una din locatii o puteti gasi in Brugge), o afacere de familie foarte mica, dar ce ofera ciocolata de cea mai buna calitate, premiata la numeroase concursuri, ori Corné Port Royal, cu o traditie de peste 80 de ani, ce imbina ingrediente 100% naturale cu cei mai buni specialisti in decorarea manuala a bomboanelor, ori Jacques, devenit celebru in urma inventarii batonului de ciocolata.
Cum se “fabrica” pralinele belgiene?*
In cadrul muzeului de ciocolata din Bruxelles, am luat parte la o demonstratie in care am vazut cum se fabrica renumitele praline belgiene. Procesul se numeste”moulding”, umplerea formelor cu ciocolata. Ciocolata topita este turnata in forme si este lasata sa se raceasca si sa se intareasca (la frigider). Ulterior, pralinele sunt umplute cu crema (caramel etc), se adauga un nou strat de ciocolata lichida si se pun iar la frigider. Odata ce pralinele s-au intarit, sunt scoase din forme.
Temperatura joaca un rol cheie in procesul de creare a pralinelor. Ciocolata neagra necesita o temperatura de 31-32 grade, cea cu lapte in jur de 30, iar cea alba 28. Este bine de stiut atunci cand cumparati ciocolata, ca aceasta trebuie mentinuta la o temperatura de 15-18 grade, trebuie sa fie tinuta departe de caldura, umiditate, fiind recomandat un loc uscat. Durata de valabilitate difera de la 1 an pentru ciocolata neagra, la 6 luni pentru ciocolata cu lapte sau cea alba.
Si, daca vi se face dor din cand in cand de adevarata ciocolata belgiana, nu uitati ca si la noi in tara puteti savura aroma unica a pralinelor belgiene, intr-o vizita la Neuhaus ori Leonidas.
*www.mucc.be
Comentariile cititorului
Hmm, un job ca tester/sampler ar fi placut pe-acolo! Macar asa, de vara :)
jobul ideal:)