Calatorie prin tara ciocolatei si a pralinelor – Partea 1

Cand te gandesti la Belgia, primul lucru care iti vine in minte este ciocolata.

Si pentru ca am vrut sa ma conving de acest lucru, am intreprins in plina vara o incursiune in tara ciocolatei. Si cu ce puteam incepe vizitarea  Belgiei daca nu cu explorarea muzeului de ciocolata unde i-am descoperit originile si modul de preparare.

Scurta istorie a ciocolatei:

Originea ciocolatei se gaseste in arborii de cacao cultivati de triburile aztece si maiase din  America Centrala si de Sud. Acestia foloseau boabele de cacao drept moneda de schimb, sau pentru a face o bautura speciala cu gust amarui, numita “Xocoatl”. Pentru europeni descoperirea ciocolatei a venit in anii  1518-1528, atunci cand spaniolul Fernando Cortez a debarcat in Mexic. Considerat un rege, bastinasii i-au oferit bautura lor specifica, facuta din boabe de cacao. Intr-o scrisoare adresata regelui Spaniei, Cortez spune ca a descoperit in America o licoare care iti permite sa ai energie intreaga zi fara sa ai nevoie de hrana. Colonistii au dus aceasta licoare in Spania (era in special consumata de marea nobilime) si i-au adaugat zahar  pentru a se adapta gustului europenilor. Arborele de cacao a fost plantat in Spania  timp de 100 de ani in gradini secrete. Raspandirea bauturii in Europa  a avut loc in 1615, cand regina Ana a Austriei, fiica regelui Spanei s-a casatorit cu  Ludovic XIII si a dus in Franta reteta bauturii de ciocolata.

Prima tableta de cicolata dateaza din 1635 si a fost  realizata in Belgia.

De la fruct la ciocolata:

Arborele de cacao (masoara intre 4-10 metri) se cultiva in zonle tropicale, 70% din productia mondiala provenind din Africa.

1.Fructul si boabele de cacao

Fructul masoara intre 10-25 cm, poate cantari  pana la ½ kg si in el se gasesc boabele de cacao (30-40 ca numar, asezate ca intr-un ciorchine).

2. Procesul de fermentatie

Fructele sunt recoltate dupa 4 luni. Ulterior fructul se desface pentru a lasa boabele sa fermenteze timp de 2-3 zile (in foi de bananier).

3. Procesul de uscare

Dupa incheierea procesului de fermentatie, boabele de cacao sunt lasate la uscat timp de 2 saptamani. Dupa acest proces, boabele de cacao sunt selectate in functie de calitate.

4. Procesul de prajire

Boabele sunt prajite la temperatura de 100-140 grade timp de aproximativ 20 de minute, gustul amarui al ciocolatei provenind de aici.

5. De la bob de cacao la masa de cacao

Dupa incheierea procesului de prajire, boabele de cacao sunt introduse intr-un zdrobitor. Astfel este separata samanta de coaja. Semintele sunt ulterior macinate. Rezulta o pasta care poarta denumirea de masa de cacao.

Masa de cacao = pudra de cacao + unt de cacao; datorita temperaturii inalte de presare, untul se topeste si pudra poate fi separata de unt.

6. De la pasta de cacao la produsul finit

Masa de cacao se framanta timp de cateva ore in niste malaxoare gigant (denumite „conches”). In functie de tipul de ciocolata dorit, untul de cacaco, lecitina, vanilia, zaharul (si laptele pentru ciocolata cu lapte sau pentru cea alba) sunt adaugate in cantitati diferite. In timpul acestui proces, fluiditatea ciocolatei este masurata.

Ciocolata este gata pentru a fi trimisa maestrilor ciocolatieri. Aceasta este livrata in 3 forme: tablete de 5 kg, lichida sau bomboane.

Pe langa povestea ciocolatei, in muzeu am putut admira adevarate opere de arta facute…tot din ciocolata:)

    

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spune-mi părerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest formular colecteaza numele, e-mailul si continutul dvs. pentru a putea urmari comentariile introduse pe site. Pentru mai multe informatii, verificati politica noastra de confidentialitate, unde veti primi mai multe informatii despre unde, cum si de ce stocam datele dvs.