Ca si cacofonie….cum putem sa scapam de ea?

In ultimul timp auzim tot mai des folosindu-se formularea “ca si” in contexte nepotrivite: “ca si societate”, “ca si presedinte”. Si ceea ce este cel mai grav este faptul ca auzim aceasta constructie gresit folosita si in mass-media, la diverse emisiuni tv sau chiar si in presa scrisa.  Or, daca mass-media, presupunand ca “stie a vorbi corect romaneste”, o foloseste, apoi noi de ce n-am folosi-o daca ne este la indemana? Si uite asa, aceasta exprimare s-a “impamantenit” atat de mult incat in ziua de azi auzi aceasta exprimare (gresit folosita) la tot pasul, multi dintre noi probabil crezand ca s-a inventat o noua regula  gramaticala.

Aceasta constructie este folosita cel mai des in incercarea de a evita cacofonia:

ca si coleg

ca si comunitate

De multe ori insa, formularea “ca si” se foloseste pur si simplu, nefiind vorba de evitarea niciunei cacofonii:

ca si manager

ca si multumire

Putem inlocui usor acest “ca si” cu o formulare de tipul “drept”  (“drept multumire”) sau “in calitate de” (“in calitate de coleg, manager, comunitate”).

Contextul in care se foloseste corect constructia “ca si” este comparatia: “El este tot atat de destept ca si tatal sau” ori in exemplul: „El, ca si mine, a luat nota buna.”

Poate ca la inceput o sa ni se para greu sa nu mai folosim formularea ”ca si”, pentru ca ne-am obisnuit atat de mult cu ea si ne este  la indemana, dar haideti sa incercam, pentru ca daca ajungem sa o folosim de trei, patru ori intr-o conversatie… interlocutorul va avea impresia ca-l “supara” ceva la ureche.

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spune-mi părerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest formular colecteaza numele, e-mailul si continutul dvs. pentru a putea urmari comentariile introduse pe site. Pentru mai multe informatii, verificati politica noastra de confidentialitate, unde veti primi mai multe informatii despre unde, cum si de ce stocam datele dvs.