Atunci când trecem printr-un moment greu, realizăm că viața e prea scurtă, că dacă nu ne apucăm acum să facem ceea ce ne place cu adevărat, dacă nu dăm curs pasiunii pe care o avem pentru un anumit domeniu, s-ar putea să nu o mai facem niciodată.
Cu această situație s-a confruntat și Andreea Popescu, care, în urma unui moment dificil din viață și-a făcut curaj să își schimbe parcursul profesional, să treacă de la jobul de farmacist la cel de designer vestimentar.
De mică Andreei îi plăcea să fie atentă la hainele cu care se îmbrăca atunci când ieșea din casă, iar cu timpul s-a transformat într-o pasiune. În facultate și-a dat seama că este mai mult decât un hobby, drept care a început să urmeze anumite cursuri de styling și design vestimentar, să participe la workshop-uri și evenimente din domeniu.
Pentru că se îmbrăca distinctiv și cu stil în fiecare zi, la job, era admirată de colegele ei, care-i cereau sfaturi de styling. Atunci i-a venit ideea să facă un proiect în care să le ajute pe femei să-și definească stilul vestimentar, și pe care l-a denumit Andreea Details. Într-o primă fază nu a renunțat la jobul din domeniul farmaceutic, după orele de muncă lucra pentru proiectul ei și închidea laptopul abia spre miezul nopții. Cu timpul a trecut de la full time la part time, iar într-un final a rămas concentrată doar pe proiectul de design vestimentar.
Andreea Details oferă servicii de consultanță vestimentară, shopping asistat, evaluare a garderobei actuale, dar și workshopuri de stil pentru femeile care lucrează în corporații, în mediul de business, dar nu numai.
Primul workshop pe care l-a susținut, Find your style, s-a desfășurat într-o atmosferă informală și relaxantă, într-o cafenea, unde le-a îndrumat pe fiecare dintre participante în descoperirea propriul stil vestimentar. Am pornit de la ideea asta, găsește-ți stilul și încearcă să ai apariții remarcabile, dar cu un stil aferent ție. Asta contează, să ne găsim acel stil care ne completează și care ne evidențiază trăsăturile noastre, ale fiecăreia dintre noi.
De când a venit pandemia Andreea Details și-a păstrat același servicii, numai că acum totul se desfășoară în mediul online.
Ce înseamnă pentru tine stilul vestimentar și cum se construiește?
Înseamnă mai mult decât niște piese vestimentare alese pentru o ținută. Reprezintă creativitate, atitudine, machiaj, tunsoare potrivită. Sunt mult mai multe aspecte pe care trebuie să le avem în vedere, astfel încât aparițiile noastre să fie aferente personalității noastre. Hainele reflectă imaginea noastră în fața celor cu care ne întâlnim pentru prima oară. Avem câteva secunde ca să facem o impresie bună și de cele mai multe ori nu avem timp să vorbim foarte mult, iar primul impact pe care-l avem atunci când ne întâlnim cu cineva pentru prima oară este imaginea.
Un stil vestimentar se construiește în timp și e important să fim atenți la cine suntem noi în acest moment.
Femeile trebuie să știe că stilul și-l construiesc și în funcție de cariera pe care o au, garderoba lor va fi mai mult aferentă jobului, pentru că acesta ocupă mai mult de 70% din timpul unei zile.
De ce e indicat să apelăm la un consultant de stil în zilele noastre?
Dacă sunt pasionată de modă, de styling și dacă mă documentez, mă pot descurca și singură, dar de cele mai multe ori e bine să aflu și părerea unei alte persoane avizate care mă vede în alt fel față de cum mă văd eu. Deseori e bine să cerem sfatul unor persoane specializate într-un domeniu. De exemplu, și în ceea ce privește designul de interior, de multe ori zicem că ne pricepem, dar, când apelăm la un specialist, ne dăm seama că într-adevăr și-a făcut jobul mult mai bine decât noi, deși și noi ne documentaserăm. Așa e și cu stilul vestimentar. Poate că și noi citim reviste, ne documentăm, dar o persoană care e avizată în domeniul respectiv poate să îmi dea mai multe sfaturi în acest sens.
În străinătate oamenii apelează mult mai ușor la un consultant de stil vestimentar. La noi, în schimb, oamenii sunt mai reticienți. Nu în sensul negativ, dar au impresia că nu au încă nevoie de un consultant de stil. Poate cu timpul își vor da seama că de un update și de o revigorare a stilului vestimentar, cu toții avem nevoie la un moment dat.
În plus, undeva la jumătate din hainele pe care le avem în șifonier nu le purtăm, așa că dacă apelăm la un consultant, reducem și cheltuielile aferente garderobei.
Cum decurge o primă ședință de stil dintre tine și clientă, care sunt pașii?
Înainte de pandemie prima ședință cu clienta avea loc la o cafea; și acum are loc tot la o cafea, dar online. Într-o primă discuție trebuie să îmi spună ce-i place, ce ar purta, ce nu ar purta, să-mi povestească puțin despre jobul ei ca să știu în ce zonă ne ducem. Apoi să îmi zică cum își petrece timpul liber, ce piese vestimentare își alege, dacă în weekend iese în parc sau în oraș cu prietenii, toate aspectele astea sunt foarte importante.
După această primă discuție, am 3 aspecte de care țin cont:
- Identific tipul de siluetă și în funcție de acest element știu ce gen de piese vestimentare să-i recomand.
- Identific partea de coloristică care i se potrivește, și, în funcție de anumite aspecte (dacă e în zona rece sau caldă), mă duc spre paleta cromatică aferentă fiecăreia.
- Identific stilul vestimentar. E important de știut că ne alegem haine în funcție de cariera pe care o avem, undeva într-un procent de 40%. Dacă sunt avocat, stilul meu va fi unul office, prin prisma meseriei, și, în consecință, 40% din garderoba mea va fi formată din piese office. Dacă în timpul liber îmi place să port teniși, o perche de blugi și un tricou alb, atunci celălalt procent de 40% din garderobă va fi format din piese casual. Și mai rămâne un procent de 20%, și aici e vorba de stilul vestimentar care mă inspiră. De exemplu, dacă urmăresc o vedetă care îmi place cum se îmbracă, îmi cumpăr ceva asemănător din ce am văzut la o apariție de-a ei. Nu o copiez, mă inspir.
Cum ne construim o garderobă funcțională, aferentă stilului nostru?
Mă duc la garderobă, scot fiecare piesă vestimentară și o triez în funcție de următoarele 3 categorii: prima categorie va conține piesele care rămân, cea de-a doua piesele pe care le voi dona, iar cea de-a treia va conține piesele care necesită o ajustare (și ulterior acea piesă se întoarce în prima categorie). După ce am făcut această triere, mă uit în șifonier și văd ce piese vestimentare îmi lipsesc, ca să știu în viitor ce să îmi achiziționez.
Este important ca în momentul în care scot orice piesă vestimentară din garderobă, să mă întreb: De cât timp nu am mai purtat-o? Dacă, de exemplu, am o rochie pe care n-am mai scos-o din dulap de 3 ani, de când am cumpărat-o, este clar că nu mi se potrivește, iar acea piesă va intra în grămada cu haine de donat (probabil că am cumpărat-o în sezonul de reduceri, și, când am ajuns acasă, mi-am dat seama că nu mi se potrivește). Acesta este procesul, scot fiecare piesă și mă întreb: Merită să mai rămână în garderoba mea? O voi mai purta? Mai sunt unele piese cu o semnificație specială – fie le-ai primit de la cineva drag, fie le-ai cumpărat atunci când ai fost plecată într-o excursie și ai anumite amintiri. Acestea pot să rămână în garderobă, dacă tu îți dorești.
În tot acest proces trebuie să fiu atentă dacă fiecare piesă vestimentară e aferentă paletei mele de culori, cea care mi se potrivește mie. Nu în ultimul rând, hainele și acesoriile trebuie să fie în ton cu stilul meu. Dacă o piesă e casual și mai am una asemănătoare în garderobă, iar eu port mai mult office, pot să mă gândesc să o donez.
Chiar dacă avem șifonierul plin cu haine, se întâmplă deseori ca dimineața să nu ne putem decide, cu ce să alegem să ne îmbrăcăm. Cum facem să ne hotărâm mult mai ușor ce să purtăm?
În primul rând trebuie să avem o garderobă funcțională. De acolo plecăm. Când am piese care nu intră într-o construcție vestimentară armonioasă, îmi va fi greu să le asortez în fiecare zi.
Dar în momentul în care am o garderobă funcțională, am piese bine stabilite și dimineața va fi foarte ușor să le asortez. Recomand garderoba tip capsulă, un număr de 35-40 de piese vestimentare pe care să le rulez într-un sezon. O considerăm garderobă funcțională pentru că nu las nicio piesă nepurtată, port doar hainele care mi se potrivesc și sunt aferente stilului și coloristicii mele. Dacă, de exemplu, porți o bluză care nu se potrivește paletei tale cromatice, riști să ți se pară că nu arăți bine în ziua respectivă, ești mai palidă sau ți se văd cearcănele.
Ca să ne fie mai ușor, recomand să ne trasăm niște combinații pe care le putem face – am o vestă pe care o combin cu piesele x, y și z din garderobă, am o fustă care se asortează cu următoarele bluze și tot așa. Putem să le punem una lângă alta, pe umeraș, să le vedem ușor dimineața. Sau ne putem juca cu cromatica, să punem piesele una lângă alta, în funcție de culori. Eu recomand ca în weekend să ne pregătim în avans garderoba pentru cele 5 zile din săptămâna care urmează.
Multe dintre noi lucrăm de acasă. Și pe de-o parte vrem să ne simțim confortabil, dar și să fim prezentabile la o ședință online pe Teams sau Zoom. Cum să ne îmbrăcăm atunci când lucrăm de acasă?
În primul rând să ne îmbrăcăm, să nu stăm în pijamale. (râde) Când avem o ședință online, accentul se pune pe partea de sus a corpului, acolo trebuie să fim atente, în partea de jos putem să purtăm ceva mai relaxant. Pot purta un t-shirt cu un sacou, o vestă cu o cămașă mai interesantă, ceva să mă facă să mă simt bine și confortabil, ca să pot să lucrez la laptop. Bineînțeles, contează și contextul, dacă ședința e cu echipa sau cu clienții.
Dacă vrei să ieși în evidență, e bine să fii îmbrăcată colorat, dar în același timp, dacă porți culori tari, trebuie să fii și puțin machiată. Nu prea recomand negrul pentru că va închide foarte mult cadrul, dar nu e ceva rău să ne îmbrăcăm în negru, unele persoane sunt adepte acestei culori. Însă cele mai sigure sunt nuanțele neutre, respectiv bej, gri, alb.
Apoi, ar trebui să ne ajutăm puțin și de accesorii. Putem să folosim o broșă, cercei, colier, brățară, aceste detalii care se văd în online. În plus, îngriirea tenului e foarte importantă, chiar dacă lucrăm de acasă. Recomand să ne machiem, nu foarte mult, dar totuși să folosim o cremă, un BB cream sau un fond de ten. Și nu în ultimul rând, să ne aranjăm puțin părul.
În ultima perioadă se pune foarte mult accent pe sustenabilitate. Cum putem să avem un stil vestimentar sustenabil, dar și remarcabil în același timp?
În momentul în care am o garderobă funcțională înseamnă că nu voi mai achiziționa alte piese, pentru că am în șifonier ceea ce mi se potrivește și ceea ce am nevoie. Voi face achiziții punctuale, doar când o să am nevoie de ceva. De exemplu, dacă trebuie să merg la un eveniment și am nevoie de o cămașă cu spatele gol, mă voi duce punctual pe acea achiziție, nu voi mai cumpăra haotic și alte cămăși ori bluze.
Sustenabil înseamnă și să nu cumperi piese pe care ulterior să nu le porți. Ideea e să cumpăr mai puțin și să fiu mai creativă, să rulez piesele din garderobă, în fiecare zi, altfel. Dacă azi port vesta într-un fel, mâine să o port altfel, într-o zi să o pot asorta cu o cămașă, în altă zi cu o rochie, așa încât să am mai multe ținute. Și atunci am și o apariție de apreciat, pentru că sunt creativă și nici nu mai achiziționez haotic. E foarte important ca piesele din garderobă să pot să le combin. Degeaba am multe, dacă ele nu se pot combina între ele.
Tot legat de sustenabilitate, e important și materialul, mai ales atunci când lucrez de acasă. E de preferat să nu stau 8 ore îmbrăcată în ceva din material sintetic. Dacă mă îmbrac în ceva din material natural mă voi simți mult mai bine și îmi va da și mie o stare de bine. Așadar să citim bine eticheta atunci când achiziționăm un produs.
Cum vezi tu educația vestimentară?
Consider că este foarte importantă, mai ales în zilele noastre. Cred că m-aș fi orientat mai devreme spre acest domeniu dacă aș fi făcut câteva cursuri în școala generală, o materie opțională în care să îmi povestească cum să mă îmbrac în funcție de cariera pe care vreau să o urmez sau în funcție de un eveniment la care trebuie să particip. Pe lângă educația financiară, care va fi introdusă ca materie în școală, dacă s-ar intoduce și educația vestimentară, ar fi un plus pentru noua generație.
Care sunt trend-urile în 2022 în ceea ce privește stilul vestimentar?
La sfârșitul anului 2021, a fost prezentata culoarea anului 2022, Veri Peri (violet). Este o culoare pe care o putem integra în acest an în garderoba noastră, dacă face parte din paleta noastră de culori.
Print-ul , culorile intense, dar și culorile pastelate vor fi la mare căutare in acest sezon, fac parte din trend-urile din acest an.În continuare se poartă denim-ul, pentru persoanele care poarta des acest articol vestimentar este un must în 2022.
Recomandarea mea este să ținem cont de unele trend-uri de anul acesta și să le introducem în garderoba noastră dacă se potrivesc stilului nostru vestimentar.
Un sfat pentru cititoarele blogului
În primul rând, să-și identifice stilul vestimentar și să poarte haine care le pun în valoare personalitatea și să fie creative, pentru că atunci vor fi remarcate, în sensul bun al cuvântului. Și nu în ultimul rând, să nu uite să zâmbească. Pentru că o haină interesantă împreună cu un zâmbet aparte, sunt elementele care stau la baza unei apariții remarcabile.
Pe Andreea o puteți găsi la Andreea Details, și puteți citi sfaturi de styling în articolele pe care le scrie lunar în revista Famost, în rubrica adresată stilului vestimentar.
foto: arhiva personala Andreea Popescu