Andra Raluca Tăutu, arhitect și designer Arkia: „În 2021 tendința principală e eco-chic, un stil în care lucrurile îți produc sentimente”

În perioada pandemiei casa noastră a devenit pe rând birou, sală de clasă, loc de joacă pentru copii, restaurant, cinematograf și chiar sală de sport. Am petrecut mai mult timp ca niciodată acasă, am făcut reamenajări, am schimbat designul, ne-am apucat de bricolaj și chiar de grădinărit.

Eu personal am căutat câteva sugestii în zona asta și așa am cunoscut-o pe Raluca Tăutu, arhitect și designer cu peste 20 de ani experiență.

M-am întâlnit cu Raluca la sediul firmei Arkia – al cărei fondator este împreună cu colegul ei, Dan Bușilă – un spațiu extrem de primitor, care îmbină diverse materiale și texturi obținând un stil eco – chic, un spațiu pe care l-au reamenajat chiar în perioada în care a început pandemia.

Nouă personal, pandemia ne-a dat posibilitatea să ne organizăm biroul ca o casă. Înainte întâlnirile se făceau pe colțul biroului. Ceea ce avem acum e ceea ce ne doream de fapt și de drept, pentru că niciodată nu aveam timp să ne ocupăm de asta. Nu că anul trecut am fi avut timp, dar nu mai erau întâlniri la birou și atunci am putut să eliberăm biroul și să-l reorganizăm, îmi povestește Raluca în timp ce eu mă uit la modul insolit în care cornișele se îmbină atât de bine cu cristalele, dar și cu masa și scaunele de bar.

Arkia e o umbrelă a două firme, una de proiectare și alta de design. Dacă în primii ani s-au axat pe partea de proiectare, acum au schimbat proporția – 80% partea de design și consultanță și 20% proiectare.

Am constatat cu stupoare că de cele mai multe ori clientul, dezvoltatorul, constructorul investesc la început bani fără multă noimă și la final nu mai rămâne suficient buget pentru detalii și pentru lucrurile care chiar să văd și care provoacă bucurie oamenilor din jur, zice Raluca. Acum îi lasă pe tinerii absolvenți să  proiecteze,  iar ei doi își pun expertiza la bătaie.

Pentru Raluca, să proiecteze, să amenajeze, să decoreze, asta e menirea ei.  Să proiectez face parte din adn-ul meu, zice ea. În școală primară, în timp ce colegele ei de clasă se jucau cu păpușile, Raluca construia lego, făcea machete din lemn, desena și îi punea la scară planurile de structură ale tatălui. Asta poate să fie și din cauza genei pe care a moștenit-o – unchiul arhitect și părinții tot în domeniul construcțiilor.

Raluca mi-a oferit sugestii despre cum să ne amenajăm biroul, dar și balconul, despre tendințele în decorațiuni din 2021 și despre cum micile detalii pot transforma casa în acasă.

Odată cu începutul pandemiei cei mai mulți dintre noi ne-am mutat birourile acasă. Iar trendul ăsta, work form home pare să continue și în viitor, mai ales în ceea ce privește corporațiile. Cum ne amenajăm biroul de acasă?

Lucrurile pot să fie foarte simple dacă îți creezi un loc al tău, dar care să fie adaptat, să poți să-l muți și să-ți creezi acolo o oază de liniște.

Dar să lucrezi de acasă e o provocare, mai ales în cazul în care nu ai posibilitatea să ai șapte camere, iar una să o transformi în birou. Iar dacă mai ai și copii care fac școala online, atunci provocările sunt și mai mari.

Dacă la început de pandemie cei mai mulți își găseau un loc să lucreze la masa din bucătărie, sufragerie sau chiar din fotoliu, din luna mai anul trecut telefoanele au început să sune și clienții să mă roage să-i ajut să-și organizeze biroul acasă.

Unul dintre pericolele lucratului de acasă este că nu te mai ridici de la laptop – lucrezi, mănânci,  socializezi, totul în același loc. Și în condițiile astea importantă e disciplina, să poți să închizi laptopul la finalul programului de muncă și să treci la alte activități. Un alt impediment sunt lucrurile adunate, pentru că într-o casă sunt multe lucruri strânse de care nu ai nevoie. Trebuie să ai disciplina să le organizezi, să faci o curățare, să arunci lucrurile care nu îți sunt utile și nu îți aduc bucurie.

Eu le-am recomandat celor cu care am discutat să aibă o masă care să poate fi folosită măcar într-un interval orar clar doar de ei, în care să poată să creeze niște separații din paravane făcute fie din flori sau  obiecte care la un moment dat se pot muta, fie din panouri pe care să pună o pânză (pânza absoarbe zgomotul, crează o diferență de spațiu) și un scaun care să fie adaptat lucrului. Scaunele ergonomice nu au un aspect prea plăcut, probabil că o să le găsești cu greu un loc la masa din sufragerie, dar există variante care să fie cu un șezut mai moale și adaptate înălțimii la care lucrezi.Există bineînțeles varianta să transformi măsuța de toaletă în care îți ții trusa de machiaj în birou sau să apelezi la mobila multifuncțională.

Un alt lucru pe care l-am făcut acolo unde am putut a fost să pun lumină artificială cu becuri inteligente care să schimbe tonalitatea luminii – să fie o lumină rece sau neutră în timpul programului de lucru (dacă nu ai parte de lumină naturală) și apoi să poți să o schimbi în lumină caldă care e mult mai relaxantă și care îți schimbă starea.

De cele mai multe ori locul în care lucrezi la laptop nu poate fi același cu cel în care faci întâlnirile de pe Zoom sau Teams pentru că nu întotdeauna acolo lumina pică cum trebuie. Lumina trebuie să îți vină din față și cât mai aproape de nivelul feței iar în spate să fie de preferat un fond închis ca să îți dea  profunzime. Schimbi paradigma mă îmbrac în negru să par mai subțire și pui în spate culoare închisă, lumina pică pe tine iar tu devii pionul principal.

Vara, pentru lucratul de acasă balconul deschis e excepțional. Ar trebui în primul rând să poți să-ți creezi o zonă de stat confortabilă, eventual să te poți muta în jurul mesei ca să nu pice lumina soarelui direct în laptop. Apoi să studiezi plantele de care poți să ai grijă și să le așezi în așa fel încât să beneficieze și ele de lumină, dar să-ți ofere și ție umbra de care ai nevoie și să te izoleze de eventuale priviri. Dacă ai posibilitatea să pui o copertină (cum sunt cele de la balcoanele din Grecia) sau o perdea dintr-un material de exterior care să umbrească mai mult este excelent, dar dacă nu, îți poți face singur pereți verticali: iei niște ghivece, pui sfori, le pui una peste alta, mai adaugi o greutate jos și ai făcut o verticală de plante. Sau îți iei niște jardiniere cu plante curgătoare ori agăți niște plante sus în cârlige. Dacă ai răbdare poți să îți iei răsaduri mici, iar dacă nu, există varianta de plante care nu au nevoie de udare săptămânală sau sisteme de autoirigare în care într-un recipient pui apă și o pompă și plimbă apa pe balcon. Ideea e să-ți creezi mica ta grădină și chiar se poate.

Cum a fost cererea de birouri în perioada asta de pandemie?

A fost mare și am oferit foarte multă consultanță.  Doar că, fiind o perioadă dificilă din punct de vedere financiar pentru toată lumea, trebuie să te duci la client acasă și să încerci să rezolvi cu ce are omul acolo și cu investiție minimă. De exemplu, la un client era un fel de logie în bucătărie pe care am transformat-o într-o grădină verticală din 3 ghivece suspendate. I-am făcut colțul lui de birou astfel încât să nu fie în
bucătărie, să fie un pic separat și să aibă și plante aromatice, pe care să le folosească la gătit.

 Cum amenajăm colțul de sport și meditație?

Depinde de sport. Dacă e vorba de stretching, pilates îți iei o saltea pliabillă sau pe care o faci sul și sigur între pat și dulap îi găsești un spațiu. Dacă vrei să meditezi, să faci yoga, ți-ar trebui un spațiu mai intim pe care trebuie să-l găsești în casă la tine. În perioada asta sunt la modă spalierele. Toată lumea are un hol unde poți să găsești un loc pentru spalier sau să pui o bară agățată deasupra unei uși și să faci tracțiuni. Nu costa mult, sunt 4 șuruburi pe care le prinzi în perete. Și când te plictisești de făcut sport poți să-l folosești mult mai bine decât mașina de alergat pe post de curier (râde).

În perioada asta de pandemie, în unele zile stăm și 24 din 24 de ore acasă. Ce mici modificări putem să facem ca să ne simțim cât mai bine în căminul nostru?

În primul rând ar trebui să poți din elemente de separare și tipuri de lumină să-ți  creezi zone diferite în aceeași cameră. De exemplu, să luăm masa din sufragerie, care să presupunem că în timpul zilei e masa de birou. La finalul programului de lucru îți strângi lucrurile (eventual îți iei un rollbox pe roți) și schimbi lumina, dintr-o lumină rece într-o lumină mai caldă, mai așezi trei lumânări pe masă și așa se transformă în masa de cină.

Mai apoi, decorațiunile dau un suflu nou casei. Îți poți face o galerie dacă ai un coridor, un perete pe care să pui tablouri, postere, ca atunci când te uiți să vezi altceva decât un perete alb. Copiilor poți să le organizezi niște corturi dintr-o pânză cu 3 bețe, să aibă ascunzișuri iar ție îți creezi locul de citit, de relaxat. Dacă fotoliul nu are o textură plăcută pui o cuvertură, mai iei și o plantă lângă tine și ți-ai făcut colțișorul de citit, cu o lumină punctuală, o veioză sau un lampadar.

Un alt lucru pe care eu îl tot subliniez e importanța organizării. În situația în care îți plac lumânările să zicem, nu le împrăștii prin toată casa, îți faci o zonă cu lumânările respective și acolo e locul unde stai, citești și le aprinzi. Dacă îți plac bibelourile, la fel, le pui pe toate într-un singur loc și creezi o zonă pe așa ceva. E importantă o separere inclusiv a lucrurilor în cadrul unei camere și în primul rând aruncatul lucrurilor inutile. Păstrează doar lucrurile care îți sunt folositoare sau care îți aduc bucurie, așa cum zice Marie Kondo.

Ce schimbări au făcut românii în perioada pandemiei în casă? În ce au investit?

În primăvara anului trecut a fost o explozie în zona de mic mobilier – birouri, scaune, mobilier multifuncțional, în tot ce înseamnă meșterit, toată lumea și-a mai făcut ceva prin casă, a mai plantat (la un moment dat se cumpărau cu sutele de răsaduri) și în gadgeturi  – o boxă portabilă, un televizor mai mare, un sisitem audio. Legat de ce ziceam mai devreme de crearea spațiilor îți iei un ecran tv mai mare sau un proiector, pui o veioză pe jos și ești la cinematograf.

Care sunt tendințele în anul 2021?

Anul ăsta vine cu apunerea minimalismului. Și una dintre tendințele principale e eco-chic, un stil cu accent country, vintage în care lucrurile îți dau sentimente. Chiar dacă avem un decor minimalist cu linii drepte, impersonale, acum încep să apară lucrurile care îți produc un sentiment, tocmai, din cauză că stăm atât de mult în casă. E vorba de lucruri care ne aduc amintiri plăcute și prin urmare ne creează sentimente plăcute. Am devenit cu toții mai sentimentaliști în perioada de pandemie și asta se vede și în tendințele prezentate de diverși designeri în lume. E foarte pregnantă ideea materialelor refolosibile, reciclabile, a țesăturilor de bună calitate – in, bumbac și introducerea cât mai multor elemente naturale în design. Sau dacă sunt plastice să fie din plastice adunate de prin oceane și refolosite. Lumea începe să fie mult mai atentă în această direcție și se vede și în zona de design – sunt deja mulți producători care folosesc materiale reciclabile și în mobilă, nu doar în decorațiuni.

O altă tendință e aceea de a nu mai avea pereții albi. Din punctul meu de vedere, trebuie să ai baza casei ca un passe-partout în care, în funcție de stare, să poți să adaugi sau să scoți o culoare. Și asta o faci dintr-un tapet, dintr-o draperie, din perne, din tablouri, din lucruri pe care poți oricând să le miști. Pentru că indiferent cum arată o casă la un moment dat, ne plictisim. În plus, noi ne schimbăm și nevoile noastre sunt altele în timp. Și de-a lungul unui an sunt perioade în care îți dorești să vezi galben, roșu, portocaliu și alte perioade în care vrei să vezi albastru sau verde. Ne influențează foarte mult starea de spirit și cum percepi spațiul respectiv. Eu sunt foarte încântată că anul ăsta au apărut și culorile închise pentru pereți. Așa cum ziceam mai devreme, a avea un fundal închis îți dă profunzime. Dacă ai un perete verde închis te duce în zona de natură și îți creează o altă stare de spirit.

Acum avem un curent opus total minimalismului, numit maximalism în care poți să combini, fără să ajungi în zona de kitsch, lucruri disparate din diverse zone artistice și stiluri care să îți provoace un sentiment, să îți producă o amintire.

Ne revoltăm un pic împotriva minimalismului. Cu siguranță nu o să revenim la baroc sau la o decorație excesivă în următorii ani, dar au revenit în trend, de exemplu, cornișele. În mare vogă e art deco-ul cu elemente din metal, la nivel de accent – un mâner, o lampă, nu mai avem metal lucios peste tot. Mai puține cristale și forme cât mai naturale.

Ne mutăm într-o locuință nouă sau vrem doar să reamenajăm, de ce să apelăm la un designer? Care sunt avantajele?

Din punct de vedere organizatoric e mult mai bine să apelezi la un arhitect sau un designer care să îți spună la ce trebuie să te uiți în cazul în care vrei să-ți cumperi un apartament nou sau cum să poți să-l organizezi, care sunt timpii de uscare (nu pui mai întâi mocheta și apoi vopsești tavanul) și de a comanda un lucru (dacă tu vrei o masă care poate să fie produsă în 2 luni de zile, dar tu vrei o amenajare în 10 zile, atunci trebuie să te uiți la alt produs).

Noi suntem cei care rezolvăm problemele pe care clientul nu știe că le are (râde). Un arhitect sau designer bun știe să te asculte și înainte de a-ți da o soluție analizează ce ai spus, inclusiv că te-ai strâmbat când ai văzut o anumită poză.

Avantajele sunt de ordin al organizării, așa cum atunci când te duci la un contabil știe ce acte îți trebuie, ce ai de făcut și când trebuie să le predai sau atunci când te duci la un it-ist îți face un site. E la fel când mergi la orice specialist, omul ăla a studiat bucata respectivă și e bine să-l asculți. Doar că spre deosebire de alte specialități, procesul ăsta de amenajare, de design, de arhitectură nu e un proces care se întâmplă imediat, nu luăm niște poze de pe Pinterest și i le punem clientului în față. Proiectezi după ce analizezi, după ce stai de vorbă cu clientul, înțelegi care îi sunt nevoile și îi dai o soluție adaptată din toate punctele de vedere, inclusiv al bugetului, pentru că lăsând la o parte frumosul, esteticul, la un moment dat trebuie să te încadrezi într-un buget. E bine de știut că majoritatea designerilor și arhitecților, lucrează pe parte de finisaje cu anumiți furnizori la care clientul poate să beneficieze de niște discounturi.

Un arhitect sau un designer știe să îți pună în valoare mult mai bine funcționalitatea spațiilor de depozitare. Noi urmăm în facultate un curs de mobilier – cum anume trebuie să fie un sertar, care sunt dimensiunile potrivite, lucruri pe care nu le poți învăța într-un curs de 3 săptămâni. Atunci când un client îmi spune că vrea un dressing mare îi pun să măsoare ce nevoie are de barele de umeraș pentru cămăși. Nu ai nevoie de un dulap de 60 cm adâncime dacă ai numai tricouri, pentru că pentru tricourile împăturite intră în 30 cm. Și în loc să-ți pui pe un perete un dulap de 60 cm, poți să-l faci de 40 cm pentru tot ce înseamnă tricouri, prosoape, șosete, tot ce stă împăturit și câștigi spațiu. Așa se dimensionează un dressing. Dar sunt lucruri pe care le înveți în școală, în cursurile de specialitate și apoi se adaugă ani de practică.

Un alt lucru pe care-l salvezi atunci când lucrezi cu un designer e timpul. Dacă în loc să produci bani tu pierzi timpul ăla să cauți mobilier și decorațiuni, la final când pui în balanță lucrurile pe care tu le-ai pierdut, s-ar putea să te fi costat mai mult. Variabila denumită timp nu o prea o calculează nimeni.

Povestește-mi despre un proiect drag pe care l-ai realizat

Îmi amintesc cu drag de un proiect de acum 10 ani. De fapt, de două, au fost pentru același client din Constanța. Întâi am lucrat la proiectul de spital. L-am luat de la structură, de la beton și l-am dus la cheie. I-am făcut un discount de 30%, din care clientul a putut să-și cumpere aparatură medicală și a ieșit cu totul altceva decât îți imagina și credea că poate să facă cu bugetul respectiv.

Și la un moment dat a venit momentul să-și facă casa, să se încadreze într-un buget de 500 000 de euro. Proiectul a început cu găsirea terenul și s-a încheiat cu alegerea farfuriilor care se pun pe masă. În două ședințe am ales împreună cu clientul toate materialele de finisaj după care am fost la Târgul la Milano unde am găsit furnizorii de mobilă din Spania și Portugalia cu care am decorat casa.

Ne-am încadrat în buget, ne-am încadrat în timp. De când s-a pus primul excavator pe teren (pentru că a trebuit să demolăm o casă de acolo) a trecut fix 1 an de zile, iar proiectarea a durat înainte 8 luni. Dar în momentul în care am hotărât că astea sunt lucrurile, nu le-a mai schimbat nimeni, în momentul în care casa era la roșu, noi aveam toate lucrurile comandate, nu s-a mutat nici cu 5 cm o priză. Tot în proiectul ăsta am făcut și prima mea grădină, care a ieșit cu ajutorul specialiștilor din jur. Meseria asta e o meserie de echipă în care trebuie să comunici cu inginerul de instalații, cu furnizorul de tâmplărie, cu horticoltorul, cu domnul cu hidraulica care știe cum sare arteziana din fântână și cum pui pompa.

M-am întâlnit recent cu proprietarul și a zis că e la fel ca-n prima zi casa.

Ce îți aduce bucurie la final de zi?

Uite, am primit ieri un mesaj în care mi s-a spus Nu știu dacă ți-am spus că e foarte frumos ce ai făcut. Să vezi că la final clientul e mulțumit, că e mulțumit și după 7 ani, și după 10 ani, că nu a schimbat nimic în casa aia și că o apreciază în continuare.

Galeria foto: arhiva personala Arkia Creative Home

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spune-le și prietenilor tăi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Spune-mi părerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest formular colecteaza numele, e-mailul si continutul dvs. pentru a putea urmari comentariile introduse pe site. Pentru mai multe informatii, verificati politica noastra de confidentialitate, unde veti primi mai multe informatii despre unde, cum si de ce stocam datele dvs.