Asta e frumos în flexibilitatea creativilor, că lucrurile nu sunt 100% definitive.
„Am crezut greșit că viața este despre liste de cumpărături sau liste de făcut case, proiecte. Viața este despre a te pune în postura de creator: cel care știe să-și facă viața frumoasă, cu o mâncare bună, o casă frumoasă, oameni dragi lângă, activități de suflet care pot să crească forța interioară” spune atât de frumos Anca Ghinea în cartea ei, „Creatori în acțiune”.
Anca a debutat la 14 ani într-un ziar local din orașul natal, Roman; ulterior, a avut rubrica ei, iar mai apoi a coordonat o echipă întreagă de jurnaliști juniori. În liceu, în clasa a XI-a, și-a lansat prima carte de proză scurtă.
Deși la începutul anilor 2000 nu erau la fel de multe oportunități ca-n ziua de azi, Anca a avut zeci de apariții în presa locală și națională, a câștigat multe premii de creație, marea majoritate pe proză. La 17 ani era deja membră a Uniunii Scriitorilor, secțiunea juniori, avea mentori în Academie și era racordată cu scriitori de renume din țară.
Ce cred că m-a ținut vie în toată partea asta de a scrie și de a-mi păstra talentul la cote maxime, e că eu nu participam la concursuri ca să-mi văd numele. Deci intenția mea, motivația mea internă era una sănătoasă, voiam să mă autodepășesc.
Ulterior a urmat mai multe formări, atât pe zona de comunicare, jurnalism și PR.
Însă drumul Ancăi a fost presărat cu multe încercări. În săptămâna în care a susținut examenul de Bacalaureat tatăl ei a murit, iar în ultimul an de facultate s-a stins din viață și mama ei.
În acea perioadă grea, singura pârghie de care a putut să se agațe a fost scrisul; a scris terapeutic undeva la 20-30 de agende. Totodată s-a implicat ca voluntar în diferite proiecte, a venit cu soluții, a ajutat mulți oameni, generând un val de bine care la un moment dat a venit și către ea; iar de atunci, i s-au deschis și mai mult porțile.
Pe tot parcursul anilor Anca a investit în educație, a învățat în permanență și continuă și azi să învețe. Nu se limitează, vrea să fie lângă cei mai buni. Ea devenind unul dintre ei. Drumul ei a fost unul lung, consistent, binemeritat, construit pe valori și pe esențe de la care nu a deraiat niciodată.
Astăzi Anca a ajuns să gândească un concept creativ și în 10 minute, dar asta pentru că are în spate o experiență de peste 20 de ani de muncă. A lucrat în publicitate & media în zona de scris, comunicare, imagine, creare de campanii, organizare de evenimente, branding, copywriting și management creativ. Iar de fiecare dată când vede un tânăr talentat, se implică și-l susține.
Anca se conectează cu oamenii ușor. Îi place munca de culise, atunci când, de exemplu, organizează campanii pentru clienții ei, dar îi place și munca vizibilă, care e în ochii publicului, atunci când prezintă anumite evenimente. Probabil că partea de introvert și cea de extrovert, care sunt cumva echilibrate, respectiv emisfera dreaptă și cea stângă a creierului, o ajută să nu aibă emoții, să nu clacheze, să transmită un mesaj cum trebuie, dar în același timp o ajută și să-l formeze înainte foarte bine. Anca e și strateg, dar și visător, și poetică, dar și foarte realistă.
Pe 26 septembrie, a realizat cu succes prima ediție a Transformatorii, un concept unic de eveniment de business. A gândit o seară de Antreprenori-Creatori, așa cum a denumit ea, care îmbină simțul practic al unui om de business cu partea de artă și de frumos. Evenimentul s-a bucurat de un val mare de succes, participând la acesta 70 de antreprenori, jurnaliști, bloggeri, artiști etc.
Lansează și o serie de Masterclass-uri pentru cei care vor să învețe cum să aibă o Vizibilitate, Imagine și mai ales Consistență și Relevanță.
În cartea „Creatori în acțiune” definești creativitatea: „A lua o idee din cer și a o contura în realitate. A îi oferi utilitate, a o pune în palma lumii, într-un mod autentic și benefic.” Care e relația ta cu creativitatea?
Creativitatea e parte din sufletul meu, din ceea ce sunt eu cu adevărat. Atunci când eram mică, înainte de a învăța să scriu, îmi plăcea să desenez, să-mi creez un univers aparte, să-mi imaginez lumi diferite, să născocesc povești. După ce am început să scriu și să citesc, lucrurile au stat mult mai coerent pentru mine, pentru că m-am manifestat în direcția respectivă. În plus, fiecare cameră din casă avea câte o bibliotecă; asta a reprezentat un univers fascinant pentru mine, care mi-a permis să fiu racordată tot timpul la valoare, curiozitate, imaginație, ceea ce practic și eu astăzi cu cei doi copii ai mei; îi conectez permanent la partea creativă.
Consider că e important ca tu, ca părinte, să fii atent la copilul tău, și, de asemenea, să fii adaptabil, pentru că peste 20 de ani viitorul s-ar putea să arate altfel. De exemplu, atunci când eram eu mică mama mea nu avea de unde să știe că plăcerea mea de a le vorbi celorlalți se va transforma într-un job în zona de comunicare și brand, pentru că nu existau lucrurile astea pe atunci. Ceea ce contează e sămânța principală din care se dezvoltă talentul respectiv. Creativitatea există la orice vârstă și fără niciun fel de restricții.
Cum se manifestă în general, creativitatea?
În actul creației, ceea ce cauți cel mai mult, undeva la 90%, e să intri în starea respectivă. Dacă intri în starea respectivă ești centrat, ești aliniat cu ceea vrei să spui. Câteodată îți iese, alteori nu-ți iese așa cum ți-ai dorit, intri, ieși din stare, o cauți din nou; creativitatea e o stare efervescentă care te ridică și te coboară. Iar dacă te racordezi la creativitate și oameni într-un mod sănătos, într-un mod în care îți dai seama că nu poți să ai succes tot timpul, că există și o parte de risc, n-ai cum să cazi în tristeți foarte mari. Poate să nu-ți iasă pe moment sau pentru o zi, pentru o lună, dar nu există lucruri definitive. Asta e frumos în flexibilitatea creativilor, că lucrurile nu sunt 100% definitive.
Există ani în care sădești, ani în care vezi cum crește tulpina, ani în care pui multă apă, multă lumină, ani în care culegi roadele, adică succesul și e normal să fie așa.
Anca a creat platforma Kreatoria din dorința frumoasă și sănătoasă de a aduce oamenilor resurse ușor de înțeles despre ce înseamnă să fii creativ – interviuri, articole, evenimente, cursuri, podcastul denumit Acțiune (nominalizat la Webstock anul trecut) și cartea Creatori în acțiune. Iar în toamna aceasta evenimentele Transformatorii și seria de Masterclassuri.
Am creat un ecosistem – platformă, carte, podcast, au fost și câteva episoade de emisiune TV, evenimentele Transformatorii – prin intermediul căruia îi îndemn pe oameni să se manifeste, să se exprime, să aducă valoare în viața celorlalți, să aibă curaj. Și totodată mă ajută și pe mine să mă dezvolt. Atunci când pornești un proiect ai în minte un gând, dar când primești feedback-uri, când vine un val, când se dezvoltă energia, îți vin idei care completează, te dezvolți și tu. Orice proiect te crește pe tine și asta e fabulos.
Care sunt cele mai importante valori pentru tine?
O primă valoare e că vreau să generez binele din toate punctele de vedere, atât în business, cât și în relațiile interpersonale.
O altă valoare este bineînțeles creativitatea, care m-a ajutat să trăiesc și în momentele cele mai grele.
Apoi este faptul că vreau să cresc în continuare și să mă uit în oglindă cu drag la mine, indiferent că e zi sau noapte (bineînțeles, în mod metaforic). Îmi place ce am devenit acum, în acest proces de construcție, dar acest proces nu se termină niciodată pentru că noi avem mai multe sectoare ale vieții (profesional, personal etc).
Și lucrul bine făcut, asta e una dintre valorile mele esențiale, să fac ca lucrurile să iasă bine, să fie lumea mulțumită, indiferent că e vorba de clienți, cititori sau alte categorii cu care interacționez.
Am o vorbă „Nu e întâlnire de la care să plec și să nu obțin un beneficiu”, dar beneficiu nu în sensul negativ, ci în sensul uman – o idee, un cadou, un proiect. Întotdeauna las să fie valoare de ambele părți, iar omul să se simtă bine și pus în valoare, pentru că el contează. Asta e filozofia mea de viață. Și bineînțeles, multă muncă.
Care e mesajul cărții “Creatori în acțiune”?
Să ieși din frică. Frica e cel mai mare dușman al creativității, te lasă blocat, te paralizează, te ține într-o stare „ce ar fi dacă” etc. Și cred că ăsta e mesajul cel mai frumos al cărții, să ieși din frică, din colivia de gânduri ruminate și să construiești ceva, pas cu pas.
O greșeală mare e că noi vrem totul deodată sau să iasă ceva mare. La mine cel puțin, nu lucrurile alea mari mi-au adus cea mai mare satisfacție, ci pașii construiți și oamenii cu care am sădit lucruri frumoase, în timp. Iar ce e foarte important, e să fii real lângă un om, să creezi acea conexiune, pentru că doar așa se poate să-i vezi valoarea. Eu, personal, tot timpul mă gândesc cum pot să aduc ceva frumos în viața omului respectiv.
Cum să devenim mai creativi?
Ești creativ în măsura în care vrei să fii, îi dai atenție acestui aspect și cumva muncești pentru asta (dacă doar te uiți la TV sau ai o muncă ce nu poate produce un rezultat favorabil, nu are cum să apară această creativitate). Fie că lansezi un produs, că-l creezi, că scrii o carte, că produci un film, e o treabă serioasă care de cele mai multe ori implică bugete pe care trebuie să le generezi sau obții. Nu mai e ca înainte când scriitorul, de exemplu, crea din turnul lui de fildeș, apoi dădea manuscrisul unei edituri și venea doar la evenimentul de lansare. Azi ajungi la lansare cu coatele deja zdrobite de câtă muncă e până acolo.
În cartea ‘Creatori în acțiune”, personajul principal, Jo, își scrie ei un mesaj. “Mesaj pentru mine: “Vreau să devin ceva frumos. Sunt inspirată, harnică și voi reuși.” Dacă ar fi să-ți scrii ție un mesaj, acum, care ar fi acela?
Că pot si să am curaj să decolez spre viața pe care mi-o doresc, în care să fie lucrurile aranjate pe toate planurile, așa cum visez eu.
Să creez în continuare multe lucruri, și aici vorbesc de Academia de cursuri creative pe care o am în plan, să continui cu podcastul și cred că e timpul să scriu o nouă carte. Îmi doresc să fiu echilibrată, fericită, să-mi cresc copii frumos, iar restul se fac.
Ca orice om, dacă e să extragi totul și să sintetizezi la maximum – orice om vrea iubire, atenție, sănătate și împlinire. Asta îmi doresc și eu.
Și mai e ceva. Cu cât ajungi mai sus, îți dai seama că nu mai gândești în proiecte extrem de bine conturate în momentul respectiv, pentru că le faci oricum, gândești în stări: vreau să trăiesc acea stare, senzație, experiență și te duci cu gândul la partea respectivă, nu la proiecte puse de la A la Z. Visurile mele nu mai sunt la virgulă, las și Universul să le coloreze.
susă foto: arhiva personală Anca Ghinea