Cum se fac vitraliile

Un ragaz din culori, sculptura in sticla, imaginatie si multa rabdare… sau mai pe scurt, atelierul „Vitralii. Caleidoscop de Sunet si Culoare” din cadrul proiectului “27 de ragazuri”. Un eveniment care s-a desfasurat chiar in atelierul de lucru al mesterului Valer Gagu, aflat undeva la iesirea din capitala, si unde, alaturi de alti 20 novici curiosi am fost introdusi in arta prelucrarii sticlei.

photo(25)Cu unelte si aparatura folosite special pentru realizarea vitraliilor, am invatat cum se taie si se slefulieste sticla, ca la final lucrarea sa capete un contur, fiecare bucata de sticla fiind lipita cu ajutorul cositorului. Fiecare participant si-a creat propria sa opera, cu linii abstracte ori geometrice, vitraliul luand forma unor buchete de flori, clepsidre, bijuterii ori diverse animalute. De la schita pe hartie pana la lucrarea finala a fost un proces care a durat cateva ore si in care ne-am bucurat de indrumarea a doi mesteri iscusiti care ne-au aratat pasii si ne-au dat cele mai bune sugestii de realizare a vitraliului. La final, fiecare dintre noi a putut sa plece acasa cu propriul sau vitraliu, pregatit de agatat la fereastra.

Un atelier in care dl. Gagu a fost in premiera „profesor” si avand marea dorinta ca pe viitor sa poata sa predea cursuri despre realizat vitralii atat amatorilor, celor care vor sa se recreeze, cat si celor care vor sa invete aceasta arta si sa se specialize.

Un ragaz in care tu oferi imaginatie, implicare si efort… dar pleci acasa cu imaginea concreta a luminii ce bate dimineata prin vitraliu agatat de fereastra si care te mangaie usor pe obraz, te trezeste, iar apoi se strecoara undeva in dreptul inimii.

photo(24) photo(26)

2 Comments on Cum se fac vitraliile

 1. Adrian
  5 ianuarie 2018 at 8:33 (2 years ago)

  As dori sa cunosc un mester care face vitralii.
  Mi-ar face placere ca in timpul liber sa lucrez asa ceva.
  Te rog ajuta-ma cu un nr de telefon .
  Multumesc

  Răspunde
 2. Dan Ionescu
  26 mai 2018 at 14:51 (1 year ago)

  Puteti regasi mai jos si o altfel de descriere despre cum se fac vitraliile in tehnica tiffany.Tot in acest articol regasiti un concept unic in Romania, acela de alto-relif (vitralii 3D).
  https://mariedascalescu.ro/vitralii/

  Răspunde

Leave a Reply