Saptamana aceasta a avut loc in Bucuresti „Festivalul ceaiului si al cafelei”. In fiecare seara, cate o ceainarie sau cafenea din capitala au fost pe rand gazde pentru tarile cu o puternica traditie in cultura ceaiului ori a cafelei. A fost pe rand seara sud-coreana, englezeasca, argentiniana, japoneza, indiana, braziliana si turceasca. La fiecare eveniment s-a prezentat cate ceva din traditia fiecarei tari participante: de la modul specific de prepare/gustare a ceaiului ori a cafelei, pana la workshopuri de caligrafie japoneza, lectii de tango, demonstratie de capoeira ori dansuri indiene.
Casa Bell’Agio a gazduit timp de 3 zile expozitia ceaiului si a cafelei. Aici am putut degusta de la ceaiul de mere turcesc, la ceaiul verde aromatizat al celor de la Demmers pana la cafeaua personalizata de un barista Latte Art. Mai apoi privirea mi s-a pierdut la standul cu ceaiurile si ambalajele personalizate ale celor de la Basilur (cutii de ceai in forma de carte, cutii muzicale) .
Atmosfera de la expozitie a fost animata de diverse workshopuri, atat pentru copii (pictat ceramica, modelaj in lut) cat si pentru cei mai mari (feng-shui, legatorie de jurnale ori dansuri bollywood).
In mod special mi-a atras atentia atelierul cu desert raw. Aici am invatat sa fac trufe raw, un dulce sanatos si foarte simplu de preparat. Tot ce trebuie la indemana este un mixer, seminte si fructe uscate (curmale, smochine, stafide, caise, fulgi de cocos, migdale, cajou, cardamom verde). Reteta este simpla: se amesteca cu mixerul toate ingredientele, se adauga 2-3 linguri de apa ori lapte de cocos pentru a se inchega mai bine pasta obtinuta, dupa care se modeleza “trufele” din aluatul obtinut (pentru un aspect mai atragator, se “rostogolesc” prin fulgi de cocos, nuca macinata ori susan, obtinandu-se niste bilute asemanatoare bomboanelor Raffaello). Reteta descrisa poate fi folosita si pentru diverse aluaturi pentru diverse torturi raw. Va invit sa le descoperiti pe site-ul http://www.reteteveggie.com/
Viciu sau un simplu rasfat, cafeaua si ceaiul au o adevarata traditie in intreaga lume, iar o cunoastere indeaproape a originilor lor nu ne face decat sa pretuim si mai mult aceste obiceiuri zilnice care ne fac sa ne incepem fiecare dimineata mai plini de energie.