Caldura mare, mon cher……Taxi, taxi

Pe cand ma aflam astazi in taxi, mai precis in Taxi Cobalcescu si ascultand la radio ultimele barfe legate de Bianca Dragusanu, mi-am adus aminte brusc de un fragment din cartea lui Dan Puric “Fii demn” si am inceput sa zambesc. Intr-o calatorie cu aceeasi companie de taxi, Puric il intreaba pe sofer daca stie cine a fost Cobalcescu, iar raspunsul neasteptat al acestuia “sefu lu’ patron” creeaza o scena desprinsa parca din Caragiale. Cu siguranta ca acel sofer ar fi stiut sa spuna cine e Bianca Dragusanu (ca de altfel toata Romania), dar la intrebarea legata de numele pe care-l reprezenta compania la care era angajat, nu a putut da raspunsul. Si daca nu a stiut el, ca reprezentant al companiei, ce pretentii oare sa avem de la generatiile tinere …?

Oare cati dintre noi atunci cand mergem cu metroul, sau cand ne oprim in dreptul unei statui ne gandim la insemnatatea acelei personalitati, si daca nu citim o carte despre acea personalitate, cel putin avem minimum de decenta sa cautam pe Wikipedia? Oare n-am ramane mai imbogatiti sufleteste si cultural daca in loc sa citim pe internet stiri cu ultimele barfe ale vedetelor, in fiecare zi ne-am gandi la o personalitate (a carei nume ne rasuna in minte fie dimineata in metroul aglomerat cand, spre exemplu, ne oprim in statia Petrache Poenaru sau Costin Georgian, fie seara, cand ne intoarcem acasa si reflectam putin asupra numelui strazii pe care locuim). Si cine stie, putin cate putin, ne-am putea mandri si noi cu faptul ca suntem romani si am avea astfel adevarate exemple de oferit generatiilor viitoare.

Iar acum, pentru ca am inceput cu Cobalcescu, o sa termin tot cu el. O sa facem un prim exercitiu:  Ei bine, stiati ca exista o insula din arhipeleagul Palmer, (in Antarctica) care ii poarta numele, acesta fiind propus de Emil Racovita  in timpul unei expeditii de ale sale?

3 Comments on Caldura mare, mon cher……Taxi, taxi

 1. eu
  6 iunie 2012 at 15:15 (7 years ago)

  si totusi…
  singura legatura dintre Grigore Cobalcescu si AutoCobalcescu / Taxi Cobalcescu este ca sediul firmei are urmatoare adresa: Str. Prof. Grigore Cobalcescu nr.45, Sector 1.

  PS la metrou nu am gasit statui, tu pe la ce statii mergi poate trag si eu o fuga? :D
  Este adevarat ca numele statiilor se gasesc pe google cu mai multe explicatii :)

  Răspunde
  • cristinaz4
   6 iunie 2012 at 22:48 (7 years ago)

   Primul comentariu de pe blog:) Mersi frumos Dan:)
   Am rectificat:) am pus un “sau” :”statii de metrou sau statui”:) cred ca ma visam in metroul din Moscova…ca tot trebuia sa ajung acolo anul trecut si n-am mai ajuns:))

   Răspunde
 2. Ioana
  20 martie 2015 at 23:27 (4 years ago)

  Acum am descoperit si blogul… Superb scris!!! spre rușinea mea pana acum nu am căutat numele stațiilor sau a unor străzi care poarta diverse nume, deși pe moment ma întreb “cine o fi? ce a făcut oare sa ii poarte numele …?” dar de acum iti voi urma sfatul :)

  PS: de-abia aștept sa descopăr si restul articolelor :)

  Răspunde

Leave a Reply